13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Életmód, gasztronómia

Uborka elrakása télire – izgalmas receptek

Agrofórum Online

Bár már a szabadföldi uborkaszezonnak a végén járunk, uborkát elrakni még mindig lehet. Esetleg üvegházból is szüretelhetünk, vagy a piacon is vásárolhatunk uborkát. Tegyük el télire többféle felhasználási módhoz, hogy télen is legyen saját uborkánk a kamrapolcról, mélyhűtőből!

Az uborka téli betárolása azért izgalmas, mert nehéz mélyhűtőben úgy betárolni, hogy amikor kiolvasztjuk ne legyen egy nagy “plötty” mélyhűtő ízzel. Sokan ezért is nem kísérleteznek, pedig sokszor nem is a hogyan a lényeg, hanem hogy miben tesszük el, hogy ne legyen mélyhűtő íze.

Uborkasalátának előre feldolgozva

Ha nem akarjuk, hogy nagyon “plöttyedt” legyen kiolvasztáskor az uborka, akkor hagyjuk rajta alapos megmosás után a héját. Ha nem vagyunk rá érzékenyek, mert akinek epegondjai vannak, sokszor csak hámozva tudja megenni az uborkát. De ha nincs ilyen gondunk, akkor szeljük héjastul vékony karikákra és jól záródó vákuumcsomagoláshoz való tasakokba tegyük. Így nem fogja átvenni azt a klasszikus mélyhűtő ízt az uborka kiolvasztás után. A héj meg nem engedi annyira összeesni sem.

Másik trükk, hogy felolvasztani már a kész salátalébe tegyük. Így a sós-cukros-fűszeres lében olvad ki és sokkal finomabb lesz az uborkasaláta is.

Kovászos uborkát télire is készíthetünk (fotó: Pexels)

Savanyúságként üvegben

Savanyúságként klasszikus savanyúságlevet kell bekeverni: ecet, cukor, só, bors, mustármag, koriandermag, és ha úgy szeretjük kapor és fokhagyma társaságában. A forrásban lévő savanyúságlevet öntsük rá majd az üvegekbe töltött, hosszúkásra vágott és alaposan megmosott (akár kénes lében megmosott) uborkára, hagyjuk picit állni, majd öntsük le a vizet, újra forraljuk fel és öntsük vissza az uborkákra az üvegekbe! Ekkor már lezárhatjuk kupakkal, fejjel lefelé fordítva dunsztoljuk száraz dunsztban. (Pl. a forró üvegeket régen ágyneműtartóba tették a kihűlésig, vagy lópokróccal takarták be.)

Kovászos uborka télire

Ha csak sóval készül a kovászos uborka és nem kenyérrel kovászolunk, akkor a fermentált uborkát eltehetjük télire is. Az utolsó pár sziszegtetést a fermentálásnál már ne végezzük el, hanem hagyjuk a gázokat az üvegben, így télire is eltárolható lesz a kovászos uborka. 2%-os brine-nel dolgozzunk. (1 kg-nyi zöldséghez 20 g sót számoljunk, lehetőleg jódozatlan, tiszta sót.)

Tzatziki télire? Miért is ne!

Uborkából még rengeteg jó dolgot lehet készíteni, és ha sok uborka termett, akkor érdemes lehet reszelve is eltenni, hogy majd tzatzikit készítsünk vele. Ehhez én sós levet készítek, amibe majd mehet a reszelt uborka. Itt is először kénes vízben megmosom a zöldséget, hogy a héjról is lekerüljön minden, mert a tzatzikihez is héjastól reszelem le nagyobb lyukú reszelőn az uborkát. Majd besózom és hagyom, hogy levet engedjen. 1 kg zöldséghez itt is a 20 g só arányt használom, és már megy is az üvegekbe és felforralva a kiengedett sós lét ráöntöm, hogy a kupakot behúzza a reszelt uborkán majd a nyomás. Így télen csak felbontom, megy rá a natúr joghurt vagy tejföl, és kész is. Sót ilyenkor már a kész tzatzikihez nem is teszek, elég sós lesz!

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Imádni való pulykás finomságok

2018. november 1. 06:35

Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, de vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából is. A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi ad ötleteket, hogy mivel is érdemes tálalni a pulykahúst.