21℃ 10℃
április 20. Tivadar, Tihamér, Töhötöm
Életmód, gasztronómia

Uborka elrakása télire – izgalmas receptek

Agrofórum Online

Bár már a szabadföldi uborkaszezonnak a végén járunk, uborkát elrakni még mindig lehet. Esetleg üvegházból is szüretelhetünk, vagy a piacon is vásárolhatunk uborkát. Tegyük el télire többféle felhasználási módhoz, hogy télen is legyen saját uborkánk a kamrapolcról, mélyhűtőből!

Az uborka téli betárolása azért izgalmas, mert nehéz mélyhűtőben úgy betárolni, hogy amikor kiolvasztjuk ne legyen egy nagy “plötty” mélyhűtő ízzel. Sokan ezért is nem kísérleteznek, pedig sokszor nem is a hogyan a lényeg, hanem hogy miben tesszük el, hogy ne legyen mélyhűtő íze.

Uborkasalátának előre feldolgozva

Ha nem akarjuk, hogy nagyon “plöttyedt” legyen kiolvasztáskor az uborka, akkor hagyjuk rajta alapos megmosás után a héját. Ha nem vagyunk rá érzékenyek, mert akinek epegondjai vannak, sokszor csak hámozva tudja megenni az uborkát. De ha nincs ilyen gondunk, akkor szeljük héjastul vékony karikákra és jól záródó vákuumcsomagoláshoz való tasakokba tegyük. Így nem fogja átvenni azt a klasszikus mélyhűtő ízt az uborka kiolvasztás után. A héj meg nem engedi annyira összeesni sem.

Másik trükk, hogy felolvasztani már a kész salátalébe tegyük. Így a sós-cukros-fűszeres lében olvad ki és sokkal finomabb lesz az uborkasaláta is.

Kovászos uborkát télire is készíthetünk (fotó: Pexels)

Savanyúságként üvegben

Savanyúságként klasszikus savanyúságlevet kell bekeverni: ecet, cukor, só, bors, mustármag, koriandermag, és ha úgy szeretjük kapor és fokhagyma társaságában. A forrásban lévő savanyúságlevet öntsük rá majd az üvegekbe töltött, hosszúkásra vágott és alaposan megmosott (akár kénes lében megmosott) uborkára, hagyjuk picit állni, majd öntsük le a vizet, újra forraljuk fel és öntsük vissza az uborkákra az üvegekbe! Ekkor már lezárhatjuk kupakkal, fejjel lefelé fordítva dunsztoljuk száraz dunsztban. (Pl. a forró üvegeket régen ágyneműtartóba tették a kihűlésig, vagy lópokróccal takarták be.)

Kovászos uborka télire

Ha csak sóval készül a kovászos uborka és nem kenyérrel kovászolunk, akkor a fermentált uborkát eltehetjük télire is. Az utolsó pár sziszegtetést a fermentálásnál már ne végezzük el, hanem hagyjuk a gázokat az üvegben, így télire is eltárolható lesz a kovászos uborka. 2%-os brine-nel dolgozzunk. (1 kg-nyi zöldséghez 20 g sót számoljunk, lehetőleg jódozatlan, tiszta sót.)

Tzatziki télire? Miért is ne!

Uborkából még rengeteg jó dolgot lehet készíteni, és ha sok uborka termett, akkor érdemes lehet reszelve is eltenni, hogy majd tzatzikit készítsünk vele. Ehhez én sós levet készítek, amibe majd mehet a reszelt uborka. Itt is először kénes vízben megmosom a zöldséget, hogy a héjról is lekerüljön minden, mert a tzatzikihez is héjastól reszelem le nagyobb lyukú reszelőn az uborkát. Majd besózom és hagyom, hogy levet engedjen. 1 kg zöldséghez itt is a 20 g só arányt használom, és már megy is az üvegekbe és felforralva a kiengedett sós lét ráöntöm, hogy a kupakot behúzza a reszelt uborkán majd a nyomás. Így télen csak felbontom, megy rá a natúr joghurt vagy tejföl, és kész is. Sót ilyenkor már a kész tzatzikihez nem is teszek, elég sós lesz!

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

A zsályalevelek felhasználásának 7 módja

2023. augusztus 28. 11:10

A zsálya sokak kedvenc fűszernövénye, amely nemcsak hihetetlenül könnyen termeszthető, de a legrosszabb körülmények között is jól fejlődik, ráadásul a kerten és a konyhán kívül is sokféleképpen felhasználható.

Téli meggyleves

2018. március 2. 13:29

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.