Életmód, gasztronómia

Van lényeges különbség a barna rizs és a fehér rizs között?

Agrofórum Online

A rizs kedvelt köretnek számít a hazai mindennapokban, ám sokaknak támadhat enyhe lelkiismeret-furdalása, ha nem az egészségesebbnek gondolt barna rizst, hanem a jól megszokott fehéret választják. De valóban lényeges a különbség közöttük?

Sokáig csak fehér rizst lehetett kapni a boltokban, majd a barna rizs is megjelent a polcokon, és az a hír terjedt el róla, hogy talán kevésbé finom ízű, de jobb hatással van a szervezetünkre. A különbség közöttük, hogy a fehér rizs hántolása során a pelyvás héjat és a csírát is eltávolítják, csak a szénhidrátban gazdag magbelső marad, míg a barna rizsről csupán a kemény héj hiányzik.

Emiatt a jobban feldolgozott fehér rizsből sokféle vitamin és ásványi anyag hiányzik, ami a barnában megtalálható. Mégis van néhány olyan körülmény, amelynek esetében érdemes inkább a fehér rizst választani. 

A fehér rizsnek a barnához viszonyítva nincs túl jó híre, hiszen sokan kizárólag szénhidrátforrásnak tartják, amely üres kalóriák fogyasztására sarkall. Azonban tudni kell, hogy a feldolgozott rizst sok országban utólag tápanyagokkal gazdagíthatják, például vassal és B-vitaminokkal, mint a folsav, niacin, thiamin stb. Így viszont a tápértéke több szempontból meg is haladhatja a barna rizsét. 

Ugyanakkor a barna rizs kalóriatartalma valamivel alacsonyabb, mint a fehéré, a glikémiás indexe kedvezőbb (kevésbé és lassabban emeli meg a vércukorszintet), fogyasztása cukor- és szívbetegeknek, valamint súlyproblémával küzdőknek inkább ajánlott.

Emellett lényegesen több, dupla mennyiségű rostot tartalmaz, valamint olyan tápanyagokat, mint a magnézium, antioxidánsok és esszenciális aminosavak. Ellene szól viszont, hogy magasabb (bár még mindig nagyon alacsony) a fitinsav tartalma, ami gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását, valamint főzést követően a magok keményebbek maradnak, kevésbé képesek a szószok ízét átvenni.

Érdemes megemlíteni, hogy a rizs minden típusa természetesen gluténmentes, így cöliákiások és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hogy melyik rizst válasszuk? Leginkább amelyik jobban ízlik, a kiegyensúlyozott étrend részeként ugyanis egyik sem okozhat gondot. Mert az étkezésnél mindig a mérték a lényeg.

(Fotó: VIT DUCKEN/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Egyen halat, finom falat!

2018. október 25. 02:37

A magyar hal egészséges, könnyű fehérjeforrás, melynek fogyasztása hozzátartozik az egészséges életmódhoz.

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

2024. április 25. 14:10

A birsalma gyűmölcs nemcsak értékes és egészséges, hanem a fája a kertet is díszíti. Összesen öt okot sorakoztatunk fel mellette.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Alternatív megoldás a műtrágya kiváltására

2023. február 1. 11:11

Az AGROmashEXPO idején nagy érdeklődés övezte az AGRITURF Zrt. szervezte „Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?” című kerekasztal beszélgetést.