Életmód, gasztronómia

Van lényeges különbség a barna rizs és a fehér rizs között?

Agrofórum Online

A rizs kedvelt köretnek számít a hazai mindennapokban, ám sokaknak támadhat enyhe lelkiismeret-furdalása, ha nem az egészségesebbnek gondolt barna rizst, hanem a jól megszokott fehéret választják. De valóban lényeges a különbség közöttük?

Sokáig csak fehér rizst lehetett kapni a boltokban, majd a barna rizs is megjelent a polcokon, és az a hír terjedt el róla, hogy talán kevésbé finom ízű, de jobb hatással van a szervezetünkre. A különbség közöttük, hogy a fehér rizs hántolása során a pelyvás héjat és a csírát is eltávolítják, csak a szénhidrátban gazdag magbelső marad, míg a barna rizsről csupán a kemény héj hiányzik.

Emiatt a jobban feldolgozott fehér rizsből sokféle vitamin és ásványi anyag hiányzik, ami a barnában megtalálható. Mégis van néhány olyan körülmény, amelynek esetében érdemes inkább a fehér rizst választani. 

A fehér rizsnek a barnához viszonyítva nincs túl jó híre, hiszen sokan kizárólag szénhidrátforrásnak tartják, amely üres kalóriák fogyasztására sarkall. Azonban tudni kell, hogy a feldolgozott rizst sok országban utólag tápanyagokkal gazdagíthatják, például vassal és B-vitaminokkal, mint a folsav, niacin, thiamin stb. Így viszont a tápértéke több szempontból meg is haladhatja a barna rizsét. 

Ugyanakkor a barna rizs kalóriatartalma valamivel alacsonyabb, mint a fehéré, a glikémiás indexe kedvezőbb (kevésbé és lassabban emeli meg a vércukorszintet), fogyasztása cukor- és szívbetegeknek, valamint súlyproblémával küzdőknek inkább ajánlott.

Emellett lényegesen több, dupla mennyiségű rostot tartalmaz, valamint olyan tápanyagokat, mint a magnézium, antioxidánsok és esszenciális aminosavak. Ellene szól viszont, hogy magasabb (bár még mindig nagyon alacsony) a fitinsav tartalma, ami gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását, valamint főzést követően a magok keményebbek maradnak, kevésbé képesek a szószok ízét átvenni.

Érdemes megemlíteni, hogy a rizs minden típusa természetesen gluténmentes, így cöliákiások és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hogy melyik rizst válasszuk? Leginkább amelyik jobban ízlik, a kiegyensúlyozott étrend részeként ugyanis egyik sem okozhat gondot. Mert az étkezésnél mindig a mérték a lényeg.

(Fotó: VIT DUCKEN/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Zöld, ízes, dolce vita: próbálja ki a sokoldalú rukkolát!

2024. május 19. 14:10

A rukkola mindent tud, amit a fejes saláta. Viszont erősebb ízű és még egészségesebb. Ismerkedjen meg a rukkolával!

Egyen halat, finom falat!

2018. október 25. 02:37

A magyar hal egészséges, könnyű fehérjeforrás, melynek fogyasztása hozzátartozik az egészséges életmódhoz.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.