7℃ -2℃
március 2. Lujza, Ágnes, Henrik, Magor
Életmód, gasztronómia

Van lényeges különbség a barna rizs és a fehér rizs között?

Agrofórum Online

A rizs kedvelt köretnek számít a hazai mindennapokban, ám sokaknak támadhat enyhe lelkiismeret-furdalása, ha nem az egészségesebbnek gondolt barna rizst, hanem a jól megszokott fehéret választják. De valóban lényeges a különbség közöttük?

Sokáig csak fehér rizst lehetett kapni a boltokban, majd a barna rizs is megjelent a polcokon, és az a hír terjedt el róla, hogy talán kevésbé finom ízű, de jobb hatással van a szervezetünkre. A különbség közöttük, hogy a fehér rizs hántolása során a pelyvás héjat és a csírát is eltávolítják, csak a szénhidrátban gazdag magbelső marad, míg a barna rizsről csupán a kemény héj hiányzik.

Emiatt a jobban feldolgozott fehér rizsből sokféle vitamin és ásványi anyag hiányzik, ami a barnában megtalálható. Mégis van néhány olyan körülmény, amelynek esetében érdemes inkább a fehér rizst választani. 

A fehér rizsnek a barnához viszonyítva nincs túl jó híre, hiszen sokan kizárólag szénhidrátforrásnak tartják, amely üres kalóriák fogyasztására sarkall. Azonban tudni kell, hogy a feldolgozott rizst sok országban utólag tápanyagokkal gazdagíthatják, például vassal és B-vitaminokkal, mint a folsav, niacin, thiamin stb. Így viszont a tápértéke több szempontból meg is haladhatja a barna rizsét. 

Ugyanakkor a barna rizs kalóriatartalma valamivel alacsonyabb, mint a fehéré, a glikémiás indexe kedvezőbb (kevésbé és lassabban emeli meg a vércukorszintet), fogyasztása cukor- és szívbetegeknek, valamint súlyproblémával küzdőknek inkább ajánlott.

Emellett lényegesen több, dupla mennyiségű rostot tartalmaz, valamint olyan tápanyagokat, mint a magnézium, antioxidánsok és esszenciális aminosavak. Ellene szól viszont, hogy magasabb (bár még mindig nagyon alacsony) a fitinsav tartalma, ami gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását, valamint főzést követően a magok keményebbek maradnak, kevésbé képesek a szószok ízét átvenni.

Érdemes megemlíteni, hogy a rizs minden típusa természetesen gluténmentes, így cöliákiások és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hogy melyik rizst válasszuk? Leginkább amelyik jobban ízlik, a kiegyensúlyozott étrend részeként ugyanis egyik sem okozhat gondot. Mert az étkezésnél mindig a mérték a lényeg.

(Fotó: VIT DUCKEN/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

A 10 legdrágább gyümölcs a világon

2023. augusztus 17. 07:10

A gyümölcsök kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, mivel az emberi szervezet számára igencsak fontos tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat) tartalmaznak. A gyümölcsök formája, mérete és íze ma már rendkívül széles palettán mozog, mégis van néhány fajta, amelynek ára – szó szerint – az arany árával vetekedik. Összeállításunkban bemutatjuk a világ 10 legdrágább gyümölcsét.

Így készül az immunerősítő ital homoktövisből!

2023. április 7. 09:36

A homoktövis egy széles körben ismert kiváló immunerősítő, melynek extrán magas C-vitamin-tartalma hívta fel magára a figyelmet.

Nem ördögtől való az aszpartám használata, mértékkel fogyasztható az édesítőszer

2023. augusztus 3. 11:40

Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban. Az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan nagy viharokat kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra.