Életmód, gasztronómia

Veszélyes szalmonellafertőzést vihetnek haza a turisták Törökországból

Agrofórum Online

Főleg all-inclusive ellátást biztosító hotelekben fertőződhettek meg többen is szalmonellával.

A nyaralás minden évben a leginkább várt időszak a hétköznapi életet élő ember életében, a hagyományosan Törökországra jellemző teljes ellátást biztosító hotelekben pedig még az étkezésre sem kell külön gondot fordítani. Azonban mégis érdemes odafigyelni, amikor a választékból szemezgetünk. Ugyanis az utóbbi hónapokban jó néhány alkalommal tértek haza a vendégek gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel.

A szalmonellaként azonosított betegséget a 2023. január 15. és július 19. közötti időszakban legalább 241 esetben regisztrálta az angol egészségügyi hatóság, ezen belül is főleg áprilisban. 93 esetben a turisták török hotelekben szálltak meg, jellemzően a közkedvelt Antalya régióban, általában all-inclusive ellátással. Többeknek hasonlóan kellemetlen élményben volt részük Horvátországban.

A szalmonellát a hatóságok klasszikus élelmiszerek által okozott fertőzésnek tekintik, amelyet baktériumok okoznak. Ezek elszaporodnak az emésztőszervekben, és jellegzetes tünetekkel járnak, mint a hányás, fej- és hasfájás, általános rosszullét, hasmenés és enyhe láz. A gyógyulás általában gyors, egészséges szervezet számára egy nap is elég lehet, de gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerűek számára a fertőzés kifejezetten veszélyessé is válhat.

Nagy-Britanniában főleg férfiak, néhány esetben pedig gyerekek betegedtek meg a törökországi nyaralást követően, a közvetlen okokat azonban nem sikerült tisztázni, folyamatban van a forrás keresése.

Ugyanakkor egyszerű intézkedésekkel nagymértékben csökkenthető a gyomor-bélrendszeri megbetegedések valószínűsége. Ezek közé tartozik az alapos kézmosás, csak frissen készült, alaposan átfőtt ételek fogyasztása, és ha a kínált gyümölcsöt magunk pucoljuk meg. A pasztörizált tejtermékek viszont nyugodtan választhatók, mivel a magas hőfokon elvégzett kezelés megöli a mikroorganizmusokat.

(Fotó: kariwil/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Ankara a gabonamegállapodás folytatásán dolgozik

2023. március 6. 08:03

Ankara keményen dolgozik azon, hogy meghosszabbítsa az ENSZ által támogatott kezdeményezést, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon az Oroszország által az inváziót követően blokkolt kikötőkből.

Törökország az ukrajnai fekete-tengeri gabonaexportról tárgyal Moszkvával

2024. február 8. 09:10

Tayyip Erdogan török elnök az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját lehetővé tevő új mechanizmusról tárgyal orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal közelgő törökországi látogatása során - közölte Hakan Fidan külügyminiszter.

Erdogan szerint hamarosan újraindulhatnak a fekete-tengeri gabonaszállítások

2023. szeptember 5. 08:10

Erdogan szerint Ukrajnának enyhítenie kell az Oroszországgal szembeni tárgyalási pozícióját a megállapodás újjáélesztéséről szóló tárgyalásokon.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.