Életmód, gasztronómia

Virágszárítás: így tehetjük el a nyár színeit a szürke hónapokra

Agrofórum Online

A virágszárítás nem ördögtől való, mégis kevesen mernek belevágni. Hozok pár tippet, amivel nekem évek óta szépen száradnak, színtartóan a virágok!

A virágszínekről télen sem kell lemondani, ha ismerjük a virágszárítás apró trükkjeit. Aki kicsit jártas a tésztakészítésben, annak nem lesz nagy meglepetés benne, de aki most kezdi felfedezni a szárítás mikéntjét, annak lesz sok hasznos tudás ebben az írásomban is.

Mit száríthatunk és mit érdemes megszárítani?

Két irányt kell különvenni: étkezésre és dekorálásra. Míg a dekorálásra nagyjából bármilyen virágot és virágszirmot megszáríthatunk, addig étkezésre kizárólag az ehető virágokkal szabad dolgozni.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy sok virágnak gyógyhatása is van és attól, hogy gyógynövény még nem kell mindenkor a teába kerülnie, mert vannak olyan plusz hatások vagy adagolások, amire figyelni kell (mályvafélék pl.).

Körömvirágtól a fűszervirágzatokig

Az ehető virágok listáját ha megnézzük, akkor még most is számos virágfejet vagy virágszirmot megszáríthatunk teának: katángvirág, búzavirág, muskátli, sarkantyúka, tökvirág, másodvirágzású bodzavirág, japánbirs virága (mert nálunk épp harmadvirágzásban van), körömvirág és a most virágzó fűszereknél a menták, zsályák, oregánó és majoránnavirág is jó lesz a téli időszakban.

Fűszersókhoz vagy virágos cukrokhoz

A téli időszak mindig komor tud lenni és ehhez nagy segítség a lelkünknek, ha virágos dolgokkal dobjuk fel a mindennapokat. Az édes ehető virágok, mint a levendula, rózsa például a legjobb cukorhoz keverve, de szépen mutat benne a búzavirág kék szirmocskája is.

Fűszersóknál meg az ízekre figyeljünk, hiszen az oregánó, majoránna, rozmaring virágszirmok azok, melyekkel egy húst is fűszerezve egy kis csibészes pluszt érünk el az ízek terén.

Szárított virágcsokor
Szárított virágcsokor (fotó: Pixabay)

Dekorációra szárított virágfejek

Amikor sokat kellett virágkötészeti száraz dekorációkat készítsek, akkor nagyon sok szilikagélt szedtem össze – ez régen volt – és azon szárítottam a virágfejeket. Aztán egy kreatív ötlettől vezérelve mosóporba fektettem a növényeket és lássunk csodát: a színek megmaradtak.

De ezt csak dekorvirágoknál szabad megcsinálni.

Ehető virágoknál száríthatunk a szekrény tetején egy konyharuhán, vagy a száraz levegőjű szobákban is konyharuhára szétterítve – ahogyan a száraztésztát.

Aszalógépben a legkisebb hőfokon szárítsunk, mert a színanyagok hamar elkezdenek lebomlani!

Régen fejjel lefelé szárították a virágokat padlástérben a tetőléchez kötözve. Ezt én azért nem kedvelem, mert egyrészt simán elfelejtem, hogy odakötöztem, másfelől meg poros lesz az étkezésre szánt virágzat.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Seprűzanót: Minden, amit tudni érdemes

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

Illatos karácsonyi dekorációk narancsból

2023. december 23. 05:40

Nagy kedvenc lesz a családban, ha illatos karácsonyi dekorációt készítünk narancsból.

Természetes ünnepi dekorációk a kertből

2023. december 24. 07:10

Évek óta kerülöm a giccses dolgokat itthon és a természetes ünnepi dekorációk híve vagyok. Mindent, amit csak lehet azt a kertből szedem össze.

Sütőtök vagy Halloween tök? Melyik melyik?

2022. október 31. 07:36

A valódi Halloween töknek való tök nem ehető. Keményebb is, ízetlenebb is, mint akár egy méretében hasonló Nagydobosi sütőtök.