Életmód, gasztronómia

Zablisztes csokoládé, az édes, de kevésbé bűnös élvezet

Agrofórum Online

Egy új tanulmány szerint kevesebb hozzáadott cukorral is finom lesz a csokoládé, ha egy részét zabliszttel helyettesítik.

A Penn State Egyetem kutatói egy vakteszten kóstoltattak zabliszttel készült, 25%-kal csökkentett cukortartalmú csokoládékat, amit a résztvevők ugyanolyan jónak, sőt, egyes esetekben jobbnak értékeltek, mint a hagyományos csokoládét. Az eredmények új lehetőséget kínálnak a cukortartalom csökkentésére, miközben a textúra és az íz megmarad.

A cukor nemcsak ízt, hanem tömeget is ad

„Megmutattuk, hogy a hozzáadott cukor mennysége jelentősen csökkenthető úgy, hogy azt a fogyasztók nem veszik észre, és a csoki íze nem változik – mondta John Hayes, a tanulmány társszerzője. – Le kell szögezni, hogy a csokoládé nem egészséges, inkább egy örömforrás, ám a cukor egy része helyettesíthető azon fogyasztók számára, akik kevesebb hozzáadott cukrot szeretnének fogyasztani.”

Hayes elmondta, hogy a csokoládé körülbelül fele cukor, a többi zsír és kakaó-szárazanyag, így a cukor mennyiségének bármilyen mértékű csökkentése drasztikusan megváltoztathatja a csokoládé textúráját és ízét. „A cukor adja a csokoládé édességét és tömegét. Ha elhagyjuk a cukrot, valami mást kell beletennünk, ami hasonló szerepet tölt be, különben a fogyasztók észreveszik a hiányát” – mondta Gregory Ziegler, a Penn State Egyetem élelmiszer-tudományi professzora és a tanulmány másik társszerzője.

Ziegler ötlete volt, hogy két különböző gabonafajtával, rizzsel és zabbal próbálják helyettesíteni a cukrot. Ezek finom szemcsés keményítőt tartalmaznak, tehát a termékben a szénhidrát, így a kalória mennyisége nem változik, de a felszívódás sebessége lassabb lehet.

A fogyasztók kifejezetten szerették a zablisztes csokit

Az első vakteszten az 50%-kal csökkentett cukortartalmú csokoládé elbukott, így a másodikon a zab- és rizsliszttartamú, 25%-kal csökkentett cukortartalmú csokoládék fogyasztói elfogadottságát hasonlították össze az 54%-os cukortartalmú normál csokoládéval. Minden résztvevő egy-egy kockát kapott, összesen három mintát, és arra kérték őket, hogy értékeljék az ízt, a textúrát és az édességet. A rizslisztes csokoládékat lényegesen kevésbé szerették, mint a normál csokoládét, a zablisztes minta azonban nem különbözött a kontrolltól – sőt, egyes esetekben valamivel jobbnak értékelték.

Az eredmények alapján tehát a csokoládéhoz hozzáadott cukor mennyisége 25%-kal csökkenthető, ezzel 13,5%-kal csökken az összes cukor mennyisége, ha zabliszttel helyettesítik. A zabliszt hozzáadása ráadásul nem befolyásolja érdemben a fogyasztói elfogadhatóságot.

A kutatók most azt tervezik, hogy a csokoládéiparban hasznosítják az eredményeket, amelyeknek köszönhetően új, cukorcsökkentett csokoládék készíthetők. „Nekünk kell alkalmazkodnunk a fogyasztókhoz – mondta Hayes. – 40 éve mondjuk, hogy a cukorbevitelt csökkenteni kellene, de hiába, mert az emberek azt esznek, amit megkívánnak. Emiatt nekünk kell alkalmazkodnunk, és ki kell találnunk, hogyan tehetjük egészségesebbé az ételeket, miközben megőrizzük a finom ízeket.”

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Tudja mi az a csokoládé artisztika? Oktatják is!

2021. március 30. 09:42

Csupa csoki, mennyei ízek és formák – a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzésének hallgatói bepillantást nyerhetnek a cukrászok körében is unikálisnak számító csokoládé artisztika kulisszatitkaiba. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének együttműködésével megvalósuló képzést többek között az erősödő piaci igények hívták életre, melyhez a résztvevők szakmai tudása mellett elengedhetetlen a kézügyességük, a kitartás és a megfelelő koncentráció.

Demeter Chocolate, a Csokimennyország

2022. március 28. 04:36

A Demeter család neve jól ismert Kiskunlacházán, hiszen a kilencvenes évektől kezdődően működtettek cukrászdát a településen. A Demeter Chocolate gyökerei így igen régre nyúlnak vissza.

Kellemetlen meglepetés: a csokoládé lényegesen drágább, mint tavaly

2024. december 28. 16:10

Márkától és mérettől függően a csokoládé Mikulások akár 50 százalékkal, a mézeskalács szívek 32 százalékkal, a dominócsokik 12 százalékkal drágábbak.