32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Életmód, gasztronómia

Zablisztes csokoládé, az édes, de kevésbé bűnös élvezet

Agrofórum Online

Egy új tanulmány szerint kevesebb hozzáadott cukorral is finom lesz a csokoládé, ha egy részét zabliszttel helyettesítik.

A Penn State Egyetem kutatói egy vakteszten kóstoltattak zabliszttel készült, 25%-kal csökkentett cukortartalmú csokoládékat, amit a résztvevők ugyanolyan jónak, sőt, egyes esetekben jobbnak értékeltek, mint a hagyományos csokoládét. Az eredmények új lehetőséget kínálnak a cukortartalom csökkentésére, miközben a textúra és az íz megmarad.

A cukor nemcsak ízt, hanem tömeget is ad

„Megmutattuk, hogy a hozzáadott cukor mennysége jelentősen csökkenthető úgy, hogy azt a fogyasztók nem veszik észre, és a csoki íze nem változik – mondta John Hayes, a tanulmány társszerzője. – Le kell szögezni, hogy a csokoládé nem egészséges, inkább egy örömforrás, ám a cukor egy része helyettesíthető azon fogyasztók számára, akik kevesebb hozzáadott cukrot szeretnének fogyasztani.”

Hayes elmondta, hogy a csokoládé körülbelül fele cukor, a többi zsír és kakaó-szárazanyag, így a cukor mennyiségének bármilyen mértékű csökkentése drasztikusan megváltoztathatja a csokoládé textúráját és ízét. „A cukor adja a csokoládé édességét és tömegét. Ha elhagyjuk a cukrot, valami mást kell beletennünk, ami hasonló szerepet tölt be, különben a fogyasztók észreveszik a hiányát” – mondta Gregory Ziegler, a Penn State Egyetem élelmiszer-tudományi professzora és a tanulmány másik társszerzője.

Ziegler ötlete volt, hogy két különböző gabonafajtával, rizzsel és zabbal próbálják helyettesíteni a cukrot. Ezek finom szemcsés keményítőt tartalmaznak, tehát a termékben a szénhidrát, így a kalória mennyisége nem változik, de a felszívódás sebessége lassabb lehet.

A fogyasztók kifejezetten szerették a zablisztes csokit

Az első vakteszten az 50%-kal csökkentett cukortartalmú csokoládé elbukott, így a másodikon a zab- és rizsliszttartamú, 25%-kal csökkentett cukortartalmú csokoládék fogyasztói elfogadottságát hasonlították össze az 54%-os cukortartalmú normál csokoládéval. Minden résztvevő egy-egy kockát kapott, összesen három mintát, és arra kérték őket, hogy értékeljék az ízt, a textúrát és az édességet. A rizslisztes csokoládékat lényegesen kevésbé szerették, mint a normál csokoládét, a zablisztes minta azonban nem különbözött a kontrolltól – sőt, egyes esetekben valamivel jobbnak értékelték.

Az eredmények alapján tehát a csokoládéhoz hozzáadott cukor mennyisége 25%-kal csökkenthető, ezzel 13,5%-kal csökken az összes cukor mennyisége, ha zabliszttel helyettesítik. A zabliszt hozzáadása ráadásul nem befolyásolja érdemben a fogyasztói elfogadhatóságot.

A kutatók most azt tervezik, hogy a csokoládéiparban hasznosítják az eredményeket, amelyeknek köszönhetően új, cukorcsökkentett csokoládék készíthetők. „Nekünk kell alkalmazkodnunk a fogyasztókhoz – mondta Hayes. – 40 éve mondjuk, hogy a cukorbevitelt csökkenteni kellene, de hiába, mert az emberek azt esznek, amit megkívánnak. Emiatt nekünk kell alkalmazkodnunk, és ki kell találnunk, hogyan tehetjük egészségesebbé az ételeket, miközben megőrizzük a finom ízeket.”

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Történelmi csúcsra emelkedett a kakaó ára 

2024. február 12. 14:40

A rossz időjárás jelentősen rontja a kakaó nyugat-afrikai terméshozamát.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Dubaji csokoládé: a trend árnyoldalai

2025. január 26. 08:10

Az eredeti dubaji csokoládéban található pisztáciák Törökországból és Iránból származnak, ezek a világ legnagyobb termelői az USA után.

A csokoládét a hűtőben vagy a fagyasztóban célszerű tárolni?

2024. december 4. 06:40

A csokoládét kamrában vagy hűtőben célszerű tárolni? Szükséges hűteni? A csokoládékészítő szerint a hőmérséklet a minőséget befolyásolja.