24℃ 12℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz
Életmód, gasztronómia

Zöld, ízes, dolce vita: próbálja ki a sokoldalú rukkolát!

Agrofórum Online

Ma már minden nagyobb élelmiszerboltban vásárolhatunk rukkolát, vagy magyar, bár kevesebbet használt nevén borsmustárt, amely jellegzetes ízével remekül illik minden a zöldsalátához, feldobja a pizzák ízét, való a tésztaételekhez és a szendvicsekhez is, ráadásul telis-tele van olyan vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesebbek és energetikusabbak legyünk.

A rukkola népszerűségét tovább növeli, hogy a legújabb tanulmányok szerint különösen sok rákellenes hatóanyagot tartalmaz. Ezenfelül alacsony kalória-, szénhidrát- és zsírtartalmú, ezért szinte minden diétához illeszkedik.

A rukkolában megtalálható legfontosabb tápanyagok és azok legjelentősebb egészségre gyakorolt hatásai a következők:

  • Kalcium: elősegíti az optimális véralvadást. Szükséges továbbá a csontok, a fogak, az izmok és az idegek működéséhez.
  • Kálium: létfontosságú a szív és az idegek működéséhez. Segíti az izmok normális összehúzódását. A kálium segít csökkenteni a nátrium negatív hatásait, emiatt előnyös lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára.
  • Folsav: Segít támogatni a DNS és más genetikai anyagok előállítását. Különösen fontos azoknak a nőknek, akik már terhesek vagy fogantatás előtt állnak. A folsavhiány terhes nőknél komoly problémát okozhat, ezért minden ún. terhesvitaminban megtalálható a folsav.
  • C-vitamin: A C-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely segít az immunrendszer támogatásában. Az aszkorbinsavként is ismert C-vitamin fontos a szövetek egészségének fenntartásához és elősegíti a vas természetes felszívódását.
  • K-vitamin: Elősegíti a véralvadást, ezért ha Ön vényköteles vérhígítót szed, az étkezési szokásainak megváltoztatása előtt beszélje meg orvosával a K-vitamin bevitelének adagolását.
  • A-vitamin: Ez a zsírban oldódó retinoidok egy csoportjának gyűjtőneve. Az A-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely támogatja az immunműködést, a sejtnövekedést, javítja az éjszakai és a szürkületi látást (azaz segít farkasvakság esetén) és támogatja a szem általános egészségét. Emellett hozzájárul a vese-, a tüdő- és a szívműködés egészséges fenntartásához is.

Rukkola és más zöldségek

A többi salátafélével ellentétben a rukkola rendkívül jellegzetes, borsos-ropogós ízvilággal büszkélkedhet. A petrezselyemhez hasonlóan segít felfrissíteni a rossz leheletet. A rukkola a legtöbb saláta- és zöldfűszer mellett/helyett is használható. Különleges levélformával büszkélkedhet, így dekorációként is mesésen mutat bármilyen ételen, akár hidegtálakon, pástétomok díszeként is. A rukkola virágai, magjai és levelei egyaránt ehetők.

Hogyan használjuk?

A rukkola nyersen, magában is finom, de pizzák, szendvicsek ízesítésére is használható. Tálalható salátákba keverve, néhány csepp extra szűz olívaolajjal, sóval és borssal ízesítve. A rukkola a bazsalikom alternatívájaként pesto készítéséhez is használható.

Forrás: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/arugula#Meal-Prep:-Non-Boring-Salad

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Fekáliás szennyeződések lehetnek a salátákon

2024. február 4. 13:10

A fekáliás szennyeződések kivizsgálása a „biztonságosan fogyasztható saláták” felé vezet. A legújabb tesztek gyors és hatékony segítséget nyújtanak a termesztőknek a talajszennyeződések kezelésében, hozzájárulva ezzel a termésbiztonság és a fogyasztói egészség megőrzéséhez.

Hogyan termesszünk otthon salátát?

2022. május 28. 05:34

Avagy minden, amit a saláták ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról tudni kell.

Most szedjük a komlót! - Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

2022. szeptember 18. 05:36

A komló a házi sör alapja, de süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

2019. január 17. 05:36

Salátából a termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen.