Életmód, gasztronómia

Zöld, ízes, dolce vita: próbálja ki a sokoldalú rukkolát!

Agrofórum Online

Ma már minden nagyobb élelmiszerboltban vásárolhatunk rukkolát, vagy magyar, bár kevesebbet használt nevén borsmustárt, amely jellegzetes ízével remekül illik minden a zöldsalátához, feldobja a pizzák ízét, való a tésztaételekhez és a szendvicsekhez is, ráadásul telis-tele van olyan vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesebbek és energetikusabbak legyünk.

A rukkola népszerűségét tovább növeli, hogy a legújabb tanulmányok szerint különösen sok rákellenes hatóanyagot tartalmaz. Ezenfelül alacsony kalória-, szénhidrát- és zsírtartalmú, ezért szinte minden diétához illeszkedik.

A rukkolában megtalálható legfontosabb tápanyagok és azok legjelentősebb egészségre gyakorolt hatásai a következők:

  • Kalcium: elősegíti az optimális véralvadást. Szükséges továbbá a csontok, a fogak, az izmok és az idegek működéséhez.
  • Kálium: létfontosságú a szív és az idegek működéséhez. Segíti az izmok normális összehúzódását. A kálium segít csökkenteni a nátrium negatív hatásait, emiatt előnyös lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára.
  • Folsav: Segít támogatni a DNS és más genetikai anyagok előállítását. Különösen fontos azoknak a nőknek, akik már terhesek vagy fogantatás előtt állnak. A folsavhiány terhes nőknél komoly problémát okozhat, ezért minden ún. terhesvitaminban megtalálható a folsav.
  • C-vitamin: A C-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely segít az immunrendszer támogatásában. Az aszkorbinsavként is ismert C-vitamin fontos a szövetek egészségének fenntartásához és elősegíti a vas természetes felszívódását.
  • K-vitamin: Elősegíti a véralvadást, ezért ha Ön vényköteles vérhígítót szed, az étkezési szokásainak megváltoztatása előtt beszélje meg orvosával a K-vitamin bevitelének adagolását.
  • A-vitamin: Ez a zsírban oldódó retinoidok egy csoportjának gyűjtőneve. Az A-vitamin egy olyan erős antioxidáns, amely támogatja az immunműködést, a sejtnövekedést, javítja az éjszakai és a szürkületi látást (azaz segít farkasvakság esetén) és támogatja a szem általános egészségét. Emellett hozzájárul a vese-, a tüdő- és a szívműködés egészséges fenntartásához is.

Rukkola és más zöldségek

A többi salátafélével ellentétben a rukkola rendkívül jellegzetes, borsos-ropogós ízvilággal büszkélkedhet. A petrezselyemhez hasonlóan segít felfrissíteni a rossz leheletet. A rukkola a legtöbb saláta- és zöldfűszer mellett/helyett is használható. Különleges levélformával büszkélkedhet, így dekorációként is mesésen mutat bármilyen ételen, akár hidegtálakon, pástétomok díszeként is. A rukkola virágai, magjai és levelei egyaránt ehetők.

Hogyan használjuk?

A rukkola nyersen, magában is finom, de pizzák, szendvicsek ízesítésére is használható. Tálalható salátákba keverve, néhány csepp extra szűz olívaolajjal, sóval és borssal ízesítve. A rukkola a bazsalikom alternatívájaként pesto készítéséhez is használható.

Forrás: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/arugula#Meal-Prep:-Non-Boring-Salad

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Fekáliás szennyeződések lehetnek a salátákon

2024. február 4. 13:10

A fekáliás szennyeződések kivizsgálása a „biztonságosan fogyasztható saláták” felé vezet. A legújabb tesztek gyors és hatékony segítséget nyújtanak a termesztőknek a talajszennyeződések kezelésében, hozzájárulva ezzel a termésbiztonság és a fogyasztói egészség megőrzéséhez.

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban?

2023. március 3. 04:36

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban? Várom megtisztelő válaszukat!

Kevésbé ismert, ritkán fogyasztott levélzöldségek: a madársaláta és termesztése

2022. június 27. 05:36

A madársaláta honos egész Európában, így a Kárpát-medencében is, a háborút követő években fejes saláta hiányában sokan fogyasztották.

Vethető még saláta és retek ilyenkor is a kertbe?

2023. június 14. 04:38

Mi a véleményük, tapasztalatuk: érdemes még ilyenkor salátát és retket vetni a kertbe?