Életmód

A gazdálkodók 96 százaléka iszik alkoholt több-kevesebb rendszerességgel az Egyesült Államokban

Agrofórum Online

Globálisan sem lehet jobb a helyzet, az ital a stresszoldás elfogadott, bár nem megfelelő eszköze a mezőgazdaságból élők számára.

Egy friss amerikai tanulmány szerint az ottani gazdák 20 százaléka alkohollal próbálja orvosolni a munkájából adódó, rá nehezedő nyomást. Az ital természetesen sohasem lehet megoldás semmire, ám az adatok alighanem globálisan is igazak lehetnek az ágazati szereplőkre.

A Georgiai Egyetem kutató úgy vélik, alighanem a sokszor nehéz fizikai megerőltetést jelentő, rengeteg rizikót tartogató, az átlagosnál gyakran hosszabb, monoton, ismétlődő munkavégzés és a veszélyes munkakörnyezet vezet oda, hogy öt farmerből egy rendszeresen a pohárhoz nyúl. Való igaz, a gazdálkodás a 10 legveszélyesebb munka között szerepel az Egyesült Államokban.

„Az alkoholfogyasztás még mindig elfogadottabb módszer a stressz leküzdésére, mint beszélni valakivel a problémáról” – mondta Christina Proctor, a tanulmány vezető szerzője. Mindezt tetézi, hogy vidéken az USA-ban is híján vannak a pszichológusoknak és más specialistáknak, sőt a gazdák tartanak a megbélyegzéstől, illetve meglehetősen bizalmatlanok a „lélekgyógyászokkal” szemben.

Az interjúk során kiderült, hogy a farmerek attól tartanak a legjobban, hogy az alkalmazóik, megbízóik, kollégáik alkalmatlannak tartják őket a munkájukra, ha rendszeresen pszichológushoz járnak. Marad tehát – egyedüli és rossz megoldásként – az ital és a befelé fordulás.

Ha az összképet nézzük, az még döbbenetesebb: a gazdálkodók 96 százaléka fogyaszt több-kevesebb rendszerességgel alkoholt, háromból egy személy hetente többször is. Ez nyilvánvalóan gyakran a stresszoldás kényszeréből származik.

A kutatásban 1045 amerikai gazdálkodó vett részt, akadtak köztük marhatenyésztők, búza- és kukoricatermesztők, illetve a zöldség-gyümölcs ágazatban dolgozók egyaránt. A teljes felnőtt népességben 21,7 százalék azok aránya, akik legalább 5 alkoholos italt fogyasztottak az előző hónapban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A lassan égő bükk lenne a legjobb tűzifa?

2024. november 20. 14:40

A legtöbb ember azt veszi figyelembe, hogyan tud a legolcsóbban tűzifához jutni. Azonban a fafajták fűtőértéke alapján érdemes választani.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Stressz ellen: fekete berkenye

2024. november 11. 13:40

Az aróniabogyók kedvezően befolyásolhatják a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegség esetén.

Őszi vetésű növények táplálása levélen keresztül - táplálás, stresszoldás, energetizálás

2020. augusztus 28. 10:20

Az őszi vetésű növények, kalászosok, repce speciális körülmények között kezdik meg a fejlődésüket. Mit értek a speciális körülményen? Folyamatosan hűlő talajt, gyakorta arid (száraz) időjárást, biotikus és abiotikus stresszhelyzeteket.

Agrár stresszoldás

2019. november 26. 16:47

A CAUSSADE kukorica és napraforgó vetőmagjaiból fejlődő állományok kedvezőbb víz- és tápanyaghasznosításuk révén intenzívebb és homogénebb virágzásúak.