8℃ 5℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Életmód, gasztronómia

A gazdálkodók 96 százaléka iszik alkoholt több-kevesebb rendszerességgel az Egyesült Államokban

Agrofórum Online

Globálisan sem lehet jobb a helyzet, az ital a stresszoldás elfogadott, bár nem megfelelő eszköze a mezőgazdaságból élők számára.

Egy friss amerikai tanulmány szerint az ottani gazdák 20 százaléka alkohollal próbálja orvosolni a munkájából adódó, rá nehezedő nyomást. Az ital természetesen sohasem lehet megoldás semmire, ám az adatok alighanem globálisan is igazak lehetnek az ágazati szereplőkre.

A Georgiai Egyetem kutató úgy vélik, alighanem a sokszor nehéz fizikai megerőltetést jelentő, rengeteg rizikót tartogató, az átlagosnál gyakran hosszabb, monoton, ismétlődő munkavégzés és a veszélyes munkakörnyezet vezet oda, hogy öt farmerből egy rendszeresen a pohárhoz nyúl. Való igaz, a gazdálkodás a 10 legveszélyesebb munka között szerepel az Egyesült Államokban.

„Az alkoholfogyasztás még mindig elfogadottabb módszer a stressz leküzdésére, mint beszélni valakivel a problémáról” – mondta Christina Proctor, a tanulmány vezető szerzője. Mindezt tetézi, hogy vidéken az USA-ban is híján vannak a pszichológusoknak és más specialistáknak, sőt a gazdák tartanak a megbélyegzéstől, illetve meglehetősen bizalmatlanok a „lélekgyógyászokkal” szemben.

Az interjúk során kiderült, hogy a farmerek attól tartanak a legjobban, hogy az alkalmazóik, megbízóik, kollégáik alkalmatlannak tartják őket a munkájukra, ha rendszeresen pszichológushoz járnak. Marad tehát – egyedüli és rossz megoldásként – az ital és a befelé fordulás.

Ha az összképet nézzük, az még döbbenetesebb: a gazdálkodók 96 százaléka fogyaszt több-kevesebb rendszerességgel alkoholt, háromból egy személy hetente többször is. Ez nyilvánvalóan gyakran a stresszoldás kényszeréből származik.

A kutatásban 1045 amerikai gazdálkodó vett részt, akadtak köztük marhatenyésztők, búza- és kukoricatermesztők, illetve a zöldség-gyümölcs ágazatban dolgozók egyaránt. A teljes felnőtt népességben 21,7 százalék azok aránya, akik legalább 5 alkoholos italt fogyasztottak az előző hónapban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.