Életmód, gasztronómia

A gazdálkodók 96 százaléka iszik alkoholt több-kevesebb rendszerességgel az Egyesült Államokban

Agrofórum Online

Globálisan sem lehet jobb a helyzet, az ital a stresszoldás elfogadott, bár nem megfelelő eszköze a mezőgazdaságból élők számára.

Egy friss amerikai tanulmány szerint az ottani gazdák 20 százaléka alkohollal próbálja orvosolni a munkájából adódó, rá nehezedő nyomást. Az ital természetesen sohasem lehet megoldás semmire, ám az adatok alighanem globálisan is igazak lehetnek az ágazati szereplőkre.

A Georgiai Egyetem kutató úgy vélik, alighanem a sokszor nehéz fizikai megerőltetést jelentő, rengeteg rizikót tartogató, az átlagosnál gyakran hosszabb, monoton, ismétlődő munkavégzés és a veszélyes munkakörnyezet vezet oda, hogy öt farmerből egy rendszeresen a pohárhoz nyúl. Való igaz, a gazdálkodás a 10 legveszélyesebb munka között szerepel az Egyesült Államokban.

„Az alkoholfogyasztás még mindig elfogadottabb módszer a stressz leküzdésére, mint beszélni valakivel a problémáról” – mondta Christina Proctor, a tanulmány vezető szerzője. Mindezt tetézi, hogy vidéken az USA-ban is híján vannak a pszichológusoknak és más specialistáknak, sőt a gazdák tartanak a megbélyegzéstől, illetve meglehetősen bizalmatlanok a „lélekgyógyászokkal” szemben.

Az interjúk során kiderült, hogy a farmerek attól tartanak a legjobban, hogy az alkalmazóik, megbízóik, kollégáik alkalmatlannak tartják őket a munkájukra, ha rendszeresen pszichológushoz járnak. Marad tehát – egyedüli és rossz megoldásként – az ital és a befelé fordulás.

Ha az összképet nézzük, az még döbbenetesebb: a gazdálkodók 96 százaléka fogyaszt több-kevesebb rendszerességgel alkoholt, háromból egy személy hetente többször is. Ez nyilvánvalóan gyakran a stresszoldás kényszeréből származik.

A kutatásban 1045 amerikai gazdálkodó vett részt, akadtak köztük marhatenyésztők, búza- és kukoricatermesztők, illetve a zöldség-gyümölcs ágazatban dolgozók egyaránt. A teljes felnőtt népességben 21,7 százalék azok aránya, akik legalább 5 alkoholos italt fogyasztottak az előző hónapban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.