Életmód

Az erdei szamóca aromája előállíthatóvá vált

Agrofórum Online

Az erdei szamócát igen nagy becsben tartják intenzív illata és egyedülállóan ízletes gyümölcshúsa miatt. Ugyanakkor meglehetősen nehezen fellelhető, így egyes vállalatok belekezdtek a gyümölcs íz- és aromavilágának mesterséges előállításába.

Az American Chemical Society kutatói olyan megoldással álltak elő, amely segítségével a fekete ribiszke levének előállítása során keletkező melléktermékeken szaporodó ehető gombával állíttatják elő az ízanyagot.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban publikált tanulmányról a sciencedaily.com ismeretterjesztő portálon olvashatunk.

Az apró erdei gyümölcs méretéből és ritkaságából kifolyólag rendkívül nehéz nagy mennyiségű természetes aromára szert tenni. Érdekes módon, egyes gombafajok képesek átalakítani bizonyos növényi anyagokat az élelmiszeripar számára is hasznosítható, kellemes végtermékekké. A Wolfiporia cocos nevű gomba például egyes növényi hulladékok (sárgarépahéj, teafű) lebontása során gyümölcsös, florális aromákat szabadít fel. A feketeribizli levének kinyerése során hátramaradó – és egyébként kidobásra kerülő – bogyóhéj, magvak, és rostok bőséges tápanyagforrásnak bizonyultak a gombafaj számára: a szamóca aromájára áhítozó élelmiszeripari szereplők nagy örömére.

A kutatók a kísérlet során keletkező illatanyag értékelésére gázkromatográfiát, tömegspektrometriát és olfaktometrikus vizsgálatot végeztek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Miként kezelhetem a szamócát mikoszferellás levélfoltosság ellen?

2024. szeptember 7. 04:38

Hogyan kezeljem a képen látható levélbetegséget a szamócán? Segítségüket nagyon köszönöm!