Modernkori probléma a tömegeket sújtó demencia és az Alzheimer-kór, ezért a szakemberek szerint idejében el kell kezdeni foglalkoznunk az agyunk egészségével.
A diófélék rendszeres fogyasztása jót tesz az agynak, jobb kognitív funkciókat eredményez, segít a depresszió kockázatának csökkentésében, jobb hangulatot eredményez és javítja a memóriát, a tanulási és az összpontosítási képességet.
Miért egészségesek a diófélék?
A diófélék zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek alapvető szerepet játszanak az agyi egészség számos aspektusában. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a diófélék fogyasztása összefügg a jobb kognitív teljesítőképességgel, és komolyabb előnyöket figyeltek meg azoknál, akik hosszú távon több diófélét fogyasztottak, mint azok, akik diómentes étrendet követtek.
Egy 2022-es vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a diófélék fogyasztása a depresszió kockázatának csökkenésével és a jobb hangulattal jár együtt. Számos erre fókuszáló vizsgálat talált kapcsolatot a diófélék fogyasztása és a depresszió alacsonyabb kockázata között.
A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet által vezetett, több mint 2200 anya és gyermekeik bevonásával végzett spanyol tanulmány szerint azok a gyermekek, akiknek anyja a terhesség első harmadában több diófélét fogyasztott, a legjobb eredményeket érték el a kognitív funkciókat, a figyelemkapacitást és a munkamemóriát mérő teszteken.
A gyermekek neuropszichológiai fejlődését 18 hónapos korukban, majd 5 évesen és 8 évesen is felmérték. Az előnyök azon anyák csoportjában voltak megfigyelhetők, akik a legtöbb dió fogyasztásáról számoltak be – ők heti átlagban valamivel kevesebb, mint három, 30 g-os adagot fogyasztottak.
Hogyan járulnak hozzá a kulcsfontosságú tápanyagok az agy egészségéhez?
Számos olyan tényező ismert, amely befolyásolja a kognitív funkciókat, beleértve a károsodott anyagcsere-szabályozást, az oxidatív stresszt és a gyulladásos folyamatokat. A diófélék fogyasztása számos előnyös hatással jár, többek között az oxidatív károsodás, a gyulladás és a vérlemezke-aggregáció csökkenésével, valamint az érrendszeri reakcióképesség és az immunfunkciók javulásával.
A diófélékben található egészséges zsírok és fitokemikáliák, valamint az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező tápanyagok kombinációja segíthet az agy és az erek létfontosságú funkcióinak védelmében.
- B-vitaminok: Szükségesek az agy bizonyos összetevőinek, például a neurotranszmittereknek és a sejtek szerkezetének előállításához.
- Többszörösen telítetlen zsírsavak: A neuronális sejtmembránok összetevői, amelyek fenntartják az agysejtek közötti áramlást és kommunikációt. Az omega-3 zsírsavak pedig segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt.
- E-vitamin: Közvetlenül részt vesz az idegsejtmembránok védelmében antioxidáns hatásán keresztül.
- Magnézium és kalcium: Az agysejtek kommunikációjának (neurotranszmisszió) szabályozásában vesznek részt.
- Cink: Számos fehérje, hormon, hormonreceptor és az agysejtek kommunikációjában részt vevő molekulák szerkezeti összetevőjeként enzimek alkotórészei.
- Vas: Szükséges az agy oxigénellátásának biztosításához, valamint a neurotranszmitterek és a mielin szintéziséhez.
- Mangán, szelén réz: Részt vesznek a szabad gyökök károsodása ellen védő enzimatikus mechanizmusokban.
- Fitonutriensek, mint a flavonoidok és karotinoidok: Neuroprotektív funkciót látnak el.
- Élelmi rostok: Segítenek csökkenteni a gyulladást az egészséges bélmikrobiom fokozásával.
(Fotó: NickyPe/Pixabay)