Keresve sem találhatnánk annál egyedibb megoldást, mint a jégkockába zárt, ehető virágok nyújtotta, semmihez sem fogható, üdítő látványt. Az elkészítésük pofonegyszerű, csak tudnunk kell, mely növényeket használhatjuk e célra és melyeket nem.
A virágokkal díszített jégkockák mesésen mutatnak már egy kancsó hideg vízben is, de ha bóléhez, üdítőkhöz, limonádéhoz vagy koktélokhoz kínáljuk őket, a hatás csak fokozódik. Mindehhez csak néhány jégkockatartóra van szükségünk, és egy marék ehető virágra.
A tálalás formájának csak a képzelet szab határt
Jégkockatartóból ma már sokfélét lehet kapni: érdemesebb elrugaszkodni a megszokottól és a hagyományos jégkockaformák helyett kipróbálni a gömb, virág (a rózsa forma különösen szép), szív és egyéb formákat, mert ezekben még szebben mutatnak a bennük megfagyott virágok. Ha nagy mennyiségben készítünk jégkockákat, érdemes a megszokott merev fém- vagy műanyag tartók helyett szilikonformákat választanunk, mert azokból sokkal könnyebben és gyorsabban kiboríthatók az elkészült jégdarabok.
A virágos jégkockákat azonban nemcsak poharakban és kancsókba szórva használhatjuk, esküvőkön és kisebb-nagyobb rendezvényeken vödörbe, mély tálakba szórva mesés pezsgőhűtő dekorációként is használhatóak.
Mely virágok/növények alkalmasak arra, hogy jégkockába zárjuk őket?
- levendula
- körömvirág
- kamilla
- rózsa
- árvácska
- szegfű
- citromfű
- menta
- bársonyvirág
Elkészítés
Töltse meg a jégkockatartó minden egyes részét kétharmadig vízzel. Tegyen egy-egy ehető virágot a jégkockatartó minden egyes rekeszébe. Tegye a jégkockatartót a fagyasztóba, és hagyja, hogy a víz megfagyjon benne. Az egyes kockáknak keményre kell fagyniuk, különben ahogy több vizet öntünk rá, hamar felolvadnak, és a virágok felúsznak a felszínre. Ha a jégkockák elkészültek – ez általában hat órát vesz igénybe –, vegye ki a jégkockatartót a fagyasztóból, és töltsön fel minden egyes kockát a tetejéig hideg vízzel. Ezután tegye vissza a tartót egészen addig, amíg a jégkockák keményre fagynak.
Tipp
A virágok helyett apró gyümölcsöket (epret, áfonyát, málnát, szedret, citromszeleteket) is használhat, ezek is rendkívül látványosan mutatnak jégbe zárva, és finom ízt kölcsönöznek a nyári frissítőknek.
A videó a virágos jégkockák elkészítéséről itt nézhető meg.
Forrás: https://www.theedibleflower.com/recipes/edible-flower-ice-cubes
Fotó: Pixabay