Életmód
Életmód

Ezeket a növényeket ültesse a télen is csodálatos kertért

Ezeket a növényeket ültesse a télen is csodálatos kertért

Agrofórum Online

Sokan azt gondolják, a kert csak tavasszal vagy nyáron tudja virágos arcát mutatni, pedig számos olyan őszi növény van, amelyet ha az első fagyok előtt elültetünk, alapjaiban tudják meghatározni téli kertünk, balkonunk, vagy erkélyünk hangulatát.

Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője három csodás növény mellett teszi le a voksát.

Az ősszel és télen virágzó növények gondozása rendkívül egyszerű. Beh Mariann kertápolási szakértő szerint a kertészetekben még most is széles a kínálat, nem lőhetünk mellé azonban akkor, ha krizantémot, csarabot és díszkáposztákat ültetünk. Ráadásul ezek egyaránt tökéletes választások a kertekbe és a balkonládákba.

Krizantém és csarab a hosszú virágzásért

„A krizantém számtalan méretben, formában és színben kapható. Találunk gömb alakú, tömöttebb fajtákat, de vannak lazább bokrúak is” – magyarázza a STIHL legfrissebb Youtube videójában a szakértő, hozzátéve: mivel a növény igen napfényigényes, ezért a legjobb hely számára a déli fekvésű ablakpárkány vagy a terasz.

Az őszi fagyokig fontos, hogy rendszeresen öntözzük a tövénél, az elnyílt virágait pedig folyamatosan csipkedjük le, hogy aztán az folyamatosan hozni tudja az új bimbókat.

Beh Mariann szerint szintén jó választás lehet a csarab, amely egészen november végéig hozni tudja az apró, harang alakú virágait. A kertészetekben rózsaszín, de fehér és zöld virágú változatban is megtalálhatjuk, így akár csoportosan is ültethetjük.

„Azt szeretem benne a legjobban, hogy bár csak novemberig nyílik, a virágok egészen decemberig a növényen maradnak, ezért karácsonykor is az egyik legszebb kültéri dísznövény” – mutat rá a szakértő.

Díszkáposzták az igazán különleges erkélyért

Ha azonban valami meglepő, és igazán mutatós növényt keresünk, válasszuk a változatos színekben pompázó, fodros levelekkel tarkított díszkáposztákat, amelyek azon túl, hogy nagyon jól tűrik a hideget, hihetetlenül egyszerűen gondozhatók.

„A fagyokig öntözzük rendszeresen és ne csak a földjét locsoljuk, hanem a leveleket is nedvesítsük kézi permetezővel”

– hívja fel a figyelmet Beh Mariann.

A videóból számos hasznos tanácsot is kapunk a szakértőtől a növények ültetésére vonatkozóan. Kiemeli, hogy a dísznövényeket érdemes olyan edénybe helyeznünk, aminek lyukas az alja és ki tud belőle folyni a felesleges víz. Emellett természetesen kell hozzá általános virágföld is, valamint egy-egy agyaggolyó, amik a cserép aljába helyezve magukba szívják a felesleges vizet, és amikor a föld szárazabbá válik, leadják a nedvességet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kerüljük el a legelőket kirándulás közben, a borjú nem játék!

2024. július 16. 12:10

Nyári úti célnak sokan választják Ausztriát vagy Erdélyt és a hegyeket, ahol kirándulás közben akár legelő szarvasmarhákkal is találkozhatnak.

Rászorulókat segítenek a terápiás veteményeskertből

2024. július 14. 16:10

A feltöltődést szolgálja a Budapest Bike Maffia új veteményeskertje, a terményt viszont a rászorulók kapják. A palántákat a DélKerTÉSZ biztosítja.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

10 természetes szúnyogriasztó

2024. július 12. 14:40

A legtöbben rovarriasztó spray-ket, vagy elektromos szúnyogriasztó készülékeket használnak, hogy megszabaduljanak a szúnyogoktól.

Labdarózsa: mi pusztítja a leveleket?

2019. május 8. 08:45

S. László kérdése: Labdarózsa bokrom leveleit apró, sárgás színű hernyók rágják. Alig maradtak ép levelek. Mit tehetek a kártevővel?

Megmetszhetem a lakásban tartott babért? Mikor lehet kiültetni?

2023. október 29. 05:40

Már több éve nevelek egy babérnövényt a konyhámban, nagyon magasra nőtt. Vissza metszhetem? Kiültethető-e, ha igen, mikor érdemes, hogy életben maradjon? Úgy nézem, nem érzi jól magát jelenlegi helyén.

Cymbidium: hidegkedvelő orchideánk

2022. november 3. 05:38

Van egy igen különleges orchideafaj, a Cymbidium, mely igen dekoratív, ráadásul hatalmas dézsákban igazi szoliter szerepet is betölthet otthonunkban vagy télikertünkben.

Szükséges-e eltávolítani a növényekről a havat?

2022. január 9. 08:34

A csapadék szilárd halmazállapotú formái, mint a hó, a zúzmara, a jégeső vagy az ónos eső komoly sérüléseket okozhatnak a fákon, cserjéken.