Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.
Mivel hivatalosan is megkezdődött az idei medvehagyma-szezon, fontos, hogy idejében hírül adjuk, mostantól a boltokban érdemes keresni a friss medvehagyma csokrokat, mert nem csak isteni ízűek, roppant egészségesek is.
A- és C-vitaminban rendkívül gazdag, de kálium, vas és mangán tartalma is jelentős. Ízületi panaszokra is javasolják, mivel erős gyulladáscsökkentő hatással bír, de jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra és erősíti az immunrendszert is.
Mivel az év csak ezen szakaszában szedhető, érdemes kimaxolni a medvehagyma-szezont, és amíg csak lehet, az asztalra tenni – valamilyen formában.
Bár sokan a kertjükben is termesztenek medvehagymát (így például mi is), nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy a medvehagyma könnyen összetéveszthető az igencsak mérgező gyöngyvirággal (amelynek szívglikozidjai és szaponinjai halálos mérgezést okozhatnak) és az őszi kikericcsel.
Lássuk, miként különböztethető meg e három növény!
Medvehagyma:
Illata: Jellegzetes erős fokhagyma illatot áraszt, ami már messziről érezhető
Levele: Hosszú, lándzsaszerű levelei párban ölelik körül a szárat
Virága: Fehér csillag alakú virágokat hoz, csokorszerű elrendezésben
Gyöngyvirág:
Illata: Enyhe (van, hogy nem is érződik)
Levele: Hosszúkás, hegyes végű levelei vannak
Virága: Fehér, jellegzetes harang alakú pici virágokat hoz
Őszi kikerics:
Illata: Enyhe, nem jellegzetes
Levelei: Sárgás-zöld, hosszúkás, sima leveleket hoz
Virágai: Lehetnek halvány lilák, fehérek, sárgák
Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelő növényt találtunk (akár a kertünkben, akár az erdőben), jobb, ha a bolti árura hagyatkozunk.
A medvehagymát piacokon is árulják, de ha bármi aggályunk van ezek eredetével kapcsolatban, a boltban kapható fóliás verzió lesz számunkra a legbiztonságosabb. Én például mindig ott vásárolom meg (szeretem látni, hogy BIZTOS medvehagymát veszek), noha pl. Martonvásáron, a kastélyparkban valóságos medvehagyma-erdő várja a látogatókat, akik mindig csokrokkal távoznak a tó közepén lévő kis szigetről.
Felhasználás előtt mindig nagyon alaposan mossuk meg a medvehagymát, mert a boltban kapható csokrok is mindig sarasak, homokosak – ne rontsa el a receptünket, hogy a végén a fogunk alatt serceg a homok…
Nálunk a gyerekek kedvence a medvehagymás pogácsa, ezt nem tudják megunni, ráadásul ilyet nemigen kaphatunk egyetlen pékségben sem…
A recept hozzá pofonegyszerű, főleg, ha van egy jókora csokor medvehagymánk. (Gluténmentes verzióban ugyanígy készítem el, csak GM liszttel és egy kicsit több zsiradékkal – a liszttől függően.)
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók: 1 csokor (kb. 10-12 levél) medvehagyma, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl tej, csipetnyi kockacukor, 3 mokkáskanál só, 2 tojássárga, 1 csomag szárított élesztő, 50 dkg liszt. A tetejére: felvert tojás, reszelt sajt.
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat begyúrjuk, dagasztjuk, duplájára kelesztjük.
2.) A kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk (nagyon puha a tészta, jócskán kell hozzá plusz liszt!), kinyújtjuk, kétszer hajtogatjuk, pihentetjük, majd kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat és megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Nálunk a gyerekek másik kedvence a medvehagymás pesto, ami „simán”, hagyományos módon elkészítve, bazsalikomosan is finom, de medvehagymával egészen elképesztő az íze! Főtt tésztához szoktuk adni vagy pirítóshoz, főtt tojással – mindkét verzió isteni, érdemes kipróbálni!
Medvehagymás pesto
Hozzávalók: 1 csokor (2 csésze) medvehagyma, 1/2 csésze pirított dió vagy fenyőmag, 1/2 csésze reszelt parmezán sajt, 1/2 csésze extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.
Elkészítés:
1.) Megmossuk és megszárítjuk a medvehagymát, majd turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a pirított diót vagy fenyőmagot, a reszelt parmezánt, a fokhagymát, a sót és a borsot.
2.) Elindítjuk a gépet, és fokozatosan öntjük hozzá az olívaolajat. Sóval, borssal ízesítjük és addig pépesítjük, amíg szép krém állaga lesz. Zárható üvegedényben napokig eláll a hűtőben.
Nem árt tudni:
2024. március 4-től hivatalosan a magyar állami erdőkben is szedhető a medvehagyma, amelynek „fej-kvótája” 2 kg, amennyiben saját fogyasztásra szánjuk.
A medvehagyma azonban nem csak feldolgozva finom – úgy is mennyei az íze, ha csak elrágjuk egy vajas kenyér mellé, éppúgy, mintha újhagyma lenne. Kiválóan illik hozzá a tojás, a sajtfélék, a vajkrémek és a túró (utóbbiba felaprítva is belekeverhető).
(Fotók: Pixabay)