Életmód

Hogyan távolítsuk el a kellemetlen szagokat a hűtőnkből?

Agrofórum Online

A közösségi média felületein ma már külön keresőszó van a hűtőszekrény kitakarítására és „szakszerű” feltöltésére.

Belátjuk, ez furcsának hangozhat, mégis van abban valami szemet gyönyörködtető, amikor egy koszos hűtőt kitisztítanak, majd telepakolnak. De nem csak úgy, hűbelebalázs módjára, hanem egyedi tárolódobozokkal, egyedi rekeszekkel, elválasztókkal, úgy, mint egy patikában.

S hogy mi értelme mindennek? Nos, az esztétikai látványon túl (ami nem alábecsülendő) az átláthatóság, a rendezettség, az ételek frissen tartása – és az, hogy a hűtő patyolat tiszta és illatos marad. Legalábbis a következő bepakolásig, amikor is újra kitakarítják az összes rekeszével, polcával, elválasztójával és dobozával együtt.

Mindannyian ismerjük, milyen egy rendezetlen, rossz szagú hűtőbe pakolni. Az ember keresi a kellemetlen szag forrását, de nem találja. Jobbra-balra tolja a csomagokat, fazekakat, dobozokat, de nem találja a bűz okozóját.

Valami rohad, valami romlásnak indult, de mi? Egyre-másra pakolunk ki a hűtőből, már mindenre gyanakszunk, már mindent büdösnek érzünk, de csak nincs meg a forrás. Aztán mire már szinte üres az egész hűtő, megtaláljuk a bűnöst. Ami lehet, hogy csak egy ottfelejtett hagyma, ami már levet eresztett, de lehet, hogy egy lejárt tejföl vagy joghurt, ami savanyú szaggal terítette be a polcokat.

De az is lehet, hogy lejárt egy húsféle, amin elmosódott a lejárati ideje, mi pedig nem vettük észre, milyen régóta áll már a hűtőben. Sőt az is lehet, hogy valami kifolyt és nem vettük észre, ám ez a folt erjedni, romlani kezdett, és onnan ered az orrfacsaró bűz.

Hogyan lehet elkerülni mindezt?

  • Röviden szólva: gyakori hűtőtakarítással és rendrakással. Mert a hűtőt, bizony, akárcsak a fürdőszobát vagy a konyhát, vagy a ház bármely sarkát, rendszeresen takarítani kell. Nem csak rendet rakva, hanem fertőtlenítőszerrel alaposan kimosva, a polcokat, rekeszeket, üveglapokat és rácsokat alaposan elmosogatva és megszárítva, sőt, a hűtő falait is letörölve.
  • Ha jegesedésre hajlamos a hűtőnk, időről-időre jégteleníteni is kell, hogy utána jól hűtsön és jobban szigeteljen.
  • Ezután jöhet a rendrakás: ellenőrizni kell a hamar lejáró termékeket és ezeket mindig előre, jól látható helyre tenni, hogy időben elfogyjanak, nehogy hátul, egy eldugott helyen romlásnak induljanak.
  • Ami lejárt, megromlott, gondolkodás nélkül ki kell dobni, és a helyét alaposan kitakarítani.
  • A hűtő külsejét is le kell törölni, hogy a gép kívül-belül tiszta legyen és illatos.
  • Ezután ellenőrizni kell a hőmérsékletet: ha ez nincs megfelelően beállítva, idő előtt megromolhatnak az ételeink, ha pedig túl hidegre van állítva, megfagyhatnak a termékek, kocsonyássá válhatnak a friss zöldségek. Az ajánlott hűtőhőmérséklet 4-5 C fok körül kell, hogy legyen.
  • Fontos megjegyezni, hogy nem szerencsés gyakran és hosszan nyitva tartani a hűtőszekrény ajtaját, erre érdemes idejekorán megtanítani a gyermekeinket is. Így csökken az áramfogyasztás és ez segít a globális felmelegedés elleni küzdelemben is.
  • Sok hűtőszekrény rendelkezik páratartalmat-szabályozó fiókkal. Az alacsony páratartalmú fiókokba célszerű zöldségeket és gyümölcsöket, azaz olyan ételeket tenni, amelyek hajlamosak hamar megromlani, míg a hervadásra hajlamosakat (mint a spenót vagy a rukkola) célszerű magas páratartalmú fiókban tárolni.
  • Érdemes jól záródó műanyag vagy üveg dobozokat használni az ételek tárolására a fazekak és alufóliába burkolt csomagok helyett. Ezeket feliratokkal is elláthatjuk, könnyebben elrendezhetjük őket, és jobban átláthatók általuk a rend is, mi több, esztétikailag is szebb látványt nyújtanak. Nem árt tudni, hogy az üveg dobozok nem tartják meg magukban a szagokat, míg a műanyagokban benne marad az erős ételek illata (pl. a savanyú káposztáé, fűszeres húsoké).
  • Használjunk kifejezetten erre a célra kapható hűtő-illatosítót, ami még kellemesebbé varázsolja a hűtőnk belterét. Ha nincs bolti szagtalanítónk, használjunk szódabikarbónát vagy citromlevet, esetleg kávébabot (egy csészében be kell tenni egy éjszakára a hűtőbe).
  • Címkézzük fel az ételeket, dobozokat, amikben házi ételeket tartunk, így nem kell észben tartani, mit mikor csomagoltunk be.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!

A hűtőszekrény használata csökkenti a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségét

2024. március 23. 14:10

A legújabb kutatások szerint a hűtés kulcsfontosságú tényező a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségének csökkentése érdekében.