Életmód

Így tartósítsa a terményt befőzőedényben

Agrofórum Online

Ha betartja ezeket az egyszerű lépéseket, befőzéssel egyszerűen tartósíthatja, ami a kertjében megterem.

A befőzőedény nemcsak befőttek készítésére alkalmas, hanem magas savtartalmú élelmiszerek, például gyümölcsök, savanyúságok, zselék és a paradicsom eltevésére is. Kövesse ezt a 10 lépést, és a kertből származó finomságokat egész évben fogyaszthatja, amíg újra el nem jön az ültetési szezon!

Ha alacsony savtartalmú élelmiszerekkel dolgozik, vagy magas és alacsony savtartalmú összetevőket kever, akkor használjon inkább kuktát, mert mérgező anyagok keletkezhetnek. 

Amire szüksége lesz  

  • kisebb zöldségkefe
  • nagy edények vagy szűrők
  • tölcsér
  • nagy fogócsipesz
  • vékony műanyag spatula vagy nem fém kés
  • üvegfogó
  • befőzőedény vagy egy nagy lábos
  • üvegek, tetők, celofán
  • tűzhely

Befőzőedény kiválasztása

A vízfürdős befőzés történhet akár egy szabványos edényben, akár egy nagy fazékban, amelynek az alján elfér a befőzőrács, ami eltartja az edény aljától az üvegeket. Ez és a szorosan záródó fedél fontos része a folyamatnak. Ha elektromos tűzhelyen dolgozik, a fazéknak lapos fenekűnek kell lennie. Mielőtt nekifogna, győződjön meg arról, hogy a fazék elég mély ahhoz, hogy az üvegek tetejét legalább egy 2-3 centiméter víz ellepje.

Befőzési kellékek

A feljebb felsorolt eszközökre szüksége lesz. A befőttesüvegeket nézze át, és a repedezett vagy letört pereműeket dobja inkább az újrahasznosítóba. A befőttesüvegek méretét a választott receptben találja meg; a méretre vonatkozó ajánlások a befőzni kívánt élelmiszertől függően változnak.

A kellékek előkészítése

Mossa el az üvegeket, a fedeleket és a tömítőanyagokat (gumi vagy celofán) forró vízben. Használjon bőven mosogatószert és vizet, majd öblítse el őket. Mivel a beléjük kerülő forró anyag miatt a hideg üvegek eltörhetnek, tegye azokat forró vízbe. A fedeleket is főzze ki. Ügyeljen arra, hogy a tisztításra szolgáló víz ne forrjon fel. Ezután készítse elő a befőzőedényt úgy, hogy félig megtölti vízzel, amit felforral. Tartsa rajta a fedelet, amíg bele nem teszi az üvegeket. Jó ötlet egy második adag vizet is felforralni arra az esetre, ha a folyamat során valamikor még több vizet kell a befőzőedénye töltenie.

Töltse meg az üvegeket!

A termény feldolgozásához mindig kipróbált receptet használjon. Ne hagyjon ki egyetlen összetevőt vagy lépést sem, és ne használjon helyettesítő anyagokat. Ha készen van, vegyen ki az üveget a forró vízből az üvegfogókkal, és öntse ki a benne lévő vizet. Fogja meg a tölcsért, és töltse meg az üveget a kész főzettel a recept által javasolt magasságig – általában fél centit szükséges szabadon hagyni a lágyabb készítmények esetében és 1 centit a gyümölcsök, paradicsom, salsa és szószok esetében. A recept utasításai szerint futtassa végig a spatulát az üveg belsején, hogy az esetleges légbuborékokat kiengedje. Ezt végezze el minden egyes üveggel.

Az üvegek lezárása és vízfürdőbe helyezése

Fogjon egy nedves ruhát, és törölje meg az üvegek peremét, hogy eltávolítsa az esetleges cseppeket. Vegye ki a csipesszel a forró vízből a fedelet. Helyezze az üvegre, és csavarja rá szorosan. Kétféleképpen töltheti meg a befőzőedényt. Vagy ráteszi az állványra az üvegeket, és óvatosan leereszti a konzervdobozba, vagy pedig az állványt a főzőedénybe helyezi, és egyenként, egy üvegfogó segítségével beleteszi az üvegeket. Ügyeljen arra, hogy az üvegek között elegendő helyet hagyjon, hogy a víz mozogni tudjon.

A befőzés folyamata

Amikor az összes befőttesüveget beletette, győződjön meg arról, hogy a rács megfelelően áll a befőzőedényben. Ezután ellenőrizze, hogy legalább 2 cm víz borítja-e az üvegeket; ha szükséges, adjon még hozzá vizet a második edényből. Tekerje fel a hőfokot, és várja meg, amíg a víz intenzíven elkezd forrni. Ezután tegye a befőzőedényre a fedelét; állítsa be az időzítőt a receptnek megfelelően, és addig csökkentse a hőfokot, hogy a víz csak enyhén forrjon. Időnként ellenőrizze, hogy a vízszint 2-3 cm-rel az üvegek felett maradjon.

Az üvegek kivétele

Amikor a szükséges idő letelt, vegye le a befőzőedényt a tűzről, és vegye le a fedelét. Üvegfogóval vegye ki az üvegeket. Helyezze őket egy törülközőre, amely egyrészt felszívja a felesleges vizet, másrészt védi a munkalapot. Az üvegeket 12-24 órán át érintetlenül kell hagyni. 

Az üvegek záródásának ellenőrzése

Ezután ellenőrizze, hogy az üvegek jól zárnak-e. Nyomja le a fedelek közepét. Ha a fedél fel-le pattog, akkor az üveg nem záródik megfelelően. Próbálja meg az ujjaival óvatosan letekerni a fedelet. Ha a fedél a helyén marad, a tömítés jó. Ha a fedél fel-le mozog vagy lejön, akkor vagy azonnal újra feldolgozhatja, ami benne van, vagy a hűtőszekrénybe tegye, és fogyasszák el minél hamarabb, vagy leöntve a tetejéről egy kicsit az üveget a fagyasztóba is teheti. 

Újrafeldolgozás

Ha a fedél nem záródott megfelelően, az újrafeldolgozás jó megoldás. Először el kell távolítani a használt fedelet. Ellenőrizze az üveg peremét is, hogy nincs-e rajta sérülés. Ezután tiszta üvegben kezdje újra a befőzés folyamatát. 

Tárolás

A lezárt üvegeket címkézze fel, írja fel a tartalmukat és a feldolgozás dátumát. Ezután tegye őket hűvös, sötét és száraz helyre. Egy éven belül használja fel!

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

A gabonapiacok meredek emelkedéssel zárták a hetet

2023. június 17. 07:49

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A globális kínálat szűkülése miatt drágult a kukorica

2021. november 12. 05:36

Európában a malmi búza 294,75 euróba, a kukorica 238,25 euróba, a repce 704,25 euróba, a takarmánybúza pedig 214 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Ukrajna gabonaexportja 22 százalékos mínuszban van

2021. június 27. 04:36

Az ukrán gazdálkodók befejezték a 2021-es tavaszi gabona vetését, 7,5 millió hektár területen különféle növények vetésével - mutatták a mezőgazdasági minisztérium adatai.

Az esőzések lassítják a vetési munkálatokat

2023. május 6. 07:12

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.