Életmód, gasztronómia

Kucsmagombaszezon: most érdemes erdőt járni

Agrofórum Online

A kora tavaszi gombák közül a cseh kucsmagomba az egyik leggyakrabban szedett és talán a legkönnyebben felismerhető gombák egyike. Nézzük, hogy hol és mikor érdemes kucsmagombát gyűjteni!

cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) a kucsmagombafélék családjába tartozó, lombos ligeterdőkben, bozótosokban élő ehető gombafaj. Leggyakrabban az idő nyárerdőkben találni, ahol akáccal vegyesen telepített növényzet található. A nyárfák körül un. boszorkánykörben helyezkednek el.

Mérgező kucsmagomba

Elsősorban az avar alatt közvetlenül nőnek, de esősebb tavasszal látványosan ki is emelkednek az avar alól. Aszályosabb években, mint az elmúlt pár év időjárása a cseh kucsmagombáknál is azt okozta, hogy kisebbek és jobban elbújnak az erdőben a lehullott falevelek alatt.

Ebben az időszakban nagyjából nincs is olyan faj, mellyel összekeverhető illetve amely kucsmagomba mérgező lenne. A papsapka gomba szerencsére később bújik elő és jellegzetes megkülönböztető jelei vannak.

Hogyan néz ki a cseh kucsmagomba?

A cseh kucsmagombát az agyhoz hasonlítják, de ez kicsit tévút, bár redőzete igen hasonló. Az agyhoz jobban a papsapka gomba hasonlít, mert a kucsmagomba kalapja levehető a tönkről. Süvege 2–4 cm magas és 1–5 cm átmérőjű. Harang formájú, mozgatható is a tönkön, a teteje lekerekített hegyű.

Amiben a papsapkáktól eltér, hogy szétbontva látszik, hogy a süveg csak a tetején kapcsolódik a tönkhöz. Színe fiatalon világosabb sárgás, sárgásbarnás, majd idővel sötétedik, vörösbarnább lesz.

Az idősebbek viszont már feketésebb mintázatot mutatnak a kalap redőinek szélén. Felületén erős hosszanti redőzöttség, bordázottság figyelhető meg, nyújtott, méhsejtszerű üregekkel a bordák között. Húsa fehéres, törékeny, nedvdús. Illata és íze kellemes, akár felezve aszalni is érdemes.

A spórák a süveg redős, külső részén teremnek. Spórapora élénk sárga, mely aszaláskor, szárításkor mind kihullik és sárga foltot hagy a terítőn.

Törékeny tönkje 5–15 cm hosszú, 1–3 cm vastag. Érdemes szedéskor is óvatosan kis kosarakba szedni, mert úgy nem törik szét mire végzünk a gomászással. Színe fehéres vagy sárgás, alakja hengeres vagy lefelé vastagodó. Felülete lehet sima vagy apró sárgás szemcsék lehetnek rajta. Belül üres, a fiatal kucsmagomba tönkjét belül vattaszerű anyag tölti ki – ezt kettévágva látjuk.

Ízletes kucsmagomba

Bár a leggyakoribb a cseh kucsmagomba, jó ha felismerjük az ízletes kucsmagombát is! Az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) a tömlősgombák törzsébe, a kucsmagombafélék (Morchellaceae) családjába sorolt gombafaj. Népies neve az illatos kucsmagomba.

Gomba

Miről ismerjük fel? A süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált őzbarna színű. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges (együregű). Talán itt lenne érdemes megemlíteni, hogy csak időben jelenik meg máskor, mint a hozzá hasonló papsapkagomba. Spórái fehérek, vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a 20 cm-t is. Finom, fűszeres illatú gomba, erről a cseh kucsmagombához képest különlegesebb. Szintén aszalható, szárítható, de érdemes félbe vágni legalább. Előfordulásának az az érdekessége, hogy trágyadombokon és erődszéles füves helyeken fordul elő elsősorban.

Mit főzzünk kucsmagombából?

Mivel egy kellemes ízvilágú erdei gombáról beszélünk, így jó gombapörköltnek vagy pár szemet húslevesbe is tehetünk, ha plusz ízre vágyunk. A nagyobb gombákat alaposan megmosva palacsintatésztába forgatva ki is süthetjük. Rendkívül ízletes húsmentes fogásokat lehet készíteni belőlük.

FONTOS: Hazánkban az ehető kucsmagombákat 20 perces főzésnek kell alávetni fogyasztás előtt! Így friss salátáknak ne készítsük el.

A nem termesztett gombát mindig be kell vizsgáltatni!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Ne szedd fel! – Védett gombafajok

2022. május 3. 06:36

Ahogy a mérgező gombák beazonosítása szó szerint életbevágóan fontos, úgy a védett gombafajok felismerése is kiemelt figyelmet igényel a gyűjtés során. Készüljünk fel arra is, hogy ezeknek a fajoknak bármelyikével találkozhatunk!

Egyre rosszabb a német bükkerdők állapota

2022. december 29. 06:36

Sok bükkfa levele idén túl korán változtatta meg a színét, és lehullott a fákról. A szakértők szerint egyes fák esetében ez halálos ítéletet is jelenthet.

Elvékonyodtak a hagyományosan művelt talajok

2020. október 11. 05:43

A talaj élettartamának meghosszabbításának egyik legjobb módja a termőföld erdővé történő átalakítása. Ez viszont a gazdálkodási terület csökkenését jelenti.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

2018. július 24. 10:16

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.