Életmód

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

Agrofórum Online

A forró vizes tartósításról már írtunk, a nagy nyomáson történő tartósítás pedig az alacsony savtartalmú termények eltételének módja.

Végezze el az alábbi lépéseket az alacsony savtartalmú élelmiszerek nagy nyomáson történő tartósításához, és élvezze egész éven át a munkája – akár szó szerinti – gyümölcsét!

Vízfürdős vagy nagy nyomású főzőedényt válasszunk?

Az alacsony savtartalmú élelmiszerek, például a zöldségek, levesek, húsok esetében a botulizmus, a baktériumok által okozott halálos ételmérgezés megelőzése érdekében szükség van nagy nyomású befőzőedényre. A nagy nyomású befőzőedény gőzzel 115-120 Celsius-fokra melegíti fel az élelmiszereket, így a baktériumspóra elpusztul, és nem keletkezik toxin. Mivel a botulizmus magas savtartalmú ételben nem tud kifejlődni, az erősen savas élelmiszerek, például a gyümölcsök esetében vízfürdős tartósítást használhatunk, egyszerű befőzőedényben. A vízfürdős befőzőedények az üvegeket forráspontig, 100 fokra melegítik.

Amire szükség lesz

Ha van egy jó befőzőedénye, amely lehet tárcsás (ami mutatja a benne lévő nyomást), esetleg szelepes, már a legnagyobb tételen túl van, ezenfelül a következőkre lesz szükség:

  • nagy nyomású főzőedény
  • üvegek, gumi, celofán a lezáráshoz és fedelek
  • tölcsér
  • merőkanál
  • spatula
  • üvegfogó
  • nem fém kés
  • időzítő
  • bevált receptek
  • termények: zöldségek vagy gyümölcsök
  • tűzhely

Ha régi befőttesüvegeket és pántokat használ, akkor mindenképpen nézze át őket alaposan. A repedezett vagy töredezett peremű üvegektől inkább szabaduljon meg. A befőttesüvegek ajánlott méretét a receptben találja meg; a méretre vonatkozó ajánlások a befőzni kívánt élelmiszerektől függően változnak.

Mossa el az üvegeket, a fedeleket és a tömítőanyagokat (gumi) forró vízben. Használjon bőven mosogatószert és vizet, majd öblítse el őket. Mivel a beléjük kerülő forró anyag miatt a hideg üvegek eltörhetnek, tegye azokat forró vízbe. A fedeleket is főzze ki. Ügyeljen arra, hogy a tisztításra szolgáló víz ne forrjon fel.

Az üvegek megtöltése

Készítse elő a terményeket; mindig kipróbált receptet használjon, és ügyeljen arra, hogy mindent a benne leírtak szerinti sorrendben végezzen. Ne hagyjon ki egyetlen összetevőt vagy lépést sem, és ne használjon helyettesítő anyagokat. Ha mindent előkészített, vegye ki az üveget a forró vízből az üvegemelővel, és ürítse ki a benne lévő vizet. Töltse meg az üveget az élelmiszerrel a recept által javasolt magasságig, általában 2-3 centiméterre a tetejétől. Futtassa végig a spatulát az üveg belsején, hogy az esetlegesen légbuborékokat kiengedje. Ezt minden egyes befőttesüveggel végezze el. 

Az üvegek lezárása

Fogjon egy nedves ruhát, és futtassa végig az üvegek peremén, hogy eltávolítsa az esetlegesen rajta ragadt maradékot. Vegye elő a csipeszt, és emelje ki a forró vízből a fedelet. Helyezze gondosan az üvegre. Ezután tegye bele a főzőedénybe. Addig tegyen bele újabb és újabb üvegeket, amíg az edény meg nem telik.

A nagy nyomású befőzőedény működtetése

Tegye rá a nagy nyomású befőzőedényre a tetejét, és győződjön meg róla, hogy az biztonságosan záródik. A szellőzőnyílásnak nyitva kell lennie. Állítsa a tűzhelyet közepesen magas hőfokra, és figyelje, hogy távozik-e gőz a szellőzőnyíláson. Amikor a gőz egyenletesen távozik, állítsa be az időzítőt 10 percre. A 10 perces várakozási idő lehetővé teszi, hogy az összes levegő távozzon. Ezután zárja le a szellőzőnyílást. Lassan állítsa feljebb a hőfokot, amíg el nem éri a recept által ajánlott nyomásszintet. Figyelembe kell venni, hogy a tengerszint felett milyen magasan végezzük a befőzést, 300 méter felett magasabbra kell állítani a nyomásszintet.

A főzés lezárása

Amikor letelt a használt recept által javasolt főzési idő, távolítsa el a nagy nyomású befőzőedényt a tűzhelyről, és várja meg, hogy a nyomásszint visszamenjen nullára, majd várjon még néhány percet. Ne vegye le a szelepet, amíg az összes nyomás el nem enged. Ezután leveheti a fedelet, és kinyithatja a befőzőedényt magától távolabb.

Az üvegek kiemelése

Használja az üvegfogót az üvegek kiemeléshez. Helyezze őket egy törülközőre, amely egyrészt felszívja a felesleges vizet, másrészt csökkenti a hőmérséklet-különbséget az üvegek és a munkalap között. Az üvegeket 12-24 órán át hagyja ott.  

Az üvegek záródásának ellenőrzése

Ezután ellenőrizze, hogy az üvegek jól záródnak-e. Próbálja meg az ujjaival lefeszíteni a fedelet. Ha a fedél a helyén marad, a tömítés jó. Ha a fedél fel-le mozog, vagy leválik az üvegről, akkor vagy azonnal újra feldolgozhatja a benne lévő élelmiszert, vagy azonnali felhasználás céljából beteheti a hűtőszekrénybe.

Ha egy fedél nem záródott le megfelelően, akkor újra el kell végezni a befőzést, új tetőt használva. Ha minden kész, a lezárt üvegeket címkézze fel, ráírva a tartalmukat és a feldolgozás dátumát is. Ezután helyezze őket hűvös, sötét és száraz helyre. Egy éven belül használja fel.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szelídgesztenye vagy vadgesztenye: melyik hatásos a molylepkék ellen?

2024. október 9. 11:40

A vadgesztenye termése különösen gömbölyded és kerek, míg a szelídgesztenye termése lapos és egyik oldalra kúpos.

A növényi tejek kizárólagos fogyasztása árthat a gyerekeknek

2024. október 8. 11:10

A növényi tejek a tehéntejhez képest kevesebb fehérjét és mikrotápanyagot tartalmaznak, hiánytüneteket, a növekedés visszamaradását okozhatják.

A vadgesztenye valójában mérgező, vigyázzunk vele!

2024. október 3. 09:10

A vadgesztenye az ősz talán legszebb termése, fontos azonban, hogy meg tudjuk különböztetni a szelídgesztenyétől. Mutatjuk, nem bonyolult.

Mióta esznek egyáltalán kutyahúst Dél-Koreában?

2024. szeptember 30. 14:40

Friss felmérés szerint az ország lakosságának 86 százaléka kevésbé szándékozik, vagy egyáltalán nem kíván kutyahúst enni a jövőben.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!

Így tartósítsa a terményt befőzőedényben

2024. szeptember 5. 08:10

Szeretné a kertben megtermelt, friss terményt az elkövetkező hideg hónapokban is élvezni? Érdemes a vízfürdőben tartósítást kipróbálni.