11℃ 1℃
január 6. Gáspár, Menyhért, Boldizsár
Életmód, gasztronómia

Ma kezdődik a ponty és a harcsa fogási tilalmi ideje!

NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a horgászokat és a halászokat, hogy május 2-án elkezdődik a ponty, a harcsa és a compó fajlagos tilalmi ideje.

Jó hír azonban, hogy május 1-jétől ismét szabad horgászni a fogassüllőre, a balinra és a sügérre is. Mindkét rendelkezés a jelzett napon nulla órától lép életbe.

Ebben az évben a ponty fogási tilalmi ideje május 2-án veszi kezdetét, majd egészen május 31-én (péntek) éjfélig tart. Ugyaneddig marad érvényben a garda, a paduc, a szilvaorrú keszeg, a jászkeszeg, a márna és a domolykó fogására vonatkozó korlátozás is, melyről a Nébih korábban már tájékoztatást adott. Emellett június 28-án éjfélig (péntek) a kősüllő fogása sem engedélyezett.

Szintén május 2-án nulla órakor indul a harcsa és a compó fajlagos tilalmi ideje. Ezek a halfajok csak június 15-én (szombat) nulla órától szabadulnak fel a tilalom alól. A harcsa fogási tilalmával kapcsolatban fontos tudniuk az érintetteknek, hogy ez a korlátozás eltér a többi halfajétól, mivel a 100 cm-nél hosszabb egyedek a fajlagos tilalmi időben is kifoghatóak.

Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban lehűlt az időjárás, az akác már elkezdett virágozni, ami azt is jelzi, hogy eljött a harcsaszaporodás ideje. A levegő és a vizek felmelegedésével folytatódik a pontyfélék ívása is, nagyobb egyedekre akár a nádasokban is lehet számítani, hasonlóképpen a keszegek csapatai is feltűnhetnek a part menti növényes területeken.

A Nébih javasolja a horgászoknak és a halászoknak, hogy mindig tájékozódjanak az egyes vízterületeken érvényben lévő, saját horgászrendről is, amely esetenként eltérhet az érvényben lévő jogszabályoktól. Sok vízterület – ahol az állomány elsősorban haltelepítésből származik – mentesül a pontytilalom alól, míg máshol a harcsatilalom a 100 cm-nél nagyobb egyedekre is vonatkozik.

Jogosulatlan halászattal, horgászattal kapcsolatos, továbbá az Állami Halőri Szolgálat feladatvégzését érintő bejelentéseiket változatlanul az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen tehetik meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy jön a marhaepe a folttisztításhoz?

2025. január 5. 16:10

Az epe olyan anyagokat tartalmaz, amelyek képesek a zsírokat apróbb cseppekre bontani. Ez az emulgeáló hatás teszi kiváló folttisztítóvá.

Elfeledett magyar tea: a Planta

2025. január 2. 16:10

A második világháború idején a fekete tea beszerzése jelentősen megnehezült, így új, hazai alapanyagokból készült teapótlókra volt szükség.

Mivel pótoljuk télen a napfény hiányát?

2025. január 2. 08:10

Az elfogyasztott étel a test üzemanyaga, és nagymértékben befolyásolja azt, hogyan érezzünk magunkat a nap folyamán.

Nem is gondolnánk, mennyi rejtett alkohol van az élelmiszerekben

2024. december 31. 10:10

Milyen élelmiszerekben és milyen célra használnak alkoholt, amire nem is gondolnánk? És hogyan ismerhetjük fel mégis?

Pontytermelés: az intenzív, zárt rendszerek alkalmazása ma még nem rentábilis

2019. február 1. 05:37

A pontyot hagyományosan tógazdasági extenzív technológiában állítják elő, ami azt jelenti, hogy csak kiegészítő takarmányozást folytatnak, illetve nagymértékben külső tényezők határozzák meg a termelést. A ponty jelenlegi piaci ára nem teszi lehetővé azt, hogy egy drága és intenzív technológiába beillesszük.

800 ezer forintot ér az elveszett ponty - a lakosság segítségét kérik

2020. február 26. 10:44

A horgászok segítségét kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata egy, korábban a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször megfogott ponty jelenlegi élőhelyének maghatározásában.

Miért pont a ponty?

2018. június 27. 09:06

A beérkezett és a feldolgozott adatok alapján 2017-ben a halastó művelési ágban 29604 hektár tóterület szerepelt az adatgyűjtés nyilvántartásában, ebből az üzemelt tóterület nagysága 26065 hektárvolt.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.