Kávézaccból vagy használt teafűből nitrogén, kálium és foszfor, tojáshéjból kalcium… A szerves hulladék akár közvetlen tápanyagpótlásra is alkalmas.
Tavasszal még a kevésbé kertfókuszúak is szívesen ügyködnek a növények körül. Ez remek kikapcsolódás, ugyanakkor nem olcsó mulatság. A boltban, drága pénzért vásárolt mű- és szerves trágyák viszont részben kiválthatók a konyhai maradékokból kinyert tápanyagokkal, és nem is kell rögtön a hosszadalmas komposztálásra gondolni. Így helyett, hogy a szeméthalom nőne, a hulladék a kertben használható fel, ahol elősegíti a növények növekedését.
A legtöbb ültetett növényt meg kell vagy legalábbis érdemes trágyázni, hogy a hiányzó tápanyagokat pótoljuk, mert gyorsabban és szebben fejlődnek, és jobban ellenállnak az őket érő stresszhatásoknak. A háztartások jelentős részében kéznél is van ehhez az alapanyag, csak rájuk kell találnunk. De mik ezek és pontosan mire is jók?
Csak tegye félre, ami a főzésnél megmarad!
- Kávézacc: A kávé olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a nitrogén, a kálium és a foszfor. Emellett vonzza a földigilisztákat, amelyek még tovább bontják a szerves anyagokat és egészségesebbé teszik a növény körül a talajt.
- Tea: A már lefőzött teafüvet sem szabad kidobni, és nem is kell komposztálni ahhoz, hogy trágyaként szolgáljon. Ehelyett egyszerűen a cserepes növények öntözőkannájába kell tenni a használt teafiltereket, és hagyni egy ideig ázni őket. Alternatívaként az is megoldás lehet, hogy a használt tealeveleket közvetlenül a talajba keverjük. A hatás hasonló, mint a kávézaccé.
- Tojáshéj: A tojáshéj sok kalcium-karbonátot tartalmaz, ami sok növény, különösen a bab és a borsó számára nagyon értékes. Figyelembe kell azonban venni a talaj, valamint az öntözővíz mésztartalmát is. Ha csapvízzel öntözünk, és a kertünk talaja egyébként is meszes, akkor nincs szükség a tojáshéjra. A savanyú talajokban élő növények viszont meghálálják a gondoskodást. A tojáshéjat összetörve adjuk az öntözővízhez, vagy keverjük közvetlenül a talajba. Minél finomabbra őröljük a tojáshéjat, annál gyorsabban állnak rendelkezésre a tápanyagok a növények számára felszívódó formában.
- Burgonya főzővize: Ha só nélkül főzzük a burgonyát, a főzővizébe értékes tápanyagok kerülnek, amelyek felhasználhatók a kertben. A gyomok pedig akár le is forrázhatók a vízzel.
- Banánhéj: A banán héja értékes anyagokat tartalmaz. Ha trágyaként szeretné használni, tegye a héjakat egy öntözőkannába, és hagyja benne néhány órán át. Ezáltal a héjból felszabadulnak az értékes ásványi anyagok, és a vizet felhasználhatja a növények öntözésére.
- Rebarbaralevelek: A sokak által kedvelt rebarbara levelei ugyan nem ehetők, de a növények annál inkább szeretni fogják. Ha a kerti növények levelei és szárai sárgulnak vagy lankadnak, annak káliumhiány is lehet az oka. A rebarbaralevelek bőségesen tartalmazzák ezt az elemet. Tavasszal vagy ősszel érdemes káliummal trágyázni, egyébként igény szerint. Ehhez készítsen főzetet a rebarbaralevelekből, és használja folyékony trágyaként.
Fotó: Pixabay