Életmód

Meghökkentő, mit nyilvánítottak kóser élelmiszerré

Agrofórum Online

Laboratóriumi körülmények között „tenyésztett” steaket is ehetnek már a szigorú zsidó vallási előírásokat követők, miután Izrael főrabbija kósernek nyilvánította az Aleph Farms nevű vállalat termékét. A döntés világszerte nagy visszhangot váltott ki a vallási közösségekben.

Az Aleph Farms nagyon büszke rá, hogy David Baruch Lau, Izrael főrabbija kósernek minősítette a laboratóriumi körülmények között előállított steakjét, ami egyben azt is jelenti, hogy óriási – és sok tekintetben nehezen elérhető – lehetőség nyílt meg a cég számára, még mielőtt egyáltalán a terméke a piacra került volna.

A döntés egyben precedenst is teremt, hiszen így a többi, mesterségesen előállított hússal foglalkozó vállalat számára is kinyílhat a kapu, hogy innovatív termékeikkel egy egyébként igen hagyománytisztelő társadalmi csoportot potenciálisan a vásárlói között tudjon. 

Az Aleph Farms szerint ez a fajta hús is minőségi élményt nyújt, előállítása pedig a bolygót szolgálja, mert környezetkímélő és gazdaságos, ráadásul élelmezésbiztonsági szempontból is kiváló választás. Ezekből az előnyökből mostantól a zsidók is világszerte részesülhetnek.

A cég most azon dolgozik, hogy más vallási csoportoknak is megnyissa az utat a műhús felé, ezért hindukkal és más vallásúak vezetőivel is felvette a kapcsolatot, felajánlva a terméket a szigorú étkezési szabályokat követőknek is.

A kóser marhahús piaca 2030-ra globálisan elérheti a 100,85 milliárd USA-dollárt. Ehhez a kiinduló alapot éppen a jelentős zsidó vallású lakossággal rendelkező országok biztosítják, mint az Egyesült Államok, Franciaország és főleg persze Izrael, ahol 2021-ben a lakosság 73,9%-a vallotta magát zsidónak, emiatt az ország a kóser marhahús legfőbb felvevőpiaca. A főrabbi döntésének megfelelően a termékbevezetést követően várható, hogy a helyi hatóságok is megerősítik, a vállalkozás által előállított steak valóban kóser.

Még azért nyitott a kérdés, kóser vagy nem kóser, mennyire lesz kívánatos a gondolat az egyszeri fogyasztónak, hogy a boltban a hentestől a jól ismert húsáru helyett inkább néhány szelet „műmarhát” kérjen. 

(Fotó: markusspiske/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Mi okozhat allergiát télen?

2024. november 11. 16:10

A téli hónapokban más okoz orrdugulást és orrfolyást az embereknél, amit a fűtési szezon száraz, meleg levegője csak még jobban felerősít.

Az olaszok egyelőre nem kérnek a mesterséges húsból

2023. november 18. 17:10

Az Európai Unióban Olaszország az első, amely nemet mondott az úgynevezett tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártására és forgalmazására a római parlament alsóházában tartott szavazással.

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

2024. március 19. 09:10

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.