Életmód
Életmód

Milyen hőmérsékletű termálvízzel teszünk legjobbat a szervezetünknek?

Milyen hőmérsékletű termálvízzel teszünk legjobbat a szervezetünknek?

Agrofórum Online

Mi lehet jobb program egy hűvös ködös novemberben, mint felkeresni a hozzánk legközelebb eső termálfürdőt és nyakig elmerülni az élvezetben, vagyis a meleg vízben? Rendben, de mennyire is legyen meleg az a víz? Mi alapján válasszuk ki a nekünk leginkább megfelelőt?

A Termál Online azt hangsúlyozza, hogy ha lehetőségünk van választani, akkor elsősorban az ún. indifferens, közepes hőmérsékletű medencéket részesítsük előnyben. A közepes hőmérséklet ebben az esetben azt jelenti, hogy a víz hőfoka 34-35 fok legyen.

Miért pont ezt?

Egyszerű a magyarázat, ez az, ami egyszerűen se nem túl meleg, se nem túl hideg, így a szervezetet nem terheli meg. Mindez különösen fontos az idősebb korosztály számára és/vagy azoknak, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. 

Rendben, de van, aki forrón szereti 

Ehhez képest azt tapasztaljuk még forró nyári napokon is, hogy a 38-39 fokos medencék akár zsúfoltságig tele vannak. Ennek az oka az, hogy ez, a valóban meleg víz intenzívebb hatást gyakorol az idült mozgásszervi betegségből származó fájdalmakra, hatékonyan csökkenti azokat.  Mindezzel együtt azt is tudni kell, hogy érdemes a javasolt időkorlátokat betartani, hiszen a forró víz hatása visszájára is fordulhat, belobbanhatja a gyulladt ízületeket. 

Meszesedés, porckopás esetén kerüljük… 

… a forró medencéket. Ezeknél a betegségeknél ugyanis igen fontos, hogy mozogjunk is a vízben, ez pedig a közel negyven fokos hőmérsékletben nehezen kivitelezhető. Akik hasonló gondokkal küzdenek, azok válasszák inkább a 28-30 fokos gyógyvizes úszómedencéket, amelyek hazánkban is elég ritkák, hiszen napi töltésük, vízpótlásuk hatalmas mennyiségű termálvizet igényel.

Fedett termál úszómedencét jelenleg a Gyulai várfürdőben és Kiskunmajsán találhatunk. A fürdőkben javaslat is fogad bennünket, maximum kétszer 30 percig célszerű használni ezeket. 

Akik mégis

… a forróság mellett döntenek, azok számára azt javasolják a szakemberek, hogy feltétlen tartsák be a megszabott fürdési időt, egyhuzamban semmiképpen ne töltsünk ezekben 15-20 percnél többet. Egyes esetekben javasolt a kombinált használatuk is, vagyis az, hogy rövidebb időt tartózkodjunk a 38-39 vízben, majd némi pihenőt iktassunk be és a következő választás a hűvösebb medence legyen.

Itt már időzhetünk többet, mint az előbbiekben. Ennek a módszernek az az előnye, hogy élünk a meleg víz kedvező hatásával, de nem terheljük túl a szervezetünket sem.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A denevérek mezőgazdasági haszna

2024. június 19. 08:40

A napokban terjedt a hír, hogy valaki lecsapott egy denevéranyát egy seprűvel. Pedig a denevérek nemcsak védettek, hanem hasznosak is.

Kényelmes lakóautóvá alakította a Toyota a pick-upjait

2024. június 18. 11:40

A Toyota két pick-up modellje is lakóautó-felépítményt kapott. Megbízható autó és különleges, tágas otthon, akár napokra – érdemes megnézni!

Mire figyeljünk, ha napelemes külső akkumulátort vennénk?

2024. június 18. 10:10

Ha kültéren szeretnénk feltölteni mobiltelefonunkat, a napelemes külső akkumulátorok megoldást jelentenek. De itt is lehetnek buktatók.

Tudta, hogy a ragadós galaj valójában értékes gyógynövény?

2024. június 16. 16:10

A horgas tüskéjű ragadós galaj valóban mindenhez hozzátapad, mégsem érdemes rá haragudni. Ugyanis kárt nem okoz, ellenben kiváló gyógynövény.

Melyek a legjobb magyarországi gyógyvizek? Itt a lista

2023. augusztus 13. 17:10

Magyarország köztudottan gazdag termál-, ásvány- és gyógyvizekben, köszönhetően a geológiai és hidrogeológiai adottságainak A vizek gyógyító hatását az ókortól kezdődően ismerték és elismerték az itt élők. Mielőtt azonban belemerülnénk, vagy ivókúrát vennénk, jó, ha megismerjük azt, hogy melyik víz milyen problémák kezelésére alkalmas.

A kedvezőtlen időjárás és a termelési költségek növekedése hátráltatta leginkább a gazdálkodást

2022. november 24. 13:08

Ugyan mélypontra zuhant a beruházást és fejlesztést tervező gazdálkodók aránya, már az is látszik, hogy a mezőgazdasági termelők egy része az előremenekülést választja.

A válság nemcsak kihívást, lehetőséget is hoz a magyar termelőknek

2022. szeptember 12. 09:45

Ahogy a teljes magyar agrárszektor, úgy a paprikatermesztők számára is komoly kihívásokat hozott az elmúlt egy év.

Termálvíz-hasznosítási beruházás Nagyszénáson

2015. november 28. 07:08

Befejeződött az 1,578 milliárd forint összértékű termálvíz-hasznosítási beruházás a Békés megyei Nagyszénáson.