Életmód
Életmód

Rengeteg dolgozónak gyűlhetett fel ólom a szervezetében – mostantól jobban védik őket

Rengeteg dolgozónak gyűlhetett fel ólom a szervezetében – mostantól jobban védik őket

Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

Az Európai Parlament 40 év után először fogadott el új határértékeket az ólomnak, és először a diizocianátoknak való kitettség elfogadható mértékéről.

Az EU-ban évente körülbelül 50–150 ezer munkavállaló van kitéve ólomnak és 4,2 millió munkavállaló diizocianátoknak. A tagállamok kormányaival már egyeztetett, és 589 igen szavazattal, 10 ellenében és 40 tartózkodással elfogadott új jogszabályok hatékonyabban védik a munkavállalók egészségét azáltal, hogy csökkenti az ezekre az anyagokra vonatkozó kitettség határértékeit.

Mindkét anyagot széles körben használják épületek felújítása során, valamint akkumulátorok és szélturbinák gyártásában, illetve elektromos járművek könnyebbé tételében. Az EU azáltal, hogy korlátozza ezeknek a vegyi anyagoknak való kitettséget, védi azokat, akik a zöld átállásban dolgoznak.

Az ólomra vonatkozó határértékek 1982 óta először frissítve

Az ólomnak való kitettség befolyásolhatja a nők és férfiak termékenységét és a magzat fejlődését. Emellett károsíthatja az idegrendszert és a vesét, illetve magas vérnyomást is okozhat. Az 1982 óta először frissített új határértékeket a jelenlegi értékek kevesebb mint egynegyedére csökkentették: a munkahelyi expozíciós határérték 0,03 mg/m3, a biológiai határérték pedig 15 µg/100 ml lesz.

Az Európai Bizottságnak öt éven belül felül kell vizsgálnia ezeket a határértékeket a szülőképes korú női munkavállalók jobb védelme érdekében, figyelembe véve a legfrissebb tudományos adatokat.

A diizocianátokra vonatkozó első határértékek

A diizocianátok károsak a munkavállalók egészségére, a munkahelyi asztma egyik leggyakoribb okozói, és allergiás reakciókat okozhatnak.

Az új jogszabály a diizocianátok foglalkozási kitettségi határértékét 6 µg NCO/m3-ben határozza meg (a maximális koncentráció, amelynek egy munkavállaló egy nyolcórás munkanap során ki lehet téve), rövid távú (azaz 15 perces) kitettség esetén pedig 12 µg NCO/m3-ben. Az Európai Bizottság 2029-ig felülvizsgálja ezeket a határértékeket.

Korábbi ólomkitettség

Számos munkavállaló több éven keresztül volt ólomnak kitéve, és a vérükben található ólom mértéke jóval az új határértékek felett halmozódott fel. Az ilyen dolgozók egészségének hatékonyabb védelme érdekében rendszeresen orvosi vizsgálatokat kell végezni annak megállapítására, hogy folytathatják-e az ólomnak való kitettséggel járó feladatokat.

A jelentéstevő szerint

Nikolaj Villumsen (Baloldal, Dánia) jelentéstevő elmondta: „Ma olyan kézzelfogható és konkrét eredményeket értünk el, amelyeket milliók fognak érezni. Nem minden nap tudunk jobb munkakörnyezetet biztosítani több mint négymillió munkavállaló számára. Mindez azt is megmutatja, hogyan tudjuk biztosítani, hogy a zöld átmenet társadalmilag igazságos legyen – ez igazi előrelépés a munkavállalók védelme érdekében.”

A következő lépések

A tagállamok kormányaiból álló Tanácsnak még formálisan jóvá kell hagynia a jogszabályt, mielőtt az az EU Hivatalos Lapjában megjelenhet és 20 nap elteltével hatályba léphet.

(Fotó: ogimenezs/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A mentális egészségi állapot komoly hatással lehet a mezőgazdasági termelékenységre

2024. február 22. 15:40

A mentális egészség mindenki számára létfontosságú a jóllét szempontjából, és kulcsfontosságú tényezője a munkahelyi és magánéleti teljesítménynek.

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Gyömbér-citrom shot házilag – de mi is ez?

2024. február 15. 07:10

Az élelmiszerboltok polcain egyre-másra tűnnek a fémdobozos pici „gyömbér-shot”-ok. A vásárlók zöme gyanakodva nézi, mások kíváncsian olvasgatják, mi ez, a bevállalósabbak pedig (akik próbálták már), rámarkolnak és hármasával viszik el az apró italokat. De mi is ez a gyömbér-shot?

Jön a szupervízbőség kora

2024. február 11. 14:10

A bolygó 70 százalékát víz borítja, tehát rengeteg van belőle, csak ugye sós. Nos, vannak államok, ahol a tengervízből való édesvízkinyerés technológiája igen előrehaladott.

Nagyobb védelmet szeretne a méheknek az Európai Parlament szakbizottsága

2019. december 4. 09:47

A parlamenti bizottság szerint a kezdeményezés által tervezett intézkedések nem védik megfelelően a méheket a váltógazdaság káros hatásaitól, az éghajlatváltozástól és az úgynevezett invazív fajoktól.

Élelmiszerbiztonságot fokozó szabályt fogadott el az Európai Parlament

2019. április 18. 09:33

Az új szabályok biztosítják a forgalomba hozatali engedélykérelmeket alátámasztó tudományos tanulmányok jobb átláthatóságát, nagyobb jogbiztonságot nyújtanak az élelmiszeripar részére.

Európai Parlament: a mezőgazdaság és a kohéziós politika finanszírozását legalább a jelenlegi szinten kell tartani

2018. május 30. 14:33

A közlemény szerint az Európai Parlament állásfoglalásában vitatja az Európai Bizottság következő többéves költségvetési keretben javasolt számait.

Kedvezhet az édesvízi halgazdálkodásnak az új uniós költségvetési ciklus

2019. március 8. 10:15

Az új uniós halászati politikáról szóló EP-jelentés tervezetéhez benyújtott módosító indítványoknak köszönhetően többek között 10 százalékkal bővült a halászati pénzalap költségvetése.