Pár éve még közel sem volt gyakori az, hogy a rózsasziromból szörpöt, lekvárt készítsünk. Ma semmi meglepő nincs azon, ha süteményünkbe rózsalekvár, szódánkba pedig rózsaszörp kerül. Mindezek mellett ne feledjük el, hogy a szirmokból csodálatos olajat is készíthetünk, amely kozmetikai termékeinkben éppen úgy felhasználható, mint gyógyászati céllal.
Igazi természetes csodaszer, de ha nem lenne így a varázslatos illatáért már megéri belevágni elkészítésébe, még akkor is, ha közel sem egyszerű feladat a következők miatt:
Ami igazán nehézzé teszi a műveletet
Ami igazán nehézzé teszi a műveletet az a mennyiség, ez ugyanis közel sem csekély. Mint előre bocsátottam az elkészítéséhez rengeteg rózsaszirom kell, egyetlen csepp rózsaolajhoz ugyanis kb. 40 rózsára van szükség. Ez azt jelenti, hogy három tonna rózsából mindössze 1 liternyit tudnak elkészíteni.
A rengeteg pozitív hatása miatt azonban nem kell lemondania erről a természetes csodaszerről, hiszen kis mennyiségben otthon is elő tudjuk állítani, ha nem sajnáljuk erre az időt és persze a teljes virágukban lévő rózsákat sem. Nézzük, mi is a teendő, ha adalékanyagok és tartósítószerek nélküli, valóban természetes összetevőből álló rózsaolajat szeretnénk készíteni otthon, mindenféle nagyobb előkészület és anyagi ráfordítás nélkül.
Olívaolaj, rózsa és kész is
Az első lépés a szüret, amelyet célszerű reggel, hajnalban elvégezni, ugyanis ilyenkor legmagasabb a szirmok illat- és aromaanyag tartalma. Ebben az esetben egy tiszta befőttesüvegbe tesszük a friss, még nem hervadt szirmokat és annyi extra szűz olívaolajjal vagy szőlőmagolajjal öntjük fel, amennyi ellepi. Zárjuk le és tegyük napfényes helyre. Minden nap alaposan keverjük meg, forgassuk át. 3 hét után gondosan szűrjük le.
Amire használhatjuk
Tökéletesen alkalmas közvetlenül a bőrre alkalmazva, például egy vattakorong segítségével is felvihető a bőrre. Ha arcra, bőrre kenve, kozmetikumként szeretné használni, akkor érdemes kókuszzsírhoz keverve alkalmazni, így még erősebb lesz a hatása. Elég pár csepp rózsaolajat belecsepegtetni a kókuszzsírba, összekavarni, és már használható is.
Forrás: /www.megyeriszabolcskerteszete.hu/