Aki tett már tönkre mikrohullámú sütőt, pontosan tudja, hogy elég egy rossz döntés vagy rosszul megválasztott konyhai kellék és oda a mikrónk.
Legalábbis csúnyán károsodhat a készülék.
Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a mikrohullámú sütő nem azonos a hagyományos gáz- és villanytűzhelyekkel. Így nem is ugyanúgy kell vele bánni, mint azokkal.
Míg például a hagyományos sütőben évtizedek óta süthetünk alufóliával és fémedényekkel, a modern mikrohullámú sütők nem szeretik ezt. Vagy például a főtt tojást betehetjük a tepsibe (gondoljunk csak a rakott krumplira), de ugyanattól a mikróban gondok lesznek…
Pontosan mire kell vigyázni? Létezik-e „mikrós tízparancsolat”, ami a tiltólistás tárgyakat és ételeket tartalmazza? Létezik bizony! Jó eséllyel lesz köztük olyan, ami Önnek is meglepetést okoz!
1. Alufólia
Sok rendelt ételt alufóliával burkolnak be, mert az védi, melegen vagy hidegen tartja, de mindenképp jól lezárja. Sütőbe be lehet tenni így egy tál ételt, de a mikróba szigorúan tilos!
A mikró nem kedveli az alufóliát. Ha ezt elfelejtjük, tűz üthet ki a készülék belsejében. A fém anyag visszaveri a mikrohullámokat, ami miatt az alufólia meggyullad, majd gyorsan elég. Villámlás, szikrázás, tűz és jó nagy füst lesz tőle. A végén pedig örülhetünk, ha nem romlik el végleg a gép.
2. Papírzacskó
Van olyan papírzacskó, amit betehetünk a mikróba, de erre rá van írva, hogy mikróba tenni alkalmas. Tipikus példája ennek a mikróban elkészíthető pattogatott kukorica.
Ez a zacskó hiába ugyanolyan barna, mint a bevásárlózacskók, teljesen más anyagból van. Ha utóbbi bármilyen formában a mikróba kerül, kigyullad. Se alátétnek, se borításra ne használjuk ezeket.
Íratlan törvény, hogy a mikróba csak olyan papírtasakok kerüljenek be, amire rá van írva, hogy mikróban használhatók.
3. Műanyag zacskók, dobozok, tányérok
Évtizedek óta vita tárgyát képezi az, hogy szabad-e műanyagot tenni a mikróba. A válasz összetett. Mikrózható műanyagot be lehet tenni (ezekre rá van írva alul, hogy mennyi hőt vagy fagyot bírnak el), a hétköznapi műanyagok mikrózását azonban kerülni kell, mivel megolvadnak. Ha pedig nem olvadnak el, akkor is káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek hosszú távon károsítják a szervezetet.
A műanyagokból biszfenol A, azaz BPA szabadul fel. Ez egy szerves vegyület, amelyet a műanyag átlátszóvá tételéhez használnak. lletve ftalátok is felszabadulnak, amelyek lehetővé teszik, hogy a műanyagok rugalmasak legyenek. A mikró nem megy tönkre ezektől az anyagoktól, azonban tönkreteszi az ételt, amit megmelegítünk benne.
4. Utazóbögrék
Hatalmas divatja van ma a fedeles rozsdamentes acél poharaknak, kulacsoknak, termoszoknak. Ezeket a fiatalok egész nap magukkal hurcolják. Jó ötletnek tűnhet a mikróba tenni, hogy felmelegítsük a benne megmaradt kávét, de ez ugyanolyan katasztrófát szülhet, mint az alufólia mikrózása.
A mikróba nem valóak fémbetétes poharak, kulacsok és bögrék sem. Ellenben felmelegíthetjük az italunkat egy porcelán bögrében, és aztán vissza is tölthetjük a fedeles utazós bögrénkbe, hogy tovább mehessünk vele.
5. Nedves póló vagy ing
Bár Magyarországon nehezen elképzelhető, hogy bárki is a mikróban akarná megszárítani a reggel, a szárítón még vizesnek tűnő pólóját vagy ingét. Mégis jobb, ha mindenki tudja, hogy a mikrohullámú sütő erre nem alkalmas.
Ha már gyors problémamegoldásra van szükség, a vasaló, a szárítógép és a hajszárító jobb megoldás lehet. Mégis, világszerte nagyon sok ember gyújtja fel úgy a mikróját, hogy csak pár percre kapcsolja be, azért, hogy megszárítson egy nedves ruhadarabot, amit épp fel szeretne venni.
6. Tojásfőzés
Sok ember gondolja azt, egyszerűbb lesz a tojást a mikróban megfőzni, hiszen akkor nem kell se fazék, se víz, se serpenyő és tűzgyújtás sem. Csak néhány perc az egész. Aztán a tojás felrobban a mikróban, és a gép kitakarítása tízszer annyi időt vesz igénybe, mintha a gázon 3 perc alatt megfőztük volna azt a tojást.
A mikrohullámú sütő túl magas hőmérsékletre melegíti fel a tojást. Ráadásul pillanatok alatt, ami a legtöbb esetben robbanással jár. Nem érdemes ezzel küzdeni, jegyezzük inkább meg, hogy a tojásfőzés nem a mikrohullámú sütő reszortja.
7. Csípős paprika
A chilis ételek forrón még erősebbek, ahogy belőlük kicsapó gőz is. Ha tehát mikróban főzünk vagy melegítünk, erős paprikát tartalmazó ételeket, óvatosan nyissunk ajtót, mert a csípős gőzök az arcunkba csaphatnak.
Jobb, ha nem is teszünk bele inkább ilyesmit, és akkor bizton elkerülhető lesz a baj! A chilis ételek gyakran szikráznak a mikróban, és sokszor fel is gyulladnak. Továbbá az arcunkba fröcskölő levükről még nem is beszélve!
8. Hungarocell
Bár a hungarocell is közkedvelt ételszállító doboz, ne tegyük ebbe az ételt a mikróba. A benne lévő anyagok megolvadnak, a doboz felhabosodik, vegyi anyagokkal telítődik a benne tárolt étel.
Nagyon ritkán lehet olyan hungarocell dobozokat venni, amik mikrózhatók. Ezek alján külön jelzés szerepel erre vonatkozóan.
9. Fedél nélküli tányérok
Akinek robbant már fel rántott hús, babfőzelék vagy spenót a mikróban, pontosan tudja, miért fontos lefedni a mikróban az ételeket.
Az ételmelegítés során felszabaduló hő hatására az ételek fröcsögnek, robbannak, forró gőzt spriccelnek szét. Éppen ezért minden mikróhoz árulnak tányérfedőt. Ezt célszerű a fröcskölős ételeknél használni.
10. Kínai ételeket rejtő papírdobozok
Izgalmasan és gusztusosan néznek ki az ázsiai (kínai, japán, koreai, thai) ételeket tároló dobozok. Ám nem alkalmasak arra, hogy a mikróba tegyük őket. Ehelyett öntsük ki a tartalmukat egy kerámia tálra és azon melegítsük meg.
A mikrohullámú sütő tehát biztonsággal használható, csak tudunk kell, mi való bele és mi nem.