21℃ 15℃
július 9. Lukrécia, Veronika, Hajnalka
Életmód, gasztronómia

Tűzifa helyett fabrikett – megéri váltani?

Agrofórum Online

Bár a tűzifa ára az utóbbi időben csökkent, az energiaválság előtti idővel összehasonlítva a jó minőségű bükk vagy tölgy tűzifa még mindig sokba kerül, hiszen alig olcsóbb, mint tavaly volt. Ezért mindenképpen érdemes megfontolni a fabrikett használatát, hiszen a brikettnek – az árán kívül – számos előnye van.

A brikettet természetes fahulladékokból, például fűrészporból, faforgácsból és erdei faaprítékból készítik: szárítják, majd brikettprésben, ragasztóanyag hozzáadása nélkül préselik brikettformájúra.

Alacsonyabb nedvességtartalom

Aki fával fűt, az vagy a klasszikus tűzifát választja, vagy a fabrikettet. Mindkét tüzelőanyagnak vannak előnyei és hátrányai.

A tűzifa természetes termék, amelyet csak fel kell aprítani és meg kell szárítani. A fabrikettet viszont géppel préselik fahulladékból. A brikett egyik előnye a tűzifával szemben a kompakt méret, ami helytakarékos tárolást tesz lehetővé. A tüzelőanyag-szakértők szerint ugyanannyi tűzifához háromszor akkora tárolóhelyre van szükség.

A fabriketteket száraz helyiségben tetszőleges ideig lehet tárolni anélkül, hogy veszítene a fűtőértékéből. Ha azonban a brikettet nedvesség éri, gyorsan el kell használni.

Az optimális fűtőérték és az alacsony károsanyag-kibocsátás érdekében a tűzifa esetében mindig figyelembe kell venni a tárolási időt. Az ideális a 10-15% közötti maradék nedvességet tartalmazó tűzifa, amely remekül ég. Mivel a fabrikett maradék nedvességtartalma körülbelül 7%, az elégetése kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a tűzifáé.

Magasabb fűtőérték, kevesebb hamu

A tűzifa árát általában térfogategységben, például köbméterben adják meg, ami a felhalmozott tűzifára értendő. Figyelem, nem mindegy azonban, hogy köbméterről vagy erdei köbméterről van-e szó! A köbméter, ahogy az iskolában tanultuk, hossza, magassága és szélessége pontosan egy méter. A tűzifát viszont sokszor erdei köbméterben árulják, ami viszont egységesen 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszúságú, de 1,7 méter magasságú farakást jelent. Egy köbméter fa körülbelül 0,5-0,7 tonna; egy erdei köbméter fa 1-1,3 tonna körül van, fafajtól és nedvességtartalomtól függően.

A fabrikettnek lényegesen nagyobb az anyagsűrűsége, mint a tűzifának, ezért lassabban ég. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tűzifával való fűtés esetén sokkal gyakrabban kell a kályhát újra megrakni. Emellett a fabrikett égetésekor lényegesen kevesebb hamu keletkezik. Ez az arány mindössze 0,5 és 3% között van.

A brikettnek magas a fűtőértéke, és bármilyen típusú kályhában használható. A brikett fűtőértéke kétszerese-négyszerese a tűzifáénak, ami azt jelenti, hogy egy köbméter brikett körülbelül 2-4 köbméter légszáraz tűzifának felel meg.

A fabrikett égési ideje a kályhától és a beállított levegőellátástól függ. A lyukas brikettek gyorsabban égnek, de magasabb az égési hőmérsékletük is.

Magyarországon egy köbméter brikett ára jelenleg 100-150 ezer ezer forint körül van, egy erdei köbméter hasogatott, felhasználásra kész, kalodás keményfa tűzifáé 80-90 ezer forint körül.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Így vásárolj tűzifát - Hasznos tippek a téli tüzelő beszerzéséhez

2018. november 29. 10:18

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…