Életmód, gasztronómia

Újra adómentes lehet a pálinkafőzés?

Magyar Nemzet/MTI

A kormány az Európai Unió (EU) minden fórumán fellép azért, hogy újra adómentes legyen a pálinkafőzés - mondta Tállai András a Magyar Nemzetnek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap szerdai számában úgy fogalmazott: a pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz. Hangsúlyozta, hogy az európai vitákban ügyelni kellene arra, hogy az európai közösség egyik tagállamát se vágják el hagyományaitól.

Felidézte, hogy Magyarország évekkel ezelőtt már megvívta a maga „pálinka szabadságharcát” az unióval. A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. Hosszas egyeztetés után végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcoltunk ki.

A pálinkafőzés ügye az idei év elején került ismét napirendre, Szlovénia ugyanis felvetette, hogy bizonyos mennyiségig adómentessé tehetné az EU a pálinkafőzést. A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, és javasolta, hogy évi száz liter tömény italt bárki – otthon vagy bérfőzdében – közteher megfizetése nélkül állíthasson elő.

Tállai András kifejtette, hogy bár az év elején, a román elnökség idején még mutatkozott alkalom az érvek ütköztetésére, időközben a finnek vették át az uniós elnökséget, és ezzel szertefoszlott az érdemi diskurzus lehetősége. Az államtitkár úgy vélte, hogy a módosítást egyes közép-európai államok biztosan támogatták volna, ám bizonyos nyugati, északi országok nem hajlandók a változtatásra.

A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség. Az idén az első fél évben 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthon főzők, míg a tavalyi első fél évben 36 ezer, 2017 első hat hónapjában pedig 34 ezer, egy liter előállítását lehetővé tevő jegyet vásároltak. A bérfőzdékben az idei első fél évben 1,47 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek, a tavalyi azonos időszakban 1,38 millió liter, tavalyelőtt pedig 1,22 millió liter volt a megrendelésre készült mennyiség – olvasható a Magyar Nemzetben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumban

2019. december 9. 17:33

Az ország legjobb pálinkáit állították ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án, a Pálinka Napján.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Fontos lenne a világpiacra is kijuttatni a magyar pálinkát

2019. szeptember 28. 11:17

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, szakmai érdekképviseletek a kormánnyal együtt azért dolgoztak éveken át, hogy a pálinka magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen.

Balatonon új ital született: hungarikumok házasítása amerikai beütéssel

2021. június 11. 09:47

Zamárdiban mutatta be a vendéglátós szakma képviselőinek a helyi Fenegyerekek Zrt. saját fejlesztésű Vadvíz családját.