Életmód
Életmód

Valentin-napi virág top-lista: rózsa, nárcisz, jácint

Valentin-napi virág top-lista: rózsa, nárcisz, jácint

Agrofórum Online

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A Valentin-nap kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Flora Hungaria Nagybani Virágpiaccal és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készített piaci körképet. A megkérdezett szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy sokszor anyagilag is jobban megéri egy magyar termelésű, friss vegyes tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát ajándékozni.

A Valentin-nap (illetve Bálint-nap) ünneplésének hazai elterjedésében a virágkötők egyesületének is bevallottan komoly szerepe volt mintegy harminc évvel ezelőtt, a nyugati példát követve, az év eleji gyengébb virágkereslet növelése végett. Az akkori nagy forgalmi ugrást követően az elmúlt években megmaradt a Valentin-napi magas forgalom, ami évről évre – ha kicsit is – de növekszik.

Hagyományosan a vörös rózsa a piacvezető Valentin-napkor, a vásárlók 80 százaléka ezt veszi. Ilyenkor, február közepén a rózsakeresletet szinte teljes mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők. De az utóbbi években egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint); ezek előnye az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron.

Illetve a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait: a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket is sokan veszik. A kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek ilyenkor, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a fa betűzős szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak majd a legjobban.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel rendre jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára. Ez az árnövekmény a virágüzletekben is megjelenik. A szigetszentmiklósi Flora Hungaria nagybani virágpiacon (mely Kelet-Közép-Európában a legnagyobb ilyen létesítmény) is jelentősen megnő a forgalom ilyenkor, a heti két standard nyitva tartás mellett plusz napot is rendre be kell vezetni.

Idén csütörtökre esik a Valentin-nap, ezért – az utóbbi évek tapasztalata szerint – várhatóan még pénteken és a hétvégén is erős forgalom lesz a virágüzletekben.

A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, amit három hét múlva egy még nagyobb dömping, a Nőnap, s májusban az Anyák napja illetve a ballagások követnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Befőzés természetes édesítőszerekkel – plusz recept

2024. június 14. 10:10

Léteznek olyan természetes édesítőszerek, amelyek a befőzéshez a cukor helyett használhatók, így a végeredmény sokkal egészségesebb.

Építsünk kerti tavat, amely úszásra is alkalmas!

2024. június 14. 08:40

A kerttulajdonosok közül sokan vágynak úszómedencére, de közben kerti tóra is. Vajon lehet-e ötvözni egyben e kettőt, és ha igen, hogyan?

Természetes tetoválás – páfránylevéllel

2024. június 9. 16:10

Ha szeretnénk egy átmeneti tetoválást, akár a gyerekek szórakoztatására, próbáljuk ki ezt a természetes módszert. Csak páfránylevél kell hozzá.

Kiválasztották Magyarország legjobb kenyereit

2024. június 8. 14:10

A pontszámok összesítését követően került ki a nyertes Szent István napi kenyér, valamint az Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória legjobb terméke is.

Mire ügyeljünk, ha magot szeretnénk gyűjteni a virágzó dísznövényekből?

2023. augusztus 27. 12:40

Hogyan szedjek magot a dísznövényekből? Mire ügyeljek? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Kell a tavirózsát teleltetni?

2022. november 17. 04:36

Szeretném megtudni, hogy kell-e teleltetni a tavirózsát?

Egy különleges sárga szépség: a dobverő virág

2023. február 14. 11:42

A kevés gondoskodást igénylő Craspedia, azaz dobverő virág nemcsak a kertet és az erkélyt teszi különlegessé, de csodaszép szárított vagy vágott virágként is felhasználható.

Milyen dísznövényeket ültessünk homokos talajba?

2023. június 21. 05:38

A homoktalajok nehézségein érdemes túllendülni, és ha elkezdjük megérteni, hogyan működik a dinamikája, akkor egészen szép kertet tudunk kialakítani majd.