Életmód
Életmód

Várhatóan növekszik a kávétermelés és -fogyasztás 2023/24-ben

Várhatóan növekszik a kávétermelés és -fogyasztás 2023/24-ben

Agrofórum Online

A globális kávétermelés az októbertől szeptemberig tartó 2023/24-es gazdálkodási szezonban 4,3 millió 60 kilogrammos zsákkal nőhet 2022/23-hoz képest, amikor 174,3 millió zsák volt a fogyasztás. A globális piacon a brazíliai és vietnámi termelés növekedése ellensúlyozza az indonéziai visszaesést. – közölte az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) jelentésében.

A kávé globális fogyasztása is emelkedik, 170,2 millió zsákos rekordot érhet el a 2022/23-as 168,2 millió zsákot követően – áll az USDA éves globális kávéjelentésében, amely az ügynökség által közzétett korábbi adatokon alapszik.

Az USDA szerint Brazília termelése 3,8 millió zsákkal növekszik 2023/24-ben, míg Vietnamban 1,6 millió zacskóval többet állítanak elő. Indonézia 2,2 millió zsákkal kevesebbet termel mindeközben.

A két fő kávéfajtát figyelembe véve az USDA az enyhébb arabica nagyobb termelésére, az erősebb robustánál alacsonyabb termelésre számít.

A globális arabica kávétermelés 2023/2024-ben 96,3 millió zsák volt, szemben a 2022/23-as 90,1 millió zsákkal. A robusta kávé termelése 2023/24-ben 78 millió zsákra esett vissza a 2022/23-as 79,9 millió zsákról. A robusta kávé ára történelmi csúcsot döntött a múlt héten a megnövekedett kereslet és szűkös globális kínálat miatt.

Az USDA az import növekedését látja a két fő fogyasztó régióban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Az EU-tagországok várhatóan 3 millió zsákkal többet importálnak majd és így 47,5 millió zsák lehet az teljes mennyiség, ami a globális import körülbelül 40 százaléka. Az Egyesült Államok várhatóan 2,5 millió zsákkal több, mint 26,5 milliós lesz az importált mennyiség – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A gazdálkodási szezont záró végkészletek csak kismértékben, 31,83 millió zsákra növekedhetnek, ami jobb, mint a 2022/23-as szezon végi 31,5 millió zsák, de még mindig jóval kisebb, mint az előző években látott átlagos mennyiség.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!

A Corteva vetőmag-feldolgozó üzemében rendeztek jótékonysági futógálát

2024. május 16. 12:10

A II. Corteva Agriscience – Mályvavirág Futógála célja, hogy felhívja a figyelmet a HPV (humán papillomavírus) prevencióra.

Sokoldalúan egészséges, és most szedhető: a bodza

2024. május 15. 09:10

A feketebodza virágából frissítő üdítőt és szörpöt készíthetünk vagy tésztabundában kisüthetjük, ráadásul igen hasznos gyógynövény is.

Intelligens csomagolást fejlesztenek magyar kutatók

2024. május 15. 08:10

A csomagolásinnovációk sorában kiemelkedő az intelligens csomagolás, amely egy olyan jelzőrendszert takar, amely alkalmas a termék minőségének meghatározására, jelzésére vagy az abban történt változások rögzítésére

A Nestlé készpénzt ad a kávébabot fenntartható módon termesztő gazdáknak

2023. június 7. 10:17

A Nestlé kísérleti rendszert indít, hogy készpénzt adjon azoknak a kávétermesztőknek, akik fenntartható módon termesztenek kávébabot.

A kávé és az állateledel iránti kereslet növekedhetett jelentősen

2022. február 18. 12:04

A piacok az idei évre vonatkozóan különös tekintettel arra összpontosítanak, hogy a KitKat és a Nescafe gyártó képes-e emelni árait anélkül, hogy veszélyeztetné a volumennövekedést és a piaci részesedéseket.

A következő generációs élelmiszer-technológiára figyel a Starbucks

2020. május 1. 05:36

A Starbucks kereskedelmi partnerséget hoz majd létre a következő generációs élelmiszer és kiskereskedelmi technológiai vállalatokkal.

A kávé segíthet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban

2019. július 20. 11:22

Tudósok felfedezése szerint a kávé stimulálja a barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú az energiaégetés szempontjából. Azt még nem tudják, hogy a koffeinnek van-e ilyen hatása, vagy a kávé más összetevőjének.