Főleg all-inclusive ellátást biztosító hotelekben fertőződhettek meg többen is szalmonellával.
A nyaralás minden évben a leginkább várt időszak a hétköznapi életet élő ember életében, a hagyományosan Törökországra jellemző teljes ellátást biztosító hotelekben pedig még az étkezésre sem kell külön gondot fordítani. Azonban mégis érdemes odafigyelni, amikor a választékból szemezgetünk. Ugyanis az utóbbi hónapokban jó néhány alkalommal tértek haza a vendégek gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel.
A szalmonellaként azonosított betegséget a 2023. január 15. és július 19. közötti időszakban legalább 241 esetben regisztrálta az angol egészségügyi hatóság, ezen belül is főleg áprilisban. 93 esetben a turisták török hotelekben szálltak meg, jellemzően a közkedvelt Antalya régióban, általában all-inclusive ellátással. Többeknek hasonlóan kellemetlen élményben volt részük Horvátországban.
A szalmonellát a hatóságok klasszikus élelmiszerek által okozott fertőzésnek tekintik, amelyet baktériumok okoznak. Ezek elszaporodnak az emésztőszervekben, és jellegzetes tünetekkel járnak, mint a hányás, fej- és hasfájás, általános rosszullét, hasmenés és enyhe láz. A gyógyulás általában gyors, egészséges szervezet számára egy nap is elég lehet, de gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerűek számára a fertőzés kifejezetten veszélyessé is válhat.
Nagy-Britanniában főleg férfiak, néhány esetben pedig gyerekek betegedtek meg a törökországi nyaralást követően, a közvetlen okokat azonban nem sikerült tisztázni, folyamatban van a forrás keresése.
Ugyanakkor egyszerű intézkedésekkel nagymértékben csökkenthető a gyomor-bélrendszeri megbetegedések valószínűsége. Ezek közé tartozik az alapos kézmosás, csak frissen készült, alaposan átfőtt ételek fogyasztása, és ha a kínált gyümölcsöt magunk pucoljuk meg. A pasztörizált tejtermékek viszont nyugodtan választhatók, mivel a magas hőfokon elvégzett kezelés megöli a mikroorganizmusokat.
(Fotó: kariwil/Pixabay)