A savanyú káposzta az egyik legjobb téli csemege, hiszen amellett, hogy isteni az íze, rendkívül gazdag probiotikum- és vitaminforrás is.
Nem beszélve arról, hogy támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, valamint számos egyéb egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
Kevesen tudják, de a savanyú káposzta több mint 2000 évvel ezelőtt Kínában honosodott meg. Akkoriban az erjesztés volt az egyik olyan eljárás, amellyel megakadályozták az élelmiszerek gyors megromlását. A savanyú káposzta túlélte az idők próbáját, és számos kultúrában megvetette a lábát. Németországban, ahonnan a nevét is kapta, különösen nagyra értékelik.
Az erjesztésnek köszönhetően a savanyú káposzta a friss káposztát jelentősen felülmúló tápanyagtartalommal rendelkezik és rendkívül jó hatással van az egészségre. Lássuk, miért!
1. Rendkívül tápanyagdús
Egy csésze (142 gramm) savanyú káposzta tápanyagtartalma a következő:
- Kalória: 27 kcal
- Zsír: 0,2 gramm
- Szénhidrát: 6,1 gramm
- Rost: 4,1 gramm
- Fehérje: 1,3 gramm
A savanyú káposzta az ajánlott napi vitamin- és tápanyagbevitel jelentős részét biztosítja az alábbi tápanyagokból:
- nátrium
- C-vitamin
- K-vitamin
- vas
- mangán
- B6-vitamin
- folsav
- réz
- kálium
Az erjesztési folyamatok során a mikroorganizmusok megemésztik a káposztában lévő természetes cukrot, így kiváló tápláló hatással rendelkezik. A savanyú káposzta erjedése olyan körülményeket teremt, amelyek elősegítik a jótékony hatású probiotikumok és baktériumok elszaporodását, amelyek komoly egészségügyi előnyökkel járnak.
A probiotikumok megkönnyítik az ételek emésztését, így elősegítik, hogy a bélrendszer hatékonyabban szívja fel a vitaminokat és ásványi anyagokat.
2. Javítja az emésztést
A bélrendszerben több mint 38 billió mikroorganizmus található, ami több, mint a szervezetben lévő emberi sejtek száma. Ezek a baktériumok kulcsszerepet játszanak az emésztésben, így a savanyú káposzta fogyasztása támogatja az egészséges bélflórát.
A savanyú káposztában található probiotikumok első védelmi vonalként működnek a toxinok és a káros baktériumok ellen. Továbbá csökkenthetik vagy megelőzhetik az antibiotikum-használatból eredő hasmenést, illetve csökkenthetik a gyulladásos bélbetegséggel járó emésztési problémákat is.
Emellett a savanyú káposzta különböző enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a tápanyagokat kisebb, könnyebben emészthető molekulákra bontani.
3. Erősíti az immunrendszert
A savanyú káposzta olyan probiotikumok és tápanyagok forrása, amelyek erősítik az immunrendszert. A benne lévő probiotikumok segíthetnek javítani a bélrendszerben lévő baktériumok egyensúlyát, ami segít megőrizni a bélnyálkahártya egészségét. Az egészséges bélflóra fenntartása segít megelőzni a káros baktériumok elszaporodását, és még a természetes antitestek termelését is fokozhatja.
A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása csökkenti a nátha és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát és segít a gyógyulásban is. C-vitaminban és vasban is gazdag, amelyek hozzájárulnak az egészséges immunrendszer fenntartásához.
4. Segít a fogyásban
A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása elősegítheti a fogyást és a testsúly megtartását. Ez részben annak köszönhető, hogy alacsony kalóriatartalommal és magas rosttartalommal rendelkezik. A magas rosttartalmú diéta hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, ami segíthet természetes módon csökkenteni a napi kalóriabevitelt.
A savanyú káposzta fogyasztása csökkenti a haskörfogatot, mivel a benne lévő probiotikumok képesek arra, hogy csökkentsék a szervezet által az étrendből bevitt zsír mennyiségét.
5. Csökkenti a stresszt
Az egészséges bélflóra a hangulatot és az agy működését egyaránt képes javítani. Ez a bél és az agy közötti szoros kapcsolatnak köszönhető. A bélbaktériumok képesek üzeneteket küldeni az agynak, befolyásolva annak működését és a külvilág észlelését.
Az erjesztett, probiotikus élelmiszerek, úgy mint a savanyú káposzta, hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakításához, ami a kutatások szerint segíthet a stressz csökkentésében és az agy egészségének fenntartásában.
A probiotikumok javítják hangulatot, a memóriát, a szorongást, a depressziót, az autizmust és a kényszerbetegségek tüneteit. Az erjesztett élelmiszerek a hangulatot azáltal javítják, hogy serkentik a bélrendszerben a hangulatszabályozó ásványi anyagok, köztük a magnézium és a cink felszívódását.
Ennek ellenére néhány kutató arra figyelmeztet, hogy a savanyú káposztában található vegyületek kölcsönhatásba léphetnek a monoamino-oxidáz-gátlókkal (MAOI). Ezek a depresszió, a szorongásos zavarok és a Parkinson-kór kezelésére felírt antidepresszánsok.
6. Csökkenti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát
A káposzta és a savanyú káposzta is antioxidánsokat és más hasznos növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
A káposzta erjesztési folyamata olyan különleges növényi vegyületeket is létrehozhat, amelyek képesek gátolni a rákos sejtek kialakulását.
7. Elősegíti a szív egészségét
A savanyú káposzta fogyasztása hozzájárul a szív egészségéhez. Ez azért van így, mert nagy mennyiségben rostot és probiotikumokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.
Az olyan probiotikumok, mint amelyek a savanyú káposztában találhatóak, a vérnyomás csökkentésében is segíthetnek, az enyhén magas vérnyomásban szenvedőknél.
A savanyú káposzta ráadásul a K2-vitamin egyik ritka növényi forrása. Ez csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a kalciumlerakódások felhalmozódását az artériákban.
8. Hozzájárul az erősebb csontokhoz
A savanyú káposztában megtalálható K2-vitamin a csontok egészségében is fontos szerepet játszik. Egészen pontosan a K2-vitamin aktiválja azokat a fehérjéket, amelyek a kalciumhoz, a csontokban található fő ásványi anyaghoz kötődnek.