Életmód, gasztronómia

Az a jó, ha sötétebb a tojássárgája?

Agrofórum Online

Valamiért az a hiedelem vésődött be a köztudatba, hogy akkor egészséges a tojás, sőt, akkor „tanyasi”, ha a sárgája sötét.

Azt gondoljuk, hogy a világos tojássárgája biztos hormonkezelt, „mű”, és amúgy is rossz ránézni, annyira egészségtelen. De vajon tényleg így van ez? Min múlik, hogy milyen színű lesz a tojássárgájának a színe?

A házi csirkék kapcsán korábban kiderült, hogy nem egyszer az árusok színezik meg sáfránnyal a csirkehúst, mivel az emberek szívesebben veszik meg azt, ami emiatt „házinak” néz ki. De miért jelent a fejünkben „háziasabb” színt a sötétsárga?

Erre a kérdésre sokan azt válaszolják, hogy azért, mert ebből látszik az, hogy mivel etették a szárnyasokat. „Rendes”, egészséges koszttal, vagy valami „hulladékkal”? Az igazság azonban ennél sokrétűbb, ám azt leszögezhetjük: nem a színmélységen múlik a tojás egészséges mivolta (ahogy a csirkehúsé sem).

Min múlik a tojássárgájának a színe?

A tojássárgája színe, vagyis annak a mélysége azon múlik, hogy milyen tápon nevelkedett a tyúk, amelyiktől a tojás származik. Ez az egész fehéres halványsárgától a mély narancsos napsárga színig terjedhet és a hiedelmekkel ellentétben

nem utal a tojás tápértékére, sem a minőségére.

A tojássárgája színét ugyanis a tyúk étrendjében lévő pigmentek határozzák meg: ha tehát például a tyúk búzaalapú tápot kap, halványabb lesz a tőle származó tojássárgája. Ezzel szemben a karotinoidokban gazdag étrend sötétebb tojássárgája-színt eredményez – ez szabadtartású gazdaságokban gyakori, főleg nyáron. A kukorica vagy szója alapú táptól így például élénkebb sárga színt várhatunk.

Melyik egészségesebb?

Tápérték szempontjából nincs jelentős különbség a tojássárgák színének mélysége között. Nem számít, hogy világos vagy épp sötétebb, mivel mindenképpen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és a szín sötétsége semmilyen módon nem utal a tápértékre.

Élelmiszerbiztonság szempontjából sincs különbség a sötét- és a halványsárga színű tojássárgák között, mind bátran fogyasztható, sőt, a színmélység a frissességre sem utal – nem ezen múlik, hogy milyen régi egy tojás.

Több tápanyag van a sötét tojássárgájában?

Nagyjából minden tojássárgája azonos tápanyagtartalmú – nem véletlen, hogy a különféle diétás alkalmazások sem különböztetik meg a tojásokat szín alapján, mindhez azonos tápértéket írnak.

Legfeljebb a tojások nagyságát szokták besorolni S, M, L és XL kategóriába a piacon. Ugyanakkor léteznek speciális tojások is, amelyek (ez a csomagolásukon is fel van tüntetve) D-vitaminnal és Omega–3-mal dúsítottak.

Ezek értelemszerűen magasabb D-vitamin- vagy Omega–3-tartalommal rendelkeznek, mivel a tyúkok étrendje ebben az esetben e tápanyagokban gazdagabb. Ha például lenmaggal etetik a tyúkokat, az is növelheti a tojásokban az Omega–3 mennyiségét, míg a D-vitaminban gazdagabb étrend magasabb D-vitamint eredményez a tojásokban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Korszerű szarvasmarha-takarmányt fejlesztettek ki

2022. május 29. 10:04

A tejelő szarvasmarhák számára fejlesztett ki korszerű, a pálmazsírt kiváltó, nagyüzemi körülmények között is használható takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Változtak a takarmányvizsgálati módszerek

2020. november 2. 10:09

Az Európai Bizottság október 26-án kihirdetett végrehajtási rendelete módosítja a 152/2009/EK rendeletnek a takarmányok hatósági ellenőrzése során az állati eredetű alkotóelemek meghatározására szolgáló analitikai módszerek megállapításáról szóló VI. mellékletét.

Minden út a szójához vezet

2023. december 29. 08:10

Bizonyítjuk, hogy megéri szóját termeszteni, és bemutatjuk a SAATEN-UNION portfólióját az igen korai fajtáktól a középérésűekig.

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.