Gondolta volna, hogy egy új, kávéfőzéssel kapcsolatos kutatás már azt vizsgálja, hogyan befolyásolja a nedvesség a sztatikus elektromosságot és az őrölt kávészemek csomósodását?
Egy nap alatt akár több kávét is megiszunk, ami talán éppen arra is való, hogy kicsit elkalandozzanak a gondolatainak – de hogy pont a sztatikus elektromosság felé?
Egy új tanulmány szerint, ha vizet adunk a kávébabszemekhez az őrlés előtt, azzal ízesebb főzet készíthető és csökkenthető a kellemetlen mellékíz.
Egy csésze frissen főzött kávé kortyolgatása sok háztartásban kedvelt napi rituálé. És míg néhány kávérajongó csúcstechnológiás berendezésekre vagy különleges kávébabokra költ nem kevés pénzt, a tudósok most egy egyszerűbb módszert írtak le a még jobb főzet eléréséhez.
Kevesebb veszteség
Az új kutatás szerint, ha egy kis vizet adunk a babhoz az őrlés előtt, az javítja a végeredmény ízét. Ráadásul ez az egyszerű lépés segít csökkenteni az őrlési folyamat veszteségeit és csökkenteni az elpazarolt kávé mennyiségét.
Elektronok válnak ki az atomból
A baristák és más kávészakértők már régóta tudják, hogy a babszemek egy kis vízzel történő permetezése vagy nedves kanállal történő keverése segít csökkenteni az őrlés közbeni sztatikus elektromosságot, azaz az elektromos töltéseknek az anyag felületén létrejövő egyensúlyhiányát.
Sztatikus töltés abban az esetben jön létre, ha elektronok válnak ki az atomból, ami így pozitív töltésűvé válik. Az új kutatás megmagyarázza ennek a technikának a tudományos alapjait.
Gondos munkálatok
A tanulmányhoz a kutatók különböző ideig pörkölt kávébabot gyűjtöttek össze, és így azok eltérő belső nedvességtartalommal rendelkeztek. Ezután különböző mennyiségű vízzel permetezték be a babot, mielőtt őrölték és eszpresszókávévá főzték. Minden egyes adag őrölt kávénál feljegyezték a kávérészecskék méretét és a sztatikus elektromosság mennyiségét.
Nagyobb kávékoncentráció
A kávéfőzés során a csapat úgy találta, hogy a szemek őrlés előtti nedvessége korrelál az elektrosztatikus töltéssel. A nedvesebb szemek kevesebb töltést kaptak – számolt be a Smithsonian Magazine. Egyetlen csepp víz hozzáadása az őrlés előtt csökkentette a töltést, kevesebb csomót és körülbelül 10 százalékkal nagyobb kávékoncentrációt eredményezett.
Tudományosan optimalizált
Tehát, ha legközelebb otthon készít kávét valaki, akkor érdemes lehet elhagynia a díszes kütyüket és a drága kávészemeket. Egyszerűen darálás előtt adni kell egy kis vizet a kávébabhoz, és már kényeztetheti is magát egy csésze tudományosan optimalizált főzettel.
(Kép: Pixabay)