Gasztronómia

Kombucha: mennyit érdemes inni belőle?

Agrofórum Online

A kombucha egy fermentált tea alapú ital, mely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt.

A kombucha alapja cukrozott tea, amelyhez hozzáadnak egy kombucha kultúrát, más néven SCOBY-t (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). A SCOBY baktériumok és élesztők szimbiotikus kultúrájából áll, amely az erjedés során a cukrot etanollá és szén-dioxiddá alakítja. Ennek köszönhetően az ital enyhe alkoholtartalmú, amely általában 0,5-2% között mozog.

Egészségre gyakorolt hatásai

A kombucha számos egészségügyi előnnyel kecsegtet, bár ezek többsége tudományosan nem megerősített. Hagyományosan úgy tartják, hogy a kombucha energiát ad és javítja az általános közérzetet.

Segíthet a vérnyomás szabályozásában és csökkentheti a szívroham kockázatát. Támogatja az emésztést és elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását. Erősíti az immunrendszert és segíthet a rossz koleszterinszint csökkentésében.

Kombucha készítése otthon

A kombucha készítése során először készítsünk egy liter teát, amelyhez kb. 4 evőkanál cukrot adunk. A teát hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd adjunk hozzá 150-250 ml indító folyadékot és a SCOBY-t.

Az edényt fedjük le egy kendővel vagy kávészűrővel, és gumiszalaggal rögzítsük, hogy a gomba levegőhöz jusson. A kombucha 1-2 hét után fogyasztható, az érlelési idő függ a hőmérséklettől és az ízlésünktől.

Mire figyeljünk kombucha készítése során?

Figyeljünk a higiéniára. Fontos, hogy minden eszköz tiszta legyen, különben szennyeződhet az ital, ami ronthatja a minőséget vagy akár penészedéshez vezethet.

A fém károsíthatja a SCOBY-t, ezért inkább fa vagy műanyag eszközöket használjunk.

A kombucha meleg, sötét helyen fermentálódik a legjobban. Ideális hőmérséklet 22-27 °C.

Mennyit érdemes fogyasztani?

A kombucha napi fogyasztását fokozatosan növeljük. Kezdjük napi 150 ml-rel, és figyeljük meg, hogyan reagál a szervezetünk. Ha nincs kellemetlen tünet, növelhetjük az adagot.

Kombucha mellékhatásai és figyelmeztetések

Néhány embernél fejfájás, gyomorpanaszok vagy enyhe hasmenés jelentkezhet, különösen az első napokban, amíg a szervezet hozzászokik a probiotikus italhoz. Ha ezek a tünetek nem múlnak el, csökkentsük az adagot vagy hagyjuk abba a fogyasztást.

Magas vérnyomástól és cukorbetegségben szenvedők a cukortartalma miatt figyeljenek a mennyiségre. Terhes nők és gyermekek számára a fogyasztása az alkohol jelenléte miatt nem ajánlott.

Candida-fertőzés esetén fogyasztása elővigyázatosságot igényel, mivel a kombucha is tartalmazhat Candida élesztőgombákat.

A kombucha egyedi egészségjavító ital. Azonban fontos, hogy a megfelelő higiéniai szabályokat betartsuk és figyeljünk a szervezetünk reakcióira.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért érdemes libatojást fogyasztani?

2024. november 18. 07:10

A libatojás bár drága, mégis nagyon kelendő. Ennek oka, hogy egészségre gyakorolt kedvező hatással rendelkezik.

Ilyen méz nincs a magyarországi kereskedelmi láncoknál

2024. november 16. 10:10

A megtermelt méz mennyisége évente 25 ezer tonna, Magyarországon évente 10 ezer tonna fogy el.

Egyetlen titka van a jó kávé főzésének

2024. november 15. 06:40

Csökkenteni kell az őrlés közbeni sztatikus elektromosságot, azaz az elektromos töltéseknek az anyag felületén létrejövő egyensúlyhiányát.

Mennyi tejet szükséges fogyasztanunk?

2024. november 14. 06:40

A tejfogyasztás komoly kérdéseket vet fel. A szakértők azt állítják egészséges. Vajon mára mit gondolnak a dietetikusok és az orvosok?

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!

Teaüzlet a láthatáron

2020. június 29. 08:03

A vállalat teljes bevételének mindegy 2,4 százaléka származott teák értékesítéséből a 2019-es pénzügyi évben.

Téli tea – diófalevélből

2023. november 15. 07:10

Kevesen tudják, de a diólevél egy csodálatos gyógynövény, amelyből remek tea készíthető. Ez a tea a népgyógyászati tapasztalatok szerint segít emésztési bajok esetén, de csökkenti a fogínygyulladást vagy a szembetegségeket is.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.