Gépinfo
Gépinfo

40 milliós kár keletkezett a felborult permetezőgépben – hogyan kerülhetők el a hasonló balesetek?

40 milliós kár keletkezett a felborult permetezőgépben – hogyan kerülhetők el a hasonló balesetek?

Agrofórum Online

A permetezők a legborulékonyabb mezőgazdasági gépek közé tartoznak. Elsősorban a felépítési arányaik miatt, illetve az általuk szállított, nagy mennyiségű, könnyen mozgó tömegnek számító folyadék révén. Elég egy rossz mozdulat, hogy bekövetkezzen a baj.

A napokban a Németország délnyugati részén elhelyezkedő Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományból érkeztek képek egy felborult, alaposan pórul járt önjáró permetezőgépről. A szezonális munkák során sajnos megszokottak az efféle híradások, a kezelőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük gépeik speciális tulajdonságaira.

Például arra, hogy a tartályok sokszor magas építésűek, így a bennük lévő folyadékok miatt az egész gép súlypontja is magasabbra kerül a szokásosnál. Arról nem is beszélve, hogy a folyadék a tartály ürülése során akár egyetlen rossz mozdulat következtében mozgásba lendülhet, és már le is „fektetheti” az egész permetezőt.

A németországi baleset során is feltehetőleg egy hirtelen mozdulat vezetett a bajhoz, 100 ezer eurós (közel 40 millió forintos) kárt okozva. A tűzoltóság fotóin is jól látható, hogy az önjáró gép az oldalára dőlt, és darura volt szükség a felemeléséhez. A reggeli órákban történt eset során a 25 éves gépkezelő enyhébb sérüléseket szenvedett.

Felborult permetezőgép

Hogyan lehet mindezt elkerülni? A kezelők óvatos hozzáállása mellett ma már a gyártók is igyekeznek olyan műszaki megoldásokat alkalmazni, amelyek megnehezítik a gépek felborulását. Az Agrifac például a legstabilabb önjáró szántóföldi permetezőgépeknek nevezi a maga termékeit, elsősorban a StabiloPlus rendszer révén, amely az összes Condor gépükön megtalálható.

Permetezőgép

A szabadalmaztatott járószerkezet zökkenőmentes haladást garantál, megakadályozza a szórókeret kilengését, biztosítja, hogy a vegyszerek egyenletesen kerüljenek kijuttatásra, továbbá egyenletesen osztja el a súlyt a négy kerék között, hogy minimalizálni lehessen a talajnyomást.

A Hardi a vontatott gépekhez is kínál okos megoldást, az IntelliTrack vonórúdkormányzást. Ez rendelkezik egy integrált biztonsági funkcióval is, amely megakadályozza, hogy a kormánymunkahengerek módosítsák a vonórúd helyzetét, ha a haladási sebesség túl nagy az adott nyomtávbeállításhoz. A nyomkövető funkció tehát nem lép működésbe, ha az nem biztonságos.

IntelliTrack vonórúdkormányzás

Ha a traktorvezető például megpróbál 90 fokos irányváltást végrehajtani 15 km/h-s sebességgel, akkor az IntelliTrack rendszer automatikusan számítást végez az adatokból, és alaphelyzetbe téríti a vonórudat.

(Fotók: Feuerwehr Stadt Bernkastel-Kues/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb legenda veszíti el V8-as motorját

2024. július 17. 12:10

A Toyota Land Cruiser 2007 óta gyártásban lévő 4,5 literes, V8-as dízelmotorja eshet áldozatul a környezetvédelmi normáknak.

Gigantikus vesékkel érkezik az új BMW X3-as

2024. július 15. 14:40

A BMW X3-as még dinamikusabb, még inkább prémium, mint elődei. És a legkorszerűbb plug-in hibrid hajtáslánccal is megvásárolható.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Modern technológiák nyomában: precíz cseppméret-szabályozás a Danfoillal

2022. augusztus 22. 10:10

Az innovatív megoldásain keresztül a környezettudatosságot és fenntartható növényvédelmet erősítő Danfoil permetezőgépeket június elején egy szakmai roadshow-n pillanthatták meg a hazai gazdálkodók a szentlőrinci Velox-Ker Kft. jóvoltából.

Gépészet Videó

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

2018. augusztus 7. 08:41

A francia HUBERTRACK HHT-100 típusjelzésű, új, innovatív gumihevederes eszközhordozó rendkívül hasznos lehet a mezőgazdasági termelők számára.

Gépészet Videó

Agromehanika permetezőgépek, a szántóföldek királyai

2024. június 12. 10:10

A 21 méteres szórókerettel és 3000 literes tartállyal szerelt permetezőgép állóbemutatón szerepelt.

AGRIO Mamut vontatott szántóföldi permetező riport

2021. április 29. 09:28

Az éppen újra nekiveselkedő járványügyi helyzet mellett az időjárás szeszélyei is borzolják a kedélyeket. Pár nap eltéréssel 20-25 fok differencia is mutatkozik, ami szinte hétről hétre ismétlődik. A riport készítésének napján is (2021.01.27.) gyönyörű napsütés mellett az időjósok hózáporra figyelmeztettek, ami azért figyelemre méltó, mert a Mecseket átszelve közelítem meg a megbeszélt helyszínt. Oroszlóra igyekeztem az Agro-Favorit 2001 Bt. telephelyére, ahol vendéglátóm Bakocs Marcell növénytermesztési vezető, növényvédelmi mérnök várt, hogy elbeszélgessünk a 2012-ben vásárolt AGRIO Mamut Topline vontatott szántóföldi permetezőgéppel szerzett tapasztalatokról. A vállalkozás udvarán már serény munka folyt, javították a gépeket a közelgő talajmunkák megkezdéséhez, mert egy biztos; bármilyen körülmények adódnak is, a mezőgazdasági munkákkal indulni kell a kedvező időjárás beálltával.