Gépinfo
Gépinfo

A Fendt bemutatta a hidrogén meghajtású traktor prototípusát

A Fendt bemutatta a hidrogén meghajtású traktor prototípusát

Agrofórum Online

A mezőgazdasági gépeket gyártó Fendt bemutatta a hidrogén-üzemanyagcellás hajtású traktor első prototípusát Németországban. Más partnerekkel együtt a Fendt részt vesz az alsó-szászországi H2Agrar mezőgazdasági modellprojektben, amelynek célja a mezőgazdasági felhasználású hidrogén-infrastruktúra kutatása.

Kép: Fendt

A modellprojektben először hidrogénüzemű traktor prototípusait használják majd rendszeresen a gazdaságokban. Ebből a célból a Fendt 2023 áprilisában szállítja le két elsőgenerációs prototípusát az alsó-szászországi Haren (Emsland) gazdaságaiba. Ott a H2Agrar projekt részeként használják majd fel a hidrogénüzemű járműveket a mezőgazdasági életképességének megállapítására. A projekt a helyi szélerőművekből előállított zöld hidrogént hasznosítja, a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett.

A Fendt egy ideje dolgozik a mezőgazdasági kibocsátás csökkentésén, és már 2017-ben bemutatott egy akkumulátoros elektromos meghajtású traktort a hannoveri Agritechnica kiállításon – számolt be az elektromos hajtásláncokkal foglalkozó electrive.com híroldal.

Úgy látom, hogy a hidrogén nagyon fontos megoldást jelent a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás kibocsátási problémáira. A mezőgazdaság és az erdészet sok energiát tud szolgáltatni, ami hidrogén előállítására is felhasználható”

– mondta Hubert Aiwanger, Bajorország gazdasági, regionális fejlesztési és energiaügyi minisztere.

Hozzátette:

a mezőgazdasági és erdőgazdasági területeken fotovoltaikus erőművek vagy a szélerőművek termelhetnek áramot, amely kibocsátásmentes és az ennek felhasználásával előállított hidrogén zöldnek számít. Elképzelhető a biogázüzemekből vagy erdei maradékfából származó hidrogén is.”

A németországi Alsó-Szászország tartomány, a H2Agrar és a Green H2 Hub-Haren közös projektjében egy hidrogén-infrastruktúra fejlesztését finanszírozzák az Emsland-mintarégióban. A zöld hidrogént a helyi lakosság szélerőművéből származó zöld energia segítségével állítják elő. Ezt elsősorban a mobilitási szektorban és a mezőgazdaságban kell alkalmazni. Ennek érdekében saját töltőállomásparkkal rendelkező infrastruktúra épül az alternatív üzemanyagokhoz, például a hidrogénhez, de e-töltőállomásokkal is. Az AGCO/Fendt a CEC Haren GmbH & Co. KG-vel, a Röchling Engineering Plastics SE & Co. KG-vel, a Braunschweigi Műszaki Egyetemmel és az Emden/Leer Alkalmazott Tudományok Egyetemével együtt dolgozik a projekten.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb legenda veszíti el V8-as motorját

2024. július 17. 12:10

A Toyota Land Cruiser 2007 óta gyártásban lévő 4,5 literes, V8-as dízelmotorja eshet áldozatul a környezetvédelmi normáknak.

Gigantikus vesékkel érkezik az új BMW X3-as

2024. július 15. 14:40

A BMW X3-as még dinamikusabb, még inkább prémium, mint elődei. És a legkorszerűbb plug-in hibrid hajtáslánccal is megvásárolható.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Zetor traktort is nyerhetsz tombolán - Jön a II. Bodrogközi Traktoros Családi Nap

2018. július 17. 14:31

Idén augusztus 18-án, szombaton rendezik meg a Bodrogközi Traktoros Családi Napot Felsőbereckiben, ahol a programok között lesz többek között szlalomverseny és traktorhúzó verseny is.

A Kubota új "LX" kompakt traktor szériája

2021. június 28. 05:37

Megérkezett az új Kubota "LX", a márka új, univerzális kompakt méretű traktor szériája. Megszokott japán minőség, ezúttal akár kommunális, anyagszállítási, fűnyírási munkákra is.

Nagy erejű elektromos Fendt traktor született, már javában dolgoznak vele

2024. március 15. 14:10

A prémium márkák közé sorolt német Fendt egyik forgalmazója érdekes újdonsággal kísérletezik. 205 LE-s, tisztán elektromos hajtású erőgéppel bővítették a kínálatukat, és az eddigi tapasztalatok bátorítóak.

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? - Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

2018. július 25. 13:44

A ZF olyan intelligens technológiát fejlesztett ki, amely képessé teszi a traktort az ismétlődő műveletek “megtanulására” és kezelő nélküli végrehajtására.

Gépészet Videó