Gépinfo
Gépinfo

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

Agrofórum Online

Napjainkban rengeteg információ kering a világhálón, különféle kialakítású és feladatú drónokról. A következőkben egy kínai társaságot, gyártmányait és tevékenységét mutatjuk be, mivel az alkalmazás mértéke meghökkentően nagy.

A gyümölcsfák megbetegedési problémáinak kezelése világméretű kihívás. A munkaerőhiány és az élőmunka költségek növekedése miatt a fejlett és a fejlődő világban egyaránt probléma a költség hatékony gazdálkodás. A minőségi gyümölcstermeléshez szükséges precíz permetezés manuális megvalósítását megnehezíti a fák elhelyezkedésének és méretének eltérő volta, valamint a munkavégző egészségének megóvása a mérgező anyagoktól.

Kína vezető szerepet tölt be a gyümölcsösök permetezésére alkalmas mezőgazdasági drónok alkalmazásában. A kínai gyümölcsösök döntő része dombos, hegyvidéki területeken terül el, ahol a nagyteljesítményű permetező gépek alkalmazása nehézségekbe ütközik, ahol viszont a kisméretű robotok, drónok új lehetőségeket ígérnek.

Drón a teraszok fölött

A XAG Co, Ltd. (korábban XAircraft) kínai mezőgazdasági dróngyártó társaságot (Guangzhou, Guangdong) Peng Bin, Justin Gong és társai 2007-ben alapították drónfejlesztés céljából.

A cég története

2007– Bin Peng, Justin Gong és társai megalapították a XAG társaságot,

2010– létrehozták a mérföldkőnek számító X650 Quad-coptert, amellyel a többrotoros gépek globális piacának 70%-át uralják,

2012– megjelent a “SUPERX” Flight Control System, amellyel elkezdték feltérképezni a pilóta nélküli repülő eszközök (UAS) alkalmazási lehetőségeit,

2013- a mezőgazdasági drón-rendszerek kifejlesztésével beléptek az üzleti világba. Megkezdték a mezőgazdasági alkalmazás lehetőségeit a Xinjiang-i teszt repüléssekkel,

2013– megalapították az XPLANET szolgáltató társaságot a farmerek növényvédő feladatainak ellátására,

2016– létrehozták a XGEOMATICS és XAG ACADEMY intézményeket. Elkészítették a SUPERX2 RTK Plant Protection Flight Control System rendszert és P20 2017 Plant Protection UAS repülőt. Ezek eredményeként elérték a centiméter pontosságú helymeghatározást és permetezést, amelyet Kínában már több mint 50.000 hektár területen alkalmaznak.

P20 Plant Protection UAS

2017– Megalapították a XAG japán vállalatát és az ausztrál XAG Academy-t. Kialakították az új P Series Agricultural UAS (P10,P20,P30), C2000 Intelligent Mapping Drone, Intelligent Field Monitoring, eszközöket, a közös eszköz platformot és az Agricultural AI Engine-t. Az Ant Financial társasággal együttműködve létrehozták a „letét-mentes” mezőgazdasági UAS kölcsönzési rendszert. Elérhetővé tették a terület felmérő- és növényvédő szolgáltatást több mint 230.000 farmer számára.

C2000 Intelligent Mapping Drón

2018– A XAG, Bayer and Alibaba Rural Taobao társaságok együttesen elindították a fenntartható mezőgazdasági programot (Sustainable Farming Programme). Forgalomba hozták a P Series Plant Protection UAS repülőt, az UAS platform XMission, az új XIoT terület monitoring modellt és az XAG Agriculture Service mini-programot. Elindították a XAG Education oktatási rendszert a digitális mezőgazdaságban dolgozók képzésére.

A cég működése

A mezőgazdasági forradalom lehetőségeit kihasználva a XAG társaság megkezdte a drónok és a mesterséges intelligencia bevezetését a termelés növelése érdekében. A cég UAS gyümölcsös permetezési megoldásai segíthetik a farmereket, a magas minőségű kertészeti termények csökkentett víz és növényvédő szer felhasználási technológiájának alkalmazásában. A XAG társaság folytatja szoros együttműködését globális partnereivel a digitális és okos mezőgazdasági eljárások fejlesztésében annak érdekében, hogy a lokális problémákat globálisan lehessen megoldani. A XAG társaság globális vezető pozíciót tölt be az ipari UAS gyártásban. Az általuk kifejlesztett, szabadalmaztatott és gyártott mezőgazdasági drónok, szenzorok, és egyéb digitális eszközök alkalmasak a precíziós permetezésre, granulátum szórásra, térképezésre és a növények valós idejű monitorizálására. A költség hatékony és környezet barát UAS növényvédelmi megoldásokat szeptember közepéig már 20 millió hektáron alkalmazzák.

Gyümölcs ültetvények növényvédelme

A XAG cég bemutatta a pilóta nélküli gyümölcsös permetező rendszerét Unmanned Aerial System (UAS), amely a mesterséges intelligencia (AI) és a 3D repülési mód alkalmazásával működik. Az UAS gyümölcsös permetező rendszer hatékonyságának vizsgálata céljából egy tipikus déli gyümölcs ültetvényt (Jiande Town, Hangzhou) választottak, ahol narancsfákat permeteztek. Az 1,5 hektár területű gyümölcsös meredek domboldalon helyezkedik el, ahol a fákat egyenetlen eloszlásban telepítették. A gyümölcsös permetezését általában 3 ember 3 nap alatt teljesíti. A XAG cég által szervezett pilóta nélküli gyümölcsös permetező rendszer bemutatóján Justin Gong a XAG cég társalapítója és elnökhelyettese mellett részt vettek a Bayer cég kínai, német, indiai és amerikai kutatói is.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy egy XAG P Series Plant Protection UAS drón 10 perc alatt képes a terület felét bepermetezni. Amíg a Bayer cég specialistái a növény betegséget diagnosztizálták, addig a XAG képviselői bemutatták a 3D repülési mód lehetőségeit – sávos, lebegő és spirális – amelyekkel a precíziós permetezés megvalósítható különböző terepi viszonyok esetén. Minden egyes fa csak a szükséges dózist kapta elkerülve a felesleges víz vagy növényvédő szer adagolást. Mindezt a koherens eljárás tette lehetővé, amely alkalmazta a légi felmérést, a 3D modellezést, a mesterséges intelligencia (AI) általi felismerést és a célzott permet kijuttatást. A permetezés megkezdése előtt a XAG XMission Multifunctional UAS drón automatikus repüléssel centiméter pontosságú térképet és 3D domborzati modellt készít. Ezt követően a XAG Agriculture Intelligence (XAI) program felhasználásával mesterséges intelligencia analízissel és felhő alapú adatfeldolgozással meghatározzák a tábla határvonalait, valamint a nagy felbontású 3D térképen az egyes gyümölcsfák helyét és méretét. A 1,5 hektár méretű gyümölcsös ugyan nem nagy, de a fák meredek domboldalon helyezkednek el és a fejlődés során különböző magasságig nőnek. A XAG munkatársai szerint egy másodperc alatt közel 7 hektár gyümölcsös mérhető fel 98,04-98,60 %-os pontossággal. Ezáltal a felhasználók a terület teljes képét képesek rögzíteni akár különböző szögben, amelynek eredményeként a precíz növényvédelem megvalósítható.

Szántóföldi kultúrák (kukorica és gyapot) növényvédelme

A XAG társaság szeptember közepén jelentette, hogy a vezető nélküli légi rendszerének (UAS) alkalmazása Xinjiang tartományi gyapot leszárítási munkálatokban már jelentős teljesítményt ért el.

XAG UAS gyapot leszárításban

A XAG Flight Information System (XFIS) szerint, a társaság drónszolgáltatási teljesítménye meghaladta a 20 millió hektárt, amely a tavalyi évhez viszonyítva 400%-os növekedést jelent. Augusztus hónapban az egy nap alatt teljesített drón általi permetezés elérte a 140.000 hektárt, ami az UAS használatban globális mérföldkőnek bizonyul. A 20 millió hektáros teljesítmény egyaránt bizonyítja a XAG gazdag tapasztalatait és a farmerek bizalmát az új technológiában. A precíziós technológiát már a termények széles tartományában (kukorica, gyapot, rizs, búza és gyümölcsös) kipróbálták.

XAG Plant Protection UAS működés közben

A XAG társaság egy drón attack programmal szemléltette, hogy a légi permetezés alkalmas a kukoricát támadó őszi sereghernyó elleni küzdelemre. Idén áprilisban Guangxi Province tartományban, a XAG együttműködve a Bayer Crop Science társasággal permetező drón rajjal a lárvák 98%-át sikerült elpusztítani. Ezt követően egy nagyméretű gyapot leszárítási programot kezdeményeztek, amelyben 1000 szakértő csoport 3000 P Series Plant Protection UAS drónnal segíti a Xinjiang Uygur Autonomous Region gyapot termelőinek munkáját. Szeptember közepéig a XAG régió szolgáltatása 4,8 millió hektáros permetezési és leszárítási csúcsot ért el, amely 49%-kal nagyobb, mint a tavalyi.

A XAG drón szolgáltató csoportja

Xinjiang tartomány a kínai gyapottermelés 80%-át adja, ahol az idén 2,6 millió hektáron vetettek gyapotot. A jó minőségű gépi betakarítás érdekében a levelek leválasztását permetezéssel biztosítják. A kézi vagy traktoros permetezéssel összehasonlítva a XAG permetező drónokkal pontosan adagolható a szükséges permetlé, ezáltal minimalizálható a felhasznált vegyszer és vízmennyiség. Az UAS precíziós permetezési technológia alkalmazásával a gyapottermelés környezetvédelmi elvárásai jól kielégíthetők.

A lokális problémák globális kielégítése

A 2007-ben alapított XAG kínai bázisú mezőgazdasági technológiai társaság a világ egyik vezető UAS gyártója. A precíziós technológiai elemeket (drónok, mesterséges intelligencia, Internet of Things) gyártó és használó társaság segíti a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, minőségét és fenntarthatóságát. Napjainkban globális együttműködést hozott létre ipari vezető társaságokkal és intézményekkel (Bayer, Alibaba, Huawei, Harper Adams University, Sydney University) a digitális mezőgazdaság és az élelmiszer minőség fejlesztésére. A már mintegy 20 millió hektáron használt növényvédő technológiáját 38 országban (Koreában, Japánban, Ausztráliában, Vietnámban, Mexikóban, Zambiában) alkalmazzák és adaptálják a helyi körülményekhez, mint például beporzásnál és növény védelemnél Ausztráliában, őszi sereg hernyó elleni védelemnél Zambiában, ill. a vidéki idősemberek segítésében Japánban.

A lokális problémák globális megoldása

Forrás: Hugo Claver, Future Farming; https://www.xa.com/en

Tizenöt százalékos pluszban a hazai autópiac októberben

2019. november 21. 11:06

A két évvel ezelőttihez képest jóval nagyobb 37 százalékos a bővülés. Ha csak az októbert nézzük akkor a 14 583 eladás 14,6 százalékos bővülés tavalyhoz képest és 16,2 százalékos plusz 2017 októberéhez viszonyítva.

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2020 - Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázat

2019. november 18. 18:47

2019. október 30-án indult az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny. A nevező cégek 2019. november 21-ig tölthetik fel pályázataikat a www.termekfejlesztesidij.hu oldalra.

A New Holland három ezüstérmet szerzett az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 17. 11:17

A T7 traktorhoz kialakított bálázó szabályzó rendszer harmonikus traktor-munkagép együttműködést biztosít, amelynek eredményeként növelhető a teljesítmény, 12%-kal csökkenthető a hajtóanyag fogyasztás és komfortosabb a gépkezelés.

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

2019. április 23. 14:22

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020-tól

2019. július 18. 10:01

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020. július 1-jétől két új uniós rendelet értelmében  - mondta Novák Zoltán ügyvéd csütörtökön az M1 aktuális csatornán. 

Repülési engedélyt kapott egy permetező drón Dél-Afrikában

2019. október 14. 11:17

A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el.