Gépinfo

A terményszárítók legtöbbször nem emberi hiba miatt gyulladnak ki

Agrofórum Online

Emberi hibából jellemzően két esetben keletkezhet tűz: ha nem tisztítják megfelelően a szárítót, és ha túl magas hőfokon történik a szárítás. 

A biztosítók álláspontja szerint a szárítótüzek szinte mindegyike emberi hibára vezethető vissza. Az esetek döntő többségében a kezelők szakszerűtlen helyzetértékelését okolják. Többnyire alaptalanul – állítja Speiser Ferenc gépész- és energiagazdálkodási szaküzemmérnök.

„Mérési adataink szerint valójában a szárítótüzek kis hányada történik emberi hiba miatt. Emberi hibából jellemzően két esetben keletkezhet tűz: ha nem tisztítják megfelelően a szárítót, és ha túl magas hőfokon történik a szárítás.
Azonban az esetek többségéért a termények megizzadása felelős. Ha ez megtörténik, hiába csinál mindent szakszerűen a kezelő, bármikor tűz keletkezhet” – mondta Speiser Ferenc.

A szárítóberendezések legfontosabb jellemzője az óránként elpárologtatott víz mennyisége.
Az optimális a 90 Celsius-fokos szárítási hőmérséklet lenne, de ha a magasabb nedvességtartalom miatt több vizet kell elvonni a terményből, akkor drasztikusan lecsökken a teljesítmény – ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a betakarítás ütemét.

Ha a termény nedvességtartalma magas, meg kell emelni a szárítási hőmérsékletet, mert a magasabb hőmérsékletű levegő több vizet képes felvenni, a teljesítmény valamelyest növekedni fog.
Így azonban a forró levegő hirtelen vízleadásra serkenti az egyes terményszemeket, azok „megizzadnak”, és képesek egymáshoz, sőt a szárító belső felületére is tapadni. A szárító belsejében létrejöhet egy kisebb, vagy nagyobb méretű összetapadt terménytömeg, amely nem tud továbbhaladni a légcsatornák között, elakad, kiszárad és könnyen begyullad.

A termény megizzadásához több körülmény szerencsétlen együttállása szükséges. Különösen a mostanihoz hasonló csapadékos nyár és a hűvös ősz „kedvez” a kialakulásának, mert lábon nehezen szárad a termény.
Mivel ezek a folyamatok a szárító emberi szem elől elzárt részein történnek, a probléma megoldását az jelentené, ha a kezelő „beleláthatna” a szárító belsejébe.

Ezt teszi lehetővé a Speiser Ferenc vezetésével kifejlesztett szemestermény-szárító felügyeleti rendszer, a Videokontroll.
Az utólag bármilyen keresztáramú szárítóba beszerelhető berendezés a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri érzékelők sokaságával, a mért adatokat pedig tárolja.
Így nemcsak megelőzhető a tűz kialakulása, hanem optimalizálható a szárítás, ami jobb minőségű terményt és jelentős energiamegtakarítást is eredményez.

A csapadékos és szokatlanul hűvös nyár miatt Speiser Ferenc óvatosságra inti a szárítók tulajdonosait és kezelőit.
2010-ben, amikor a mostanihoz hasonlóan csapadékos volt a nyár, és hűvös, hideg az ősz, csak Békés megyében kilenc szárítótűz történt – míg más években országszerte volt ennyi!

Fokozott karbantartással és a precíziós szárítás alapelveinek alkalmazásával jelentősen csökkenthető a termény megizzadásának, ezen keresztül a tűz kialakulásának kockázata. A napraforgó-szárítás után a tornyot a kazán felőli és a kilépőoldalon is ajánlott alaposan átnézni fentről lefelé haladva, hogy ne maradjon benne fennakadt napraforgó, mert az a kukoricaszárítás magasabb hőfoka miatt gyorsan meggyullad.

További infó: www.termenyszaritas.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új motorról suttognak a Fendt háza táján, ez új korszakot hoz el

2025. november 8. 13:10

Az ötödik generációs Fendt 800 Vario traktorokba már az új AGCO Power CORE80 motorok kerülnek, amelyek kiemelkedő teljesítményűek, miközben hihetetlenül takarékosak.

"A gép nem váltja ki az embert, csak jobb döntésekhez segíti" – Interjú a mesterséges intelligenciával

2025. november 7. 07:10

A mesterséges intelligencia nemcsak adatokat elemez, hanem döntéseket is segít. Interjú a jövő egyik legizgalmasabb „agrárszereplőjével”.

Egy nem szokványos vetőgép, amit kisebb gazdaságoknak érdemes kipróbálniuk

2025. november 6. 16:10

3 métertől 12 méterig terjedő változatokban egyaránt elérhető az a holland munkagép, amelyet takarónövények, repce, lóhere és fűmag vetéséhez ajánl a gyártó.

Megremeg a föld az új nagytraktor alatt, hihetetlen, mennyi lóerőt préseltek bele

2025. november 4. 16:10

Egyre-másra érkeznek a nagy bejelentések a november közepi Agritechnica kiállítás előtt, most a Case IH is elkápráztatta a gazdatársadalmat.

Betárolt gabona költséghatékony hő és nedvesség csökkentése síktárolókban!

2018. november 5. 12:36

Sikeres megoldás egy mobil gabonaszellőztető (Tayfun) alkalmazása, amit akár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk.

A precíziós terményszárítás: költséghatékonyság és biztonság

2024. december 10. 11:40

A precíziós terményszárításnak köszönhetően lehetőség nyílik a szárítótorony hőmérsékleti viszonyainak nyomon követésére, és ezáltal a költséghatékonyság megvalósítására, illetve beavatkozásra, hogyha kedvezőtlen hőmérsékleti viszonyok alakulnak ki.

A biztonságosabb szárításért!

2020. június 16. 14:59

A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne. Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen.

Hogyan kerüljük el, hogy a szárító begyulladjon? És mit tehetünk, ha mégis megtörtént?

2024. szeptember 17. 11:10

Ha bármilyen okból csak egy műszakban tudnak szárítani, akkor reggel töltsék fel a tornyot, leálláskor pedig ürítsék le minden nap.