Gépinfo
Gépinfo

Agromehanika permetezőgépek, a szántóföldek királyai

Agromehanika permetezőgépek, a szántóföldek királyai

Agrofórum Online

A szlovén Agromehanika gépgyártó cég a közelmúltban nyitott új fejezetet magyarországi történetében. Elsősorban a növényvédő gépek specialistájának tekinthető, számtalan változatban kínál vontatott és függesztett permetezőgépeket, de ezek mellett műtrágya- és sószóró gépek, valamint ültetvénytraktor is szerepel a palettájukon.

Február legvégén az Agrofórum is megtekintette tápiószentmártoni bemutatójukat, ahol egy AGS 4200 EN HP vontatott permetezőgép beüzemelésére került sor. Június elején ismét találkoztunk a hazai képviselettel a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen Mezőfalván, és ezúttal az 56 LE-s Kohler-motorral szerelt AGT 1060 traktorról beszélgettünk a magyarországi értékesítési és brand menedzserrel.

„A Stage 5 emissziós szintű erőforrás természetesen megfelel az európai uniós normáknak – emelte ki Vörös Endre. – A traktor igazi előnyét a konkurenciával szemben az üléssel együtt megfordítható kormányzás jelenti. A nagy nyomtáv és a széles tengelytáv pedig rendkívül stabillá teszi meredek lejtőkön, ezért erdészeti használatra is kiváló.”

Szűk terekre

Az AGT 1060-ra ezúttal az AGP 100 TN speciális permetező volt ráhelyezve, amely kis tömege által egy személy által is könnyen mozgatható. Ideális a szűk fordulókkal rendelkező szőlészetekbe, gyümölcsösökbe, ugyanis mindössze 58 cm-re nyúlik ki a traktor mögé.

Mivel a ventilátort a tartályba építették, így a kezelőre mindig friss levegőt szív, ezáltal fülke nélküli traktornál is elkerülhető a vegyszerrel való érintkezés. Okos megoldás, hogy a szórófejek nem merőlegesen kifelé állnak, hanem 15 fokkal hátrafelé. Vagyis a permetszer alapból hátrafelé van kényszerítve – de természetesen mindezzel együtt is ajánlott védőfelszerelésben dolgoznia a kezelőnek.

Szántóföldekre

Az Agromehanika standján a szántóföldek két „királyát” is kiállították. A 21 méteres szórókerettel és 3000 literes tartállyal szerelt permetezőgép állóbemutatón szerepelt, míg a 24 méteres kerettel rendelkező, egy 4200 literes permetlétartályból és 1500 literes fronttartályból álló kombináció a gyakorlati bemutatón mutatta meg, mire képes.

„Látható még két függesztett gépünk is, az X-be csukódó változatot kisebb területen gazdálkodóknak ajánljuk, az Y-ba csukódót pedig nagyobb gazdaságoknak. Kiemelném még a két axiálpermetezőnket is, az 500 literes egy függesztett kivitelű, a 2000 literes pedig vontatott változat” – sorolta Vörös Endre.

Újdonságként szerepelt náluk az osztrák CFS (Cross Farm Solution) 8 méteres küllős kapája, amely iránt az AÖP kapcsán több gazda is érdeklődött. A cég a szintén osztrák Pöttingerrel is együttműködik a gyártásban, ez alighanem mindent elmond a termékeik minőségéről.

A küllős kapán lévő vetőgép nemcsak vetésre, de műtrágya-kijuttatásra is alkalmas, ugyanis teljesen saválló. A kollektor lecserélésével a 8 kivezetés 12-re, 16-ra vagy 24-re növelhető. Ez, valamint a számos cserélhető vetőhenger jelentősen kibővíti a gép használhatósági körét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb legenda veszíti el V8-as motorját

2024. július 17. 12:10

A Toyota Land Cruiser 2007 óta gyártásban lévő 4,5 literes, V8-as dízelmotorja eshet áldozatul a környezetvédelmi normáknak.

Gigantikus vesékkel érkezik az új BMW X3-as

2024. július 15. 14:40

A BMW X3-as még dinamikusabb, még inkább prémium, mint elődei. És a legkorszerűbb plug-in hibrid hajtáslánccal is megvásárolható.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Nem a győzelem a fontos - veterán traktorok szántóversenye

2019. április 22. 04:36

Wales legészakibb megyéje Flintshire, ahol a gazdák azzal akarják beírni magukat a történelembe, hogy öreg traktorokkal rendeznek szántóversenyt. A márciusi volt a 111. verseny.

Itt az első olcsón üzemeltethető, mégis hatékony elektromos traktor?

2024. május 13. 05:10

A jelenlegi legnagyobb, 45 LE-s AutoNxt elektromos traktor a 35 kWh kapacitású akkumulátorcsomag segítségével 8 órás munkavégzésre képes.

Ha gépet adna el vagy venne: TRADUS már magyarul is

2018. május 8. 07:02

Újabb, online globális gépkereskedői piactér érhető el magyar nyelven, elindult a TRADUS magyar nyelvű változata is.

Tippeljen: a Föld melyik országában adják el a legtöbb traktort?

2023. december 14. 13:40

Azt eláruljuk, hogy óriási számokról van szó: ebben az elképesztő tempóban fejlődő régióban csak 2022-ben 912 ezer traktort állítottak munkába, és 680 ezret 2023 első 9 hónapjában.