Gépészet
Gépészet

Full extrás vontatott permetezőgép, magas minőségben, elérhető áron az Agromehanikától

Full extrás vontatott permetezőgép, magas minőségben, elérhető áron az Agromehanikától

Agrofórum Online

Az ismert nyugati márkákkal teljes mértékben versenyképes, ugyanakkor kedvezőbb árfekvésű permetezőgépeket gyárt az Agromehanika, amelynek most új fejezet kezdődött a magyarországi történetében.

A szlovén Agromehanika vállalat bő félévszázados múltra tekint vissza, hiszen még 1968-ban alapították a hajdani Jugoszláviában. A növényvédő gépek specialistájának tekinthető, amely számtalan változatban kínál vontatott és függesztett permetezőgépeket a gazdáknak. A termékpalettájukat műtrágya- és sószóró gépek, valamint egy megnyerő küllemű, 56 LE-s Kohler dízelmotorral szerelt ültetvénytraktor teszi teljessé.

Február utolsó napján – ez idén a szökőév miatt 29-re esett – egy AGS 4200 EN HP vontatott permetezőgép beüzemelésére és bemutatására hívta meg a sajtó képviselőit az Agromehanika magyarországi képviselete.

Helyszínül a Pest megyei Tápiószentmárton szolgált, ott dolgozik ugyanis családi gazdálkodóként az új tulajdonos, Babicz László a feleségével és fiával. 150 hektár saját földet művelnek, a hagyományos szántóföldi kultúrák (búza, árpa, kukorica, napraforgó) mellett alkalmanként mákot termesztenek. Emellett mintegy 200 hektáron bérmunkát végeznek a környékbeli termelők számára.

A földek jelentős része kötöttebb, 35–44 aranykorona értékű. Tavaly étkezési minőségű búzából 65-70 mázsa termett nekik hektáronként, bár az eső némileg megkésve, májusban érkezett az állományra. A kukoricának és napraforgónak viszont kedvezett az időjárás, az előbbiből 120, az utóbbiból 40-45 mázsát tudtak betakarítani egy hektárról.

„Öntözésre sajnos nincs lehetőségünk, így a 2022-es nagy aszály idején volt olyan területünk, ahol csak 2-3 mázsa kukorica termett hektáronként” – mutatott rá a gazdálkodás nehézségeire Babicz László.

Hozzájuk került tehát az Agromehanika 4200 literes tartállyal felszerelt, nagy területteljesítményű, hatékony permetezőgépe, amely a tápiószentmártoni gazdának immár a negyedik ilyen gépe. Ötévente ugyanis „menetrendszerűen” cserél (lényegében az egész gépparkját), így mindig új, megbízhatóan működő, a legkorszerűbb technikával felszerelt eszközökkel tud dolgozni, szolgáltatni.

Permetezőgépek terén ragaszkodik a szlovén márkához: „Nagyon meg vagyok vele elégedve, erős vázzal, stabil kerettel, valamint minőségi, a mechanikus hatásoknak és vegyszereknek ellenálló tartállyal rendelkeznek. Az előzőeket egyszer sem kellett hegeszteni, vagy komolyabb javítást végezni rajtuk, és a felborulástól sem kellett soha tartanunk” – sorolta házigazdánk, bár Tápiószentmárton környékén a terep meglehetősen sík.

A korábbi gépei 2500, illetve 3000 literes tartállyal voltak felszerelve, de az új, 4200 liter tartálytérfogatú vontatott permetezővel már a 20 hektáros tábláit is egyszerűbben, egyszerre leszórhatja. Egy-egy kultúrában két-háromszor is használják majd évente, vagyis alaposan kihasználják a képességeit. Látogatásunk után nagyjából egy héttel kerül sor az első „éles bevetésére”, ha az idő is engedi, a búza gyomirtását végzik el vele.

„Rengeteg a szabálytalan, háromszög alakú táblánk, így ezek kezelésében nagy segítséget jelent az automata szakaszolás. A 24 méteres keret 11 szakaszra van tagolva, ez pedig nagyon közelít a drágább megoldásnak számító szórófejenkénti szakaszolás hatékonyságához” – fejtegette Babicz László.

Ők a növényvédelmi munkák során 200 l/ha kijuttatott mennyiséggel dolgoznak, és az ISOBUS-kapcsolat révén a traktor monitorján keresztül minden fontos paraméter beállítható. A permetezőgép vontatását egy 135 LE-s John Deere 6135 R traktor végzi, ami szükséges is a feltöltött 4200 literes tartály tömege miatt.

„A festés, az anyagmegmunkálás, az egyes részegységek mind az Agromehanika gyárában készülnek, még a szivattyúk és a szórófejtartók is” – emelte ki Vörös Endre magyarországi értékesítési és brand menedzser.

Az AGS 4200 EN HP vontatott permetezőgép két szivattyúval is fel van szerelve, elöl egy 260 l/perc teljesítményűvel, hátul pedig egy kisebbel (150 l/perc), ez utóbbi a folyamatos keverésért felelős, így a permetszer nem tud leülepedni a tartályban.

Az eldugulás megelőzésére szolgál, hogy a nagyobb átmérőjű szívószűrő mellett kisebb, illetve egészen finom szakasz nyomószűrők is a rendszer részét képezik, amelyek gyorsan, egyszerűen tisztíthatók.

Az EU-s normáknak megfelelően négy tartály található a gépen, a 4200 literes főtartály mellett egy 420 literes mosótartály (technológiai víztartály), amely arra is használható, hogy a főtartály kiürülése esetén átszivattyúzzák belőle a vizet, ezáltal a vegyszer újra bekeverhető. A bemosótartály és a kézmosótartály szintén kötelezően meglévő elemek.

A Tápiószentmártonban megtekintett permetező „full extrás”, és a rengeteg opció közül Babicz László a LED-világítást emelte ki, szeles időben ugyanis gyakran csúsznak át éjszakára a munkák. Hasznos tartozék a hidraulikus támasztóláb is, míg a hidraulikus kormányzás által a permetező nem tapossa le a terményt, hiszen ugyanolyan íven fordul, mint a traktor. A légfék és a légrugós felfüggesztés a biztonság és a kényelem növelését célozzák.

A gép karbantartása egyszerű, néhány zsírzópontra kell csupán ügyelni, és persze minden munkavégzés végén ki kell mosatni a rendszert, valamint a külső szennyeződéseket az elöl elhelyezett magasnyomású mosó segítségével tudjuk eltávolítani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Továbbra is gyengélkedik a mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. június 11. 10:10

Idén a május a két legjobb hónap közé tartozik a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, hiszen ugyanúgy 67 darabos forgalomba helyezést regisztráltak, mint áprilisban.

Fókuszban a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsora

2024. június 9. 12:10

A szántóföldi bemutatón a cég a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fókuszt.

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024. június 5. 13:10

Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartóknak, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás.

6+1 ok, amiért szó szerint nagyot kaszálhat a gazda egy új New Holland silózóval

2024. május 28. 09:10

Az alternatív takarmánynövények felé is fordulhat a több európai piacon a silózók eladási listáit vezető New Holland Forage Cruiser betakarítógépeivel.

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

2019. június 4. 15:47

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

8 érdekesség a John Deere R41 sorozatú önjáró permetezőről

2022. március 8. 08:22

Nagy teljesítmény, maximális hasznos üzemidő, a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költség. Ezek azok a tényezők, amire Önnek igazán szüksége van új permetező esetén. E szempontokat is figyelembe véve született meg a John Deere R4140i/R4150i önjáró permetezőgép is. Íme 8 érdekesség a gépről.

Impozáns tesztlaboratóriumot épít a John Deere

2018. május 24. 12:13

A John Deere 3000 négyzetméteres laboratóriumot épít, ahol a permetező- és műtrágya-kijuttató berendezések tervezését és tesztelését végzik.

iF Design Award 2018: 4 díjat nyert az Amazone

2018. március 23. 10:56

Az Amazone gépei a világszerte elismert iF Design Award idei díjátadóján egyszerre négy díjat nyertek el.