Gépinfo
Fizetett tartalom
Gépinfo
Fizetett tartalom

DemoKERT sorozat a Güttler szervezésében

DemoKERT sorozat a Güttler szervezésében

Agrofórum Online

Az idei tavaszra új helyszíneket keresett fel a Güttler Kft., hogy elkalauzolja az érdeklődőket a szőlőben elvégzendő gépes talajmunkák világába. Legyen szó sorközvetésről, vagy épp ellenkezőleg, a zöldítés megszüntetéséről, a vállalat számos megoldást kínál. Nem volt ez másképp a szekszárdi Tringa Borpince területén bemutatott technológiák esetében sem, mely a DemoKERT sorozat első állomása volt, március 22-én.

Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője elmondta, hogy a Güttler hengerek méltán híres technológiai elemekként épülnek be a sorközművelő gépekbe. A szőlőben a Moreni kardánhajtásos forgóboronáját, a Müthing gally- és venyigezúzóját, valamint a zöldítés kivitelezéséhez kialakított gépkapcsolatot is láthattuk. A gyepfelújító eszközök csoportját a simítós borona képviselte, melyet bevetés közben is megnézhettünk. A cég a Müthing mulcsozóinak kizárólagos forgalmazójaként a 60 cm – 8 méterig terjedő munkaszélességben kínál megoldásokat.

A Güttler-hengerek kialakítását a juhok pataformája inspirálta. Az ötletgazda, Fritz Güttler, az eszköz megálmodója ezeket a pata jellegű elemeket ,,fűzte” fel egy palástra, ezáltal jelentős terhelést helyezhetünk a talajra, így az egyszikű növények bokrosodása is kedvezőbben alakulhat. Rögtörő képessége rendkívül erős, valamint használata a klímakárok kivédése során is megfontolandó lehet – a meredek területek művelése során a talaj morzsalékosságának alakításával csökkenthető az erózió mértéke.

Moreni kardánhajtásos forgóborona Güttler-hengerrel
(Fotó: Baklanova Szandra)

A Green Manager moduláris felépítésű gép, egységei külön-külön is használhatók. Vágótárcsa sora a füves területek felső gyökérzónájának átvágását szolgálja, annak érdekében, hogy a felette elhelyezkedő Gruber-kapák ne ,,gyűrjék föl” a zöldítést. Majd következik a jól ismert henger – akár vetőgéppel egy menetben is újíthatjuk a gyepünket, zöldítésünket, vagy akár meg is szüntethetjük azt. A gyakran SyntetikUltra anyagból készült hengerek elé ütközőlapok segítségével juttatható ki az aprómag frakció egy tartályból. Nagyobb magvak kivetésére frakcionáltan is lehetőség nyílik, akár két méteres munkaszélességig. A már említett módon, a gépezet alkalmas arra, hogy a zöldítésből eredő víz-, és tápanyag-konkurenciát jelentő sorközfüvesítést megszüntessük: nem a felszín feletti részt irtjuk, hanem 2-8 cm között alávágunk a növényzetnek. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy bizonyos növényfajok gyökérzete olyan mélyre képes hatolni, hogy a szőlő számára valóban konkurenciát jelenthet, időjárástól, szőlőfajtától függően. A zöldítésünk így a területen marad, eső esetén tovább hajt, ennek hiányában azonban mulcs jelleggel védi talajunkat a deflációtól, illetve eróziótól.

A Müthing gally- és venyigezúzója lényegében egy szárzúzó, kiegészítve speciális, a házban elhelyezett vágókésekkel, melyekhez kalapács továbbítja a venyigét. Az anyagmennyiség a henger után távozik. A nagyobb elemek fennakadnak a gereblyekéseken, és újra ,,mennek egy kört” a rendszeren belül. A kalapácsos rotor több mint 2000 fordulat/perc sebességgel, nagy intenzitással végzi munkáját. A kúpgörgős csapágyas rendszernek köszönhetően a henger mozgástartománya tágabb. Az öntvénykalapácsok tömege 1,2 kg – melyekkel a Müthing legnagyobb szárzúzóiban szintén találkozhatunk.

Müthing gally- és venyigezúzó munka közben
 

Ezen kívül a gépekbe vario rendszer építhető be, mely a feldolgozandó venyigemennyiség függvényében állítható.

A Moreni forgóboronái felépíthetők két-, illetve háromkéses rotorokkal is. A háromkéses rotor már rendkívül porhanyós talajú magágyat képez. A vízszintesen munkát végző talajmarók hasonló hatást végeznek a talajban, mint egy eke, vagy egy tárcsa, amely hatására eketalpréteg alakulhat ki a munkamélység alatt, megakadályozva ezzel a nedvesség mozgását a talajban. A rotor késeire oldalpengék szerelhetők fel, a talajban lévő növénymaradványok aprítása céljából. A Moreni gépeken határoló segítségével szabályozhatjuk a gépen átáramló talaj mennyiségét. Ezek a gépek kötött talajú, köves területeken vethetők be nagy hatékonysággal: speciális, kővédelemmel ellátott rotorok támogatják a munkavégzést.

De hol is jártunk?

A rendezvénynek a pazar látképet nyújtó Tringa Borpince biztosított helyet Szekszárdon, a Gál család jóvoltából. Gál Attila tulajdonossal beszélgettem, hogy képet kaphassunk a hely sajátosságaival kapcsolatban. A család birtokában lévő, és a Kerékhegy lankáin elterülő szőlőkben, fekvésükből adódóan jelentős az eróziós kitettség – ennek mérséklésére a sorközfüvesítés elengedhetetlen technológiai elem. Ehhez, pár évvel ezelőtt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magkeverékeit használták fel. A telepítés, támrendszer-építés mind a család érdeme, akik termésértékesítési elképzeléseit viszonylag hamar felváltotta a folyóbor-előállítási vonal. A szőlő termőre fordulásának idejére már kialakítottak egy feldolgozó helységet is.

A növényvédelemben a fejlődés iránya a kezdetektől fogva bio volt – noha jelenleg integrált növényvédelmet folytatnak a területen, de 15-20 éve sem rovarirtó, sem gyomirtó készítményt nem használnak. Mint azt Gál Attila mondta – a bio minősítéshez a kémiai növényvédelmen kell némileg csiszolni…

A szekszárdi Tringa Borpince (Fotó: Baklanova Szandra)
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bombahír: új kézbe kerül a Monosem márka Magyarországon!

2024. május 25. 10:10

A KITE Zrt. veszi át a francia Monosem márka hivatalos magyarországi képviseletét idén nyártól.

Szárazabb körülményekhez fejlesztett új kapás vetőgépeket a Horsch

2024. május 24. 14:10

A kapás vetőgépek szortimentjének bővítését azzal indokolták, hogy a klímaváltozás miatt meghosszabbodtak a szárazabb periódusok.

A Claas is részt vesz a világ egyik leghíresebb autóversenyén

2024. május 22. 11:10

A Scorpion teleszkópos rakodókból 22 darab teljesít majd szolgálatot az idei 24 órás Le-Mans-i autóversenyen.

Szűk esztendő: berogyhat a traktorok és munkagépek eladása egész Európában

2024. május 21. 15:10

2024-ben nem elképzelhetetlen az akár 10 százalékos visszaesés sem az európai mezőgépgyártás összforgalmában.

Márciusban a Csillagok

2022. április 6. 11:38

Országosan szervezett kóstolók, a borhoz párosított éttermi fogások, rendezvények: ez év márciusában az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa első alkalommal rendezte meg március 10. és 17. között az Egri Csillag Hetet.

Mi szövi össze a szőlő fürtjeit?

2023. augusztus 16. 04:38

Érdekes jelenségre lettem figyelmes szőlőültetvényemben. Vajon mi lehet, ami összeszövi a szőlő fürtjeit?

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (17. rész)

2020. február 5. 11:02

A szőlőtermesztők számára kihívásokkal teli 2019 után, az idén is fel kell készülni arra, hogy az időjárás alakulásától függően bármelyik kórokozó vagy kártevő okozhat meglepetéseket, amire már most fel kell készülni lelkiekben és szakmai téren egyaránt.

Miért torzulnak a szőlő hajtásai és levelei?

2019. június 17. 10:26

S. Soma kérdése: A szőlőim egy részén teljesen eltorzultak a levelek, illetve a hajtásvégek is. Úgy tűnik, nem is fejlődik "normálisan" az a növény. Mi okozhatja ezt, hogyan védekezhetek?