Gépinfo
Gépinfo

Hulladékból készít mezőgazdasági gépmaketteket a székelyföldi fiatal

Hulladékból készít mezőgazdasági gépmaketteket a székelyföldi fiatal

Agrofórum Online

Nem mindennapi hobbinak hódol a tizenegyedik osztályos Bánfy Szabolcs, akit a Székelyhon portál mutatott be a napokban olvasóinak. A lázárfalvi fiatal műanyag palackok, ágak, karton, rézdrót, szigetelőszalag, elektromos eszközök felhasználásával és egy szilikonpisztoly segítségével készíti el a mezőgazdasági gépek kicsinyített másait.

Teljesen autodidakta módon, segítség nélkül készíti el mezőgazdasági gépek élethű makettjeit mindenféle hulladékból, saját elképzelése, kreativitása révén Bánfy Szabolcs – hívta fel a szekelyhon.ro hírportál figyelmét Tánczos Vilmos, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola egyik tanára. Mint a pedagógus rámutatott, a tehetséges diákjuk által készített és bemutatott gépek amiatt is érdekesek, mert nemcsak az eredetiekhez hasonlóan néznek ki, hanem úgy is működnek. Emiatt is érezték úgy tanártársaikkal, hogy valamilyen módon meg kellene mutatni tanulójuk munkáját.

A székelyföldi hírportál az iskolában megkereste a lázárfalvi Bánfy Szabolcsot is, aki jelenleg mezőgazdasági szakiskolai osztályban tanul tizenegyedikesként. Mint tőle megtudták, négy éve kezdett el érdeklődni a különböző gépek iránt, de mivel nem volt meg a kellő tudása, mindössze fél éve fogott hozzá a mezőgazdasági eszközök elkészítéséhez.

Bánfy Szabolcs készített távirányítású traktort, és több hozzá csatolható eszközt; vízszállító tartályt, ekét, boronát, permetező-, tárcsázó-, talajmaró- és ültetőgépet, továbbá trágyaszóró- és billenős utánfutót és rönkszállítót is. Ezek megalkotásához elsősorban nyírfaágakat, műanyag palackokat, szigetelőszalagot, kartont és elektromos játékok alkatrészeit használja fel, de fecskendőt, rádió- és vérnyomásmérő-alkatrészt, írószereket is látni egy-egy alkotáson. A rögzítéshez drótokat, szilikont használ, szükség esetén pedig forraszt is.

Szabolcs a Székelyhonnak bemutatta a gépek működését is, a homlokrakodós traktoron először a fényjelzéseket kapcsolta be, majd a rakodó részének mozgatása következett. A traktorhoz nagy türelemmel csatlakoztatta elsőként a tárcsázó gépet, mint kiderült, nemcsak a látszat miatt vannak rajta a tárcsalapok, hiszen azok forognak is, ahogy a trágyaszóró szóróvillái is az eredetihez hasonlóan működnek.

A permetezőbe nyugodtan beletölthető a folyadék, hiszen nemcsak megtartja azt, hanem a megfelelő vezérléssel ki is préseli a szórófejeken. A billenős utánfutó is megemelkedik a fiatal vezérlésével, és azt is megmutatja, hogy az ültetőgép nemcsak a magágy kialakítására és a magok beleszórására alkalmas, hanem az elültetett vetőmagokat be is takarja. Mint arra rámutatott, csak úgy kigondolja, megálmodja, hogy milyen gépet szeretne elkészíteni, majd nekifog és kivitelezi.

Addig bütyköl, amíg sikerül megoldani az elképzelését, ha komolyabban elakad, utánaolvas, hogy mit kellene másképp csinálnia. A kivitelezésben az is segíti, hogy szakmai gyakorlatai során rendszerint mezőgazdasági gépeket szerel. A további terveivel kapcsolatban a tizenegyedik osztályos diák azt is elmondta, hogy a hétvégén egy összkerékmeghajtású rönkvonszoló erőgépet (TAF) készített, az jelenleg még fejlesztés alatt van. Tervezi egy pityókaszedő gép és egy kombájn elkészítését is. Megjegyezte ugyanakkor, az ötletek általában egyik napról a másikra jutnak eszébe, emiatt későbbi elképzeléseiről nem tudott mit mondani.

A végső cél, hogy tervezőmérnök lehessen, ami által különböző mezőgazdasági gépeket fejleszthetne. Mivel a lázárfalvi fiatal szakiskolásnak az érettségiig még két évet kell középiskolába járnia, azt követően tanulhat tovább – tisztázta a tanára, megjegyezve, hogy nemcsak a gyakorlatban ügyeskedik Szabolcs, de az elméleti tantárgyakból is jól teljesít.

(Székelyhon.ro)

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatit vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

A Versatile traktorok viszontagságos története

2019. május 20. 03:33

Az új traktorok 2019 második felében kerülnek az USA és Kanada piacára. Ekkor kapunk pontos információt az új széria tagjainak teljesítményéről és főbb jellemzőiről.

Ilyen MTZ traktort még nem láttunk! - Aranyozott erőgép egy parkolóban

2018. december 11. 09:14

Valószínű, hogy ez az egyik legvagányabb Belarus MTZ 1221.2, ami valaha is legördült a fehérorosz gyártósorról.

Traktorpiac: több mint száz traktort adott el a John Deere márciusban

2019. április 8. 09:54

A márciust toronymagasan a John Deere nyerte a traktoreladások terén 109 darabbal, ami 30 százalékos piaci részesedést jelent. A második a Case lett 40 darabbal, míg harmadik a Fendt 27 eladással.

Önvezető megoldások Case IH-val és New Hollanddal

2018. április 10. 16:43

Az Autonomous Solutions, Inc. (ASI) együttműködésre lépett a Case IH és a New Holland gyárakkal, hogy kipróbálhassa a technológiáját két kísérleti programban - kaliforniai nagyüzemi termelőknél.