Gépinfo
Gépinfo

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

Agrofórum Online

Rali-világbajnoki színvilág, sportos igénybevételre méretezett futómű és részletekbe menő, gondos kidolgozottság jellemzi a Toyota 177 lóerős terep-sportautóját.

Sok minden történt azóta a Toyota – pontosabban a márka nemzetközi sportrészlege, a Gazoo Racing – háza táján, hogy tavaly ősszel bemutatkozott a Hilux GR Sport koncepció. 2018-ban, 19 évvel a Corolla WRC bajnoki címe után a Toyota Yaris WRC megnyerte a rali-világbajnokságot. Ez azonban csak a kezdet volt, hiszen az idei év első napjaiban újabb ralibajnokot avatott a Gazoo Racing: a Toyota Hiluxszal versenyző Nászer El-Attija és Matthieu Baumel 2018-as ezüstérmük után a dobogó legfelső fokára állhattak a Dakar ralin. A kettős világsiker után nem csoda, hogy a Toyota szabad utat engedett az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadásának, és limitált szériában kereskedelmi forgalomba hozta a Hilux GR Sportot.

A világ legnagyobb számban értékesített, globálisan forgalmazott pickupja (a 140 országban értékesített Hiluxból 2018 során közel 550 ezer darabot adtak el világszerte) nyilvánvaló optikai átalakításokon esett át. A fekete méhsejt-rácsozatú hűtőmaszk és az azt díszítő, hatalmas, ezüstszínű Toyota felirat egyaránt a Dakar versenyautó stílusát követi. A Gazoo Racing harci színeihez igazodva háromféle kivitelben, piros, fehér vagy fekete fényezéssel rendelhető autó minden változata fekete motorházfedelet kap, újabb utalásként a motorsport-gyökerekre. A többszörös győztes motorsportrészleg neve, illetve logója díszíti a hátfalat és a plató oldalát, a küszöböt és az utastér számtalan pontját, a fejtámláktól a motorindító gombon át a padlókonzolon elhelyezett, sorszámozott plakettig.

A versenymérnökök a futóművet is átalakították: az egyedi rajzolatú, 17 colos keréktárcsákon feszülő terepabroncsokat feszesebb lengéscsillapítók és a kettős keresztlengőkaros első felfüggesztéshez társított keményebb első rugók igyekeznek a talajon tartani. Nemcsak vertikális kihívások várnak azonban a négy hajtott kerékre, hiszen a 177 lóerős, 2,8 literes dízelmotor 450 Nm nyomatékcsúcsával is meg kell küzdeniük. Gombnyomásra szelídíthető a hajtáslánc, a visszafogottabb erőkifejtés egyben csekélyebb üzemanyag-fogyasztással is jár, míg ha a „Dakar-üzemmódot” választjuk, éles gázreakciók és telt nyomatékgörbe (a nyomatéki csúcs 1600 és 2400/perc között érhető el) gondoskodnak a homokdűnékhez és kősivatagokhoz illő menetdinamikáról.

A limitált kiadású Hilux GR Sport persze nemcsak a Gazoo Racing, hanem a Toyota alkotása is, így a márka új utasvédelmi filozófiájával összhangban olyan, előremutató biztonsági funkciókat kínál, mint a személyautókhoz kifejlesztett járműstabilitás-szabályozás (VSA) vagy a 3,5 tonnás vontatókapacitás maximális kihasználását támogató utánfutó-stabilizáló rendszer.

A New Holland három ezüstérmet szerzett az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 17. 11:17

A T7 traktorhoz kialakított bálázó szabályzó rendszer harmonikus traktor-munkagép együttműködést biztosít, amelynek eredményeként növelhető a teljesítmény, 12%-kal csökkenthető a hajtóanyag fogyasztás és komfortosabb a gépkezelés.

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

Massey Ferguson koncepció a közeljövőből – így ünnepli a Massey Ferguson a Holdraszállás 50. évfordulóját!

2019. november 14. 07:33

A Massey Ferguson egy különleges koncepciótraktorral ünnepelte az első Holdraszállás 50. évfordulóját. A fehér színre festett traktor egy 200-250 LE-s erőgép méretében mutatta meg, hogy gondolja az MF a következő 10 év technológiáját és formatervét.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

Újabb limitált szériás Toyota Hilux érkezik

2018. április 24. 13:50

A Toyotának úgy látszik bejöttek a világ legnépszerűbb pickupja, a Hilux születésének 50. évfordulójáról megemlékező limitált szériás sorozatok.

AMG: 585 lóerős G-osztály Genfből

2018. március 11. 17:53

Néhány héttel a detroiti világpremier után a március 18-ig tartó Genfi Autószalonon is bemutatkozott a Mercedes-AMG G 63.

Az új károsanyag-kibocsátási teszt miatt esett vissza a gépjárműpiac

2018. október 5. 10:51

Az első kilenc hónapban összesen 120 636 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ami éves alapon 26, kétéves alapon pedig 42 százalékos bővülést jelent a gyengébb szeptember ellenére – derült ki a Datahouse adatiból.

Pickup-változat készül a Kodiaqból

2019. június 27. 11:33

A 2014 óta minden évben megvalósított gyakorlati projekt jól szemlélteti a Škoda-akadémia kiemelkedő színvonalú, több mind 90 éves hagyományokkal bíró képzését.