Gépinfo
Gépinfo

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

Agrofórum Online

Rali-világbajnoki színvilág, sportos igénybevételre méretezett futómű és részletekbe menő, gondos kidolgozottság jellemzi a Toyota 177 lóerős terep-sportautóját.

Sok minden történt azóta a Toyota – pontosabban a márka nemzetközi sportrészlege, a Gazoo Racing – háza táján, hogy tavaly ősszel bemutatkozott a Hilux GR Sport koncepció. 2018-ban, 19 évvel a Corolla WRC bajnoki címe után a Toyota Yaris WRC megnyerte a rali-világbajnokságot. Ez azonban csak a kezdet volt, hiszen az idei év első napjaiban újabb ralibajnokot avatott a Gazoo Racing: a Toyota Hiluxszal versenyző Nászer El-Attija és Matthieu Baumel 2018-as ezüstérmük után a dobogó legfelső fokára állhattak a Dakar ralin. A kettős világsiker után nem csoda, hogy a Toyota szabad utat engedett az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadásának, és limitált szériában kereskedelmi forgalomba hozta a Hilux GR Sportot.

A világ legnagyobb számban értékesített, globálisan forgalmazott pickupja (a 140 országban értékesített Hiluxból 2018 során közel 550 ezer darabot adtak el világszerte) nyilvánvaló optikai átalakításokon esett át. A fekete méhsejt-rácsozatú hűtőmaszk és az azt díszítő, hatalmas, ezüstszínű Toyota felirat egyaránt a Dakar versenyautó stílusát követi. A Gazoo Racing harci színeihez igazodva háromféle kivitelben, piros, fehér vagy fekete fényezéssel rendelhető autó minden változata fekete motorházfedelet kap, újabb utalásként a motorsport-gyökerekre. A többszörös győztes motorsportrészleg neve, illetve logója díszíti a hátfalat és a plató oldalát, a küszöböt és az utastér számtalan pontját, a fejtámláktól a motorindító gombon át a padlókonzolon elhelyezett, sorszámozott plakettig.

A versenymérnökök a futóművet is átalakították: az egyedi rajzolatú, 17 colos keréktárcsákon feszülő terepabroncsokat feszesebb lengéscsillapítók és a kettős keresztlengőkaros első felfüggesztéshez társított keményebb első rugók igyekeznek a talajon tartani. Nemcsak vertikális kihívások várnak azonban a négy hajtott kerékre, hiszen a 177 lóerős, 2,8 literes dízelmotor 450 Nm nyomatékcsúcsával is meg kell küzdeniük. Gombnyomásra szelídíthető a hajtáslánc, a visszafogottabb erőkifejtés egyben csekélyebb üzemanyag-fogyasztással is jár, míg ha a „Dakar-üzemmódot” választjuk, éles gázreakciók és telt nyomatékgörbe (a nyomatéki csúcs 1600 és 2400/perc között érhető el) gondoskodnak a homokdűnékhez és kősivatagokhoz illő menetdinamikáról.

A limitált kiadású Hilux GR Sport persze nemcsak a Gazoo Racing, hanem a Toyota alkotása is, így a márka új utasvédelmi filozófiájával összhangban olyan, előremutató biztonsági funkciókat kínál, mint a személyautókhoz kifejlesztett járműstabilitás-szabályozás (VSA) vagy a 3,5 tonnás vontatókapacitás maximális kihasználását támogató utánfutó-stabilizáló rendszer.

Átadták Debrecenben az Amazone-Werke Kft. új telephelyét

2019. szeptember 19. 11:47

Azt szeretnénk, ha ez az épület a gazdák, a gyártók és a szaktanácsadók közötti intenzív információ cserének lenne otthona.

Inspiráló szakértővel bővül a STIHL csapata

2019. szeptember 18. 08:04

Az Andreas STIHL Kft.-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a szakértelemre, és folyamatosan arra törekszünk, hogy első kézből nyújtsunk profi segítséget a fogyasztóinknak, a lakosságnak és a szakmának kertápolás témakörben.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

2019. szeptember 9. 12:46

Az összevont eladási listán augusztusban Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 18 271 darabos értékesítés 24,3 százalékos éves bővülést jelent.

Újabb limitált szériás Toyota Hilux érkezik

2018. április 24. 13:50

A Toyotának úgy látszik bejöttek a világ legnépszerűbb pickupja, a Hilux születésének 50. évfordulójáról megemlékező limitált szériás sorozatok.

Egyedi Toyota Hilux érkezik: jön az Invincible 50 Black Edition

2018. április 17. 09:49

A 4x4-es autók között verhetetlennek tartott Toyota különleges kivitellel ünnepli legnépszerűbb pickupja, a Hilux fennállásának 50. évfordulóját.

Tiszta Amerika: rengeteg pickup-ot vásároltunk

2018. szeptember 7. 07:54

Az első nyolc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 29,6 százalékkal bővült – derült ki a Datahouse adatiból.

Az új károsanyag-kibocsátási teszt miatt esett vissza a gépjárműpiac

2018. október 5. 10:51

Az első kilenc hónapban összesen 120 636 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ami éves alapon 26, kétéves alapon pedig 42 százalékos bővülést jelent a gyengébb szeptember ellenére – derült ki a Datahouse adatiból.