Gépinfo
Gépinfo

Jó évet zárt 2016-ban a Lemken

Jó évet zárt 2016-ban a Lemken

Agrofórum Online

A mezőgazdasági gépszektor 2016. évi pénzügyi nehézségei között a talajművelési technológia gépeire szakosodott német Lemken cég megerősítette piaci pozícióját, mivel a 325 millió eurós eredménye megegyezik az előző évivel. A pozitív eredményt a közép- és kelet-európai piacok (Magyarország, Románia, Bulgária) sikerei hozták. Az Alpeni (Essenhez közeli) központú, észak-rajna-wesztfáliai cég ezeken a területeken tudott növekedni.

A pozitív piaci trend Oroszországban, és kiemelten Ukrajnában is jelentkezett, ahol az eladások megduplázódtak. A tradicionális piacokon viszont fordított a helyzet. Bár a német cég fő értékesítési területe maradt az „öreg kontinens” (a teljes értékesítés egyharmada Nyugat-Európában történt), a német (az eladások 26%-a) és francia piacot a kedvezőtlen gazdasági helyzet befolyásolta 2015-ben. Nagy-Britannia viszont kivételt képezett, mivel a Brexit okozta visszalépés ellenére a Lemken gyártmányok fogadtatása pozitív volt. A cég exportja elérte a 241 millió eurót, kissé meghaladva a 2015. évit, köszönve a kelet-európai gazdasági helyzet javulásának (az eladások 33%-a ott realizálódott).

A vizsgált időszakban a teljes termelés 74%-a került exportra. 2016-ban a Lemken gyártmányok száma elérte a 12 800-at, amely az idei évben tovább növekedhet a piacra kerülő újdonságoknak, különösen a vetőgépeknek köszönhetően. A cég bejelentette, hogy tovább fejlesztették a Solitar 25 pneumatikus vetőgépcsaládot, ugyanakkor bemutatják az új, 6 m munkaszélességű Azurit vetőgépet, amely az első szemenkénti vetés technológiára alkalmas gép a gyár történetében. A mezőgazdasági elektronika területén is jelentkeznek újdonsággal: 2017-ben vezetik be a CCI-50 terminál legújabb, 5,6 inch méretű változatát, amely az összes ISOBUS kompatibilis gyártmányra felszerelhető.

Antony van der Ley, a Lemken ügyvezető igazgatója a 2016. évi eredményeket kommentálva kijelentette: az elmúlt év ismét bizonyította, hogy a speciális szektorokban milyen nehéz a fejlesztési irányokat eltalálni. „Nagyon örülünk annak, hogy képesek voltunk az ambiciózus terveinket megvalósítani. Ezt elsősorban elkötelezettségünknek és dolgozóink rugalmasságának köszönhetjük, továbbá a cég gyártási technológia fejlesztésének és effektív logisztikájának, amely lehetővé tette a meglévő gyártási kapacitás optimalizálását.”

Az elmúlt évben számos új részegységet építettek, többek között egy elő-gyártmány üzemet és a Lemken AgroFarm központot, ahol osztálytermekben és szántóföldön képezik ki a cég értékesítőit és vásárlóit a cég által tervezett technológiák alkalmazására. A programra, amely része a hosszú távú stratégiának, és fontos eleme a folyamatos modernizációnak, 16 millió eurót költöttek.

Forrás: Giovanni M. Losavio

(Dr. Jóri J. István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Claas is részt vesz a világ egyik leghíresebb autóversenyén

2024. május 22. 11:10

A Scorpion teleszkópos rakodókból 22 darab teljesít majd szolgálatot az idei 24 órás Le-Mans-i autóversenyen.

Szűk esztendő: berogyhat a traktorok és munkagépek eladása egész Európában

2024. május 21. 15:10

2024-ben nem elképzelhetetlen az akár 10 százalékos visszaesés sem az európai mezőgépgyártás összforgalmában.

Riasztó részletek a traktorokat egy csapásra megbénító geomágneses viharról

2024. május 21. 07:10

Sokan előre tudták, hogy a jelenség problémát fog okozni. Egy-két napig kellett a csúcstechnológiás eszközök nélkül meglenni.

Elektromos és hibrid hajtással támad az Opel Frontera

2024. május 20. 14:10

Hivatalosan is színre lépett az új, kompakt Opel SUV, a Frontera, amely hibridként vagy tisztán elektromos meghajtással is elérhető.

50 éves a KITE: a precíziós technológiák és innováció zászlóshajója

2023. szeptember 29. 09:10

A KITE Zrt. idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi ünnepségsorozat egyik különleges állomásán, a vállalat méltó emléket állított a múltnak és egyben személyes üzeneteket fogalmazott meg a jövő számára.

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

2019. június 12. 11:37

Az Egyesült Államokban és Kanadában a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A kombájnok piacán a cég szintén növelte eladásainak számát az első negyedévben.

Sikeres kiállítást tudhat maga mögött az AXIÁL

2019. május 16. 07:17

Véget ért a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, melyen az AXIÁL Kft. is kiállított 1500 négyzetméteren. A mezőgazdaságigép-forgalmazó cég elsősorban az állattartás technológiájára fókuszált.

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

2018. március 14. 14:20

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.