Gépinfo
Gépinfo

Ekéktől a vetőgépekig a Lemken standján – Agritechnica 2015

Ekéktől a vetőgépekig a Lemken standján – Agritechnica 2015

Agrofórum Online

Újdonságokból a Lemken standján sem volt hiány a 2015-ös Agritechnica kiállításon.

Újdonságokból a Lemken standján sem volt hiány a 2015-ös Agritechnica kiállításon.

Szűcs Andor, a Lemken Hungária Kft. értékesítési igazgatója a helyszíni termékbemutatást az ekékkel kezdte. „Van egy új generációnk, amely lassan leváltja a függesztett Opal ekéket, ez a Juwel. A második generációs Juwel 8M-et reményeink szerint már a januári AGROmashEXPO-n be tudjuk mutatni a magyar gazdálkodóknak. A munkagép Duramaxx ekefejjel szerelt, aminek 50-75 %-kal is hosszabb lehet az élettartama, hiszen a kopóalkatrészek keményre vannak edzve”.

A Diamant ekénél ezüstéremmel díjazták az OptiLine beállítórendszert, ami meggátolja azt, hogy az eke oldalra húzzon. Az eke vontatásközéppontját hidraulika-munkahengerrel lehet beállítani.

A Lemkennél a Heliodor rövidtárcsa esetében megnövelték a lapátmérőt 510 mm-re, aminek köszönhetően a munkagép nagyobb szármaradványok között is kiválóan helytáll. Emellett hidraulikus mélységállítással is ellátták.

„A Rubin 12 tárcsánk már 7 méteres kivitelben is kapható, méghozzá 736 mm-es lapátmérővel, ami jelenleg a legnagyobb a piacon. Magyarországon két éve teszteljük a gazdáknál, és nagyon jók a tapasztalatok” – mondta el az Agrofórumnak Szűcs Andor.

Ugyancsak újítás a szántóföldi kultivátoroknál, hogy a Karat 12 már 4 soros kivitelben is megvásárolható. „A munkagép új központi vázat kapott, 4-5-6 méteres kivitelben érhető el, a rugós biztosítású, 550 kg-os kioldó erővel rendelkező kapák pedig négy sorban vannak elrendezve. Eddig 2 és 3 soros kivitelünk volt, de ezzel a változattal nagyobb lett az átömlési keresztmetszet. Ez az újítás az AGROmashEXPO-n még valószínűleg nem lesz látható, de a terveink szerint nyáron már demóztatni fogjuk” – tudtuk meg a Lemken standján.

Szintén ezüstérmet kapott a Solitair 25 vetőgép, amelynek különlegessége az automatikus leforgatási rendszer (8. kép). A gépkezelőnek mindössze a szükséges paramétereket (vetőmagmennyiséget, sűrűséget) kell megadnia, valamint a maximális haladási sebességet, ami után elindíthatja a kalibrálási folyamatot. Ezáltal sokkal egyszerűbb lett az átállás, ha más vetőmaggal kezdünk dolgozni.

A vetőgépek piacán szintén igazi Lemken újdonság az Azurit deltasoros szemenként-vetőgép, amely két éve még csak egy koncepció volt, de jelenleg úgy néz ki, hogy készen áll a sorozatgyártásra is. A fejlesztés lényege, hogy a vetés során a magok el vannak tolva egymáshoz képest, így a növényeknek egyforma lesz az élettere, kevésbé versengenek egymással. „Vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy 5-10 % terméstöbbletet is el lehet érni ezzel a technikával mind a silókukorica, mind pedig a szemes kukorica esetében” – mondta el Szűcs Andor, aki végül a teljesen automata Vega 12 permetezőgépet is bemutatta, amely 3000, 4000 és 5000 literes tartállyal, 18, 24, 27 vagy 30 méteres kerettel is kapható.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatit vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

John Deere robot traktor: nem álhír – valóság!

2019. november 18. 15:36

A munkagéppel egy egységet alkotó kompakt elektromos traktor teljesítménye 500 kW. Járószerkezete lehet kerekes vagy gumihevederes.

Kiosztották az AGRITECHNICA 2019 Innovációs díjait

2019. szeptember 26. 11:35

A zsűri az idei évben egy arany- és 39 ezüstérmet osztott ki. Az aranyérmet a John Deere Walldorf GmbH & Co. KG (a Joskin céggel közös) terméke a 8R traktorokhoz kifejlesztett eAutoPower gearbox e8WD hajtómű kapta.

A New Holland három ezüstérmet szerzett az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 17. 11:17

A T7 traktorhoz kialakított bálázó szabályzó rendszer harmonikus traktor-munkagép együttműködést biztosít, amelynek eredményeként növelhető a teljesítmény, 12%-kal csökkenthető a hajtóanyag fogyasztás és komfortosabb a gépkezelés.

Agritechnica: bemutatkozik a központi magfeltöltésű Tempo L modellváltozat

2019. november 11. 14:20

Az új központi magfeltöltésű funkció a Tempo L vetőgép egyes modelljeihez lesz rendelhető, úgymint Tempo L 12, Tempo L 16, Tempo L 18 és Tempo L 24.