Gépinfo
Gépinfo

Látogatóban a welsi AGRARIA kiállításon – Magyar csőtörő adapter Ausztriában

Látogatóban a welsi AGRARIA kiállításon – Magyar csőtörő adapter Ausztriában

Agrofórum Online

A következő tíz országból érkeztek kiállítók: Belgium, Dánia, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Szlovénia, Csehország – és igen szerény mértékben Magyarország képviseletében.

Ausztria legnagyobb és legjelentősebb agrárkiállítását AGRARIA néven idén is Welsben rendezték meg: egy híján húsz kiállítási csarnokban, mintegy 75 ezer m2-nyi felületen csaknem félezer kiállító mutatta be műszaki és állattenyésztési termékeit, újdonságait, legkorszerűbb technikai megoldásait és innovációs újdonságait. A következő tíz országból érkeztek kiállítók: Belgium, Dánia, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Szlovénia, Csehország – és igen szerény mértékben Magyarország képviseletében. Nevezetesen az orosházai Linamar Hungary Zrt. Oros divíziója egyedül jelenthette a teljes magyar tulajdonú részvételt.

Mindenekelőtt érdemes megjegyezni, hogy aki számít sógoraink mezőgazdaságában, az kiállítóként vagy látogatóként jelen van a megmérettetésen. A helyzet érthető és indokolt, hiszen az agrárium valamennyi területéről találkozhatunk termékekkel és szolgáltatásokkal egyaránt – természetesen az újdonságokra fókuszálva. Öröm volt a tudósítónak megtapasztalni, hogy az összetartozás mindenkinek közös érdeke.

A világ egyik legnagyobb kiállításának összterülete csaknem 18 hektár, amelyből mintegy nyolchektárnyi az AGRARIA (egyharmad része fedett csarnokban). Nos, az AGRARIA kiállítás öt napja alatt csaknem négyszázezer látogató érkezett az amúgy csodálatos Wels város központjában kialakított vásárközpontba.

Mint tudjuk, az alpesi ország földrajzilag nem a mezőgazdaságból kellene, hogy megéljen, mégis pezseg náluk a jól megszervezett kamarai rendszerben az agrárvilág. Ugyanis tradicionálisan vannak erő- és munkagép gyáraik világszerte képviseletekkel, nemesítik a növényeket, keresztezik az állatokat – úgy a nagytestű haszonállatokat (szarvasmarha, ló, sertés és juh), mint a kisállatokat (baromfi, nyúl, galamb és egyebek). Természetesen ezeket külön-külön bőségesen megismerhették az érdeklődők. Csupán címszavakban soroljuk fel a témaköröket: a vezérfonalat a növénytermesztés és állattenyésztés, illetve -tartás határozza meg a komplex technikával és technológiákkal, erdészet, faipar, vetőmag, bioenergia, vadászat – mindez az innováció jegyében. Hiszen évről évre vonultatják fel az agráriusok újdonságaikat a különböző területekről, sőt, az üzemvezetési rendszerek is méltó helyet kaptak a fórumokon és konferenciákon. Tehát itt minden az aktualitásokról és a jövőről szól, minden mennyiségben és kiváló minőségben – méghozzá igényes környezetben.

Nagy témagazdagság

A kiállítás nagy témagazdagságát jól jelzi, hogy a talajműveléstől a szántóföldi rét- és legelőgazdálkodáson, állattenyésztésen és állattartáson keresztül a fa- és erdőgazdaságig bezárólag láthattuk – az élenjáró gyártók és a legígéretesebb újdonságok megtalálásában jeleskedő importőrök által behozott – legújabb technikai eszközöket. A gépek, műszaki újdonságok bemutatása mellett az időszerű mezőgazdasági témák megvitatására 120 rendezvény keretében került sor, emellett „társadalmi” összejövetelekre (tartományi napok, fiatal gazdák partija stb.) is gazdagította a kínálatot.

A kiállítás hat téma köré csoportosult, ezek: mezőgazdasági gépészet (automatizáció, hatékonyság), erdészeti technika, állattenyésztés és -tartás, állatbemutatók (állattenyésztés nemzetközi szinten), növénytermesztés (ezen belül vetőmag, növényvédelem, trágyázás) és energia, illetve fa („energiagazdaként”).

A mezőgépészeti témában Ausztria valamennyi műszaki innovációját bemutatták, a gazdák valamennyi igényének kielégítésére képes kínálattal. A fakitermelés, tüzelőanyag-előállítás és erdészeti innovációk mellett külön figyelmet fordítottak a munkabiztonsági elvárásokra. A mezőgazdaságtól távol eső kommunális gépesítés újdonságait is bemutatták.

Egyetlen magyar: az Oros

Megbízhatóság, tökéletes száraprítás. Ez jellemzi a Linamar OROS által bemutatott Cornado kukorica csőtörő adaptert. Egyedüli magyar kiállítóként a Cornado üde színfoltja volt az AGRARIA kiállításnak, a Claas kombájnhoz színben passzoló, 8 soros, 76,2 cm sortávos csukható adapterével. Az osztrák piacon az OROS több éve jelen van, a kiállítás remek alkalomnak bizonyult mind a viszonteladókkal, mind a végfelhasználókkal való találkozáshoz illetve tapasztalatcseréhez.


Krizsán Endre kereskedelmi igazgató, Varga Mihály logisztikai igazgató, Zavada Andrea marketing asszisztens, Héjja Csaba key account manager

Az orosházi vállalat már több mint 45 éve foglalkozik napraforgó és kukorica betakarító adapterek fejlesztésével és gyártásával. A kiállított Cornado nemzetközi bemutatókon elért eredmények alapján a világ egyik legjobb szárzúzójával rendelkezik, az alumínium házas szárzúzó mű optimális elhelyezkedése és a magas fordulatszámának köszönhetően: apró, egyenletesen szétterített zúzalékot hagy maga után, s ezt az osztrák gazdák is megerősítették.

A műszaki korszerűsítés mellett a vállalat a külső megjelenésre is figyel. A narancssárgáról univerzális fekete vázra váltottak, amelyhez bármely kombájn színben rendelhetőek a műanyag sorválasztó burkolatok, ezzel is hangsúlyozva, hogy független adapter gyártó cégről van szó. Egyébiránt megjegyezzük, hogy gépeik bármely kombájntípushoz adaptálhatóak.

Különböző rendezvények sokasága

A kiállítás részeként adták át az „Agrarfuchs 2016” nevű innovációs díjakat három arany és három ezüst díj formájában – a kiállítás régi hagyományának folytatásaképpen. A kiállítás mindegyik napján „tartományi napokat” is tartottak, amelyekben az osztrák tartományok mellett a harmadik napon Bajorország is szerepelt. A bajor szereplésnek betudhatóan az AGRARIA ezúttal nemcsak Ausztria, hanem Bajorország szereplésének is tág teret adott.

A kiállítás egyik méretes csarnokában a szarvasmarhatartás, -tenyésztés érmeseit láthattuk, egyben a legkiválóbb fajták díjazásának látványosságát. Ugyanebben a csarnokban tanulmányozhattuk a juh- és kecsketenyésztésben, valamint azok tartásában elért eredményeket, ugyancsak a legkiválóbb fajták bemutatása mellett. Szerény méretekben a lótenyésztés eredményeiről is némi képet kaptunk. Az állattartás mintegy kiegészítéseként – és főleg mint új jövedelmi forrást jelentő tevékenységet  – saját témablokkban a haltenyésztés is bemutatkozott, jól szemléltetve annak a mezőgazdaságon belüli létjogosultságát. E témában december 2-án félnapos előadássorozatot tartottak, jól jelezve a haltenyésztés előretörésének fontosságát.

Két csarnokban mutatták be a növénytermesztésben és a rét-, legelőgazdálkodásban alkalmazandó legfontosabb növényvédelmi eljárásokat. A vetőmag témában (melynek mottója: Jó vetőmag – jó termés) a rendkívül gazdag kínálat ejtette bámulatba a gazdákat.

Képzés és szaktanácsadás prioritásban

A rendkívül gazdag szemléltetések mellett az Agrárkamara képzési és szaktanácsadási rendszerének bemutatása keretében még a bio-gazdálkodás számára oly fontos „bio-tanácsadás” hazai rendszerének ismertetésére is kitértek, de a gazdaságok üzemvezetéséhez nélkülözhetetlen üzleti- és agrárszoftverek választékát is bemutatták. Számunkra szokatlan módon Ausztriában minden ötödik parasztgazdaságnak nő a tulajdonosa, így a gazdaasszonyok fontos szerepének tudatában számukra két délután is előadásokat tartottak.

Epilogus gyanánt: a négynaposra összesűrített kiállítás és szakmai seregszemle a látnivalók roppant nagy gazdagsága és a sűrű előadások, szakmai összejövetelek ismeretében rövidre szabottnak tűnt. Okvetlenül felmerülhetett ugyan a látogatóban az a kérdés, hogy egy ilyen gazdag, nívós szakmai seregszemlét miért sűrítettek szomszédaink mindössze négy napba. Ám ezt a véleményt természetesen felül írja a szervezők és rendezők gazdasági számítása…

(Szalay Attila – Agrofórum Online)

Cenio - Az új könnyű és univerzálisan használható kultivátor

2019. december 12. 15:32

A Cenio univerzálisan használható 5 és 25 cm munkamélység között mind sekély tarlóhántáshoz, mind pedig közepes mélységben keverő és a mélyen lazító talajműveléshez.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

2019. december 12. 12:02

Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

Massey Ferguson 5711 S – 110 lóerős, rugózott hidas prémium traktor eddig soha nem látott áron!

2019. december 12. 09:24

A Massey Ferguson univerzális felhasználású traktorszériája- az importőr Austro Diesel GmbH év végi akciójában- rendkívül kedvező áron érhető el. Az erőgép kifejezetten a hazai gazdálkodók igényeire lett kialakítva: rugózott mellsőhíd, frontsúlyozás, légfék berendezés és kukorica sorközbe beférő abroncsozás mind az alapfelszereltség részei.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

2018-ban ismét lesz Bábolnai Gazdanapok

2018. február 12. 10:06

Ezúttal is lesz szántóföldi gépbemutató, ráadásul a szervezők azt ígérik, hogy a gyakorlati rész még nagyobb hangsúlyt kap.

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

2018. március 14. 14:20

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.

Sikerrel zárult az OMÉK

2017. szeptember 25. 09:38

Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit.

Rendhagyó agrárgazdasági szakmai nappal nyílt meg az OMÉK

2017. szeptember 21. 12:36

Az eseményen a legnagyobb hazai agrárszakmai és élelmiszeripari döntéshozókat, termelőket és beszerzőket látták vendégül.