Gépinfo
Gépinfo

Manufakturától a robotizációig – Lezárult a Lábassy emlékév

Manufakturától a robotizációig – Lezárult a Lábassy emlékév

Agrofórum Online

Ki is volt Lábassy János, akinek tiszteletére összegyűltek az utódok a CLAAS Hungária Kft. szerelőcsarnokában?

Dr. Hentz Károly a Szent István Egyetem Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum igazgatója szerint 170 éve Lábassy János alapította Magyarország első mezőgazdasági gépgyárát. A világon elsőként kifejlesztett és szabadalmaztatott technológiák születtek a kovácsműhelyből lett ekegyárban. Markót Imre polgármester szavai szerint Lábassy János amikor Törökszentmiklósra érkezett és a kovácsműhelyét megnyitotta nem gondolta azt, hogy majd egykor az ő tevékenysége során ezrek és ezek fognak dolgozni ebben a városban.

Dr Hentz Károly előadása (Foto: Uzsoki János)

Miért is jött össze az ünneplő közönség? Azért, hogy a Lábbasy jános örökségének ápolója- LÁBASSY JÁNOS IPAR – ÉS GYÁRTÖRTÉNETI ALAPÍTVÁNY- által szervezett emlékév eseménysorát lezárja. Az emlékév nyitó rendezvényét 2018. február 22-én tartották, amelyen Pálfi István, az Alapítvány alapítója tartott beszédet:

Lábassy János Almásy grófok uradalmi műhelyének kovácsmestere lett. Saját műhelyt nyitott, ahol ekéket, ekekapákat, boronákat, gyűrűshengereket gyártott, de leghíresebb, legnépszerűbb termékei közül is kiemelkedtek az ekék. Legjelentősebb újítása, amellyel később is egyediként volt jelen a piacon, a talajmegmunkálás mélységének szabályozására szolgáló ún. farcsavarral felszerelt eke. A kitűnő minőségű termékek számos kiállításon, szakmai vásáron lettek díjnyertesek.

Az I. világháború után a gyár takarékpénztári tulajdonba került, és „Lábassy”-féle Mezőgazdasági Ipar- és Gépgyártó Rt.” néven részvénytársasággá alakult. 1942-ben a „Lábassy”-féle üzem az Első Magyar Gazdasági Gépgyár (EMAG) vállalati egységeként, gyártelepeként működhetett tovább, egészen az 1948-ban bekövetkezett államosításig. Az államosítás után közel másfél évtizedig önálló volt a gyár, Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Gépgyár Nemzeti Vállalat (TMG-NV) néven.

A vállalat mezőgazdasági gépgyártó részlege 1968-ban a Dózsa György útra költözött, és előbb a Budapesti Mezőgazdasági Gépgyárhoz (1963), majd a Szolnoki Mezőgép Rt. (1976) vállalathoz csatolták. A hetvenes évekre a gyárban már nyugat-európai színvonalú tervezés és gyártás valósult meg. A rendszerváltás után a német Claas vette át a Lábassy-örökséget, és így vált Törökszentmiklós egy világcég otthonává.

A CLAAS és a magyarországi vállalatok, intézmények közötti együttműködésének messze nyúló hagyománya van. Helmut Claas egy korábbi nyilatkozata szerint „Gyümölcsöző együttműködés alakult ki több területen, mint például a gyártási technológia, a minőségbiztosítás és a logisztika”.

Már az 1970-es és 1980-as években Magyarországon gyártottak szalmaszecskázókat, vezetőfülke kabinokat, rostaszekrényeket, valamint komplett kaszákat és dízelmotorokat a CLAAS számára. Mindez megalapozta azt, hogy 1997-ben a CLAAS KGaA megvásárolta a gyárat, amely azóta CLAAS Hungária Kft. néven üzemel.

Az egész éves programsorozat záró rendezvényén az alapítvány, a város vezetés és az eseménynek helyt adó CLAAS Hungária Kft. vezetésének képviselői, valamint a technika történet már említett elismert kutatója szólaltak fel.

Dr. Deák Lajos az Agro-Contakt 2000 Kft. tulajdonosa, mint a CLH előd szolnoki Mezőgép egykori gyárigazgatója (1979-86) felszólalásában méltatta a korábbi együttműködést, néhány szóban ismertette cége jelenlegi működését. 2005-ben megvásárolta a nagymúltú Szolnoki Mezőgép Rt. termékeinek gyártási jogát és folyamatos fejlesztésekkel gyártja tovább akkreditált minősítéssel az eredeti neves licenctermékeket (RK 2 dobos függesztett és RK 4 dobos vontatott fűkaszákat, RZ függőleges tengelyű és VZ vízszintes tengelyű szárzúzókat, M-5615 kéttárcsás műtrágyaszórókat).

Andreas Szakácsi, a Claas Hungária Kft. igazgatója rövid előadásában, emlékezve a múltra megjegyezte, hogy Lábassy úr és az utódai folyamatosan fenntartották a kapcsolatot mind az itt élő emberekkel, mind az ügyfelekkel, mind pedig egyéb vállalkozásokkal.

Ennek köszönhető hogy, Helmut Claas Úr, aki már 1972-ben is tett itt látogatást, pontosan ezt a telephelyet, ezt a gyárat választotta és nem a Makóit, nem az összes többit. Itt találta meg mindazt, ami rendkívül fontosnak bizonyult számára, és amelyet meg kell őrizni cégünk számára is, ez pedig a tapasztalat, az innováció, a társadalmi felelősség és a kapcsolattartás az itt élőkkel.

Andreas Szakácsi előadása (Foto: Uzsoki János)

Az előadások után a Claas Hungária Kft. vezetősége nevében Andreas Szakácsi igazgató és Szoták-Nóvé Mária HR vezető CLAAS Ikon kitüntetésben részesítette Gúth Ferencet, a szolnoki Gépipari, Közlekedési- és Szakiskola igazgatóját a két intézmény sikeres együttműködéséért kifejtett munkája elismeréseként.

Andreas Szakácsi – Gúth Ferenc – Szoták-Nové Mária (Foto: Uzsoki János)

A program végén lehetőség volt a gyár és a gyártásban dolgozó robotok megtekintésére.

 

Bemutatkozik az NZ Extreme 1250-1425

2019. október 16. 10:03

A talajfelszín pontos lekövetése érdekében az NZ Extreme váza 5 tagból áll, így garantált a beállított munkamélység állandósága.

A Los Angelesi Autószalonon debütál a plug-in hibrid Toyota RAV4

2019. október 16. 09:59

A Toyota a november 22. és december 1. között megrendezésre kerülő 2019-es Los Angelesi Autószalonon leplezi le slágermodellje, a világ legnépszerűbb SUV-ja, és egyben a Toyota Corolla után a világ második legkelendőbb autója, a RAV4 plug-in hibrid elektromos változatát.

A Väderstad Tempo WideLining elnyerte az Agritechnica kiállítás Innovációs Díját

2019. október 15. 10:03

Nagyon büszkék vagyunk és örülünk annak, hogy a Tempo WideLining vetőgépünk elismerésben részesült, hiszen ez a vetőgépmodell fontos szerepet játszik a Tempo vetőgépcsalád fejlesztésében.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Napjainkban rengeteg információ kering a világhálón, különféle kialakítású és feladatú drónokról. A következőkben egy kínai társaságot, gyártmányait és tevékenységét mutatjuk be, mivel az alkalmazás mértéke meghökkentően nagy.

Claas Convio Flex – egy szalaggal minden terményhez

2018. augusztus 12. 13:31

A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításól.

A CLAAS bővíti kínálatát a COATEX bálafóliával

2018. március 23. 10:37

A ROLLANT 400 UNIWRAP bálázócsaládhoz kifejlesztett új hálós- és fóliás csomagolási rendszer bevezetése óta a CLAAS az ehhez szükséges COATEX fóliát is kínálja.

Bemutatkozik „Az év magyar mezőgépe 2018” díj nyertese - CLAAS CORIO CONSPEED

2018. február 9. 09:10

Az új adapterek fontos jellemzője, hogy a veszteségek megelőzése érdekében a piacon leglaposabb, 17°-os a talajra helyezési szögük.

2500: ünnepélyes kombájnátadás Belvárdgyulán

2018. június 5. 08:34

Az AXIÁL Kft. a kétezer-ötszázadik, Magyarországon értékesített kombájnt adta át a Belvárdgyulai Zrt-nek. A Baranya megyei településen működő vállalkozás ezzel a 25. CLAAS kombájnját vehette birtokba.