Gépinfo
Gépinfo

Rubion: földieper-szedő robot a szezonmunkások helyett

Rubion: földieper-szedő robot a szezonmunkások helyett

Syngenta Blog

A brit Octinion cég fejlesztette ki a szamócaszedő robotot, amelynek számtalan előnye mellett csak egy hátránya van: szabadföldi betakarításra alkalmatlan. Viszont, ha termesztő tálcákról függő szamócaszemekről van szó, a Rubion nevű robot egymaga több gyümölcsöt szed le, mint két-három gyakorlott munkás.

Az alma és más kemény gyümölcs szedése gyakran egyszerűbb mechanikai megközelítést igényel, a sérülékeny bogyók esetében azonban más a helyzet. A Rubion puha tappancsban végződő szabadalmaztatott karszerkezetével alulról fogja meg a bogyót és finom mozdulattal ügyesen leszedi a szárról, majd méret és súly alapján osztályozva a megfelelő kosárba helyezi. Előbb azonban kamerájával a színük alapján választja ki a már eléggé érett szemeket, a keresőprogramjának megfelelően.

A fejlesztők szerint ennyi piszmogás után is hozza az átlagosan 5 másodperc/bogyó betakarítási teljesítményt, ami azt jelenti, hogy 16 óra alatt több mint 11 ezer bogyót, vagyis 200-300 kilogrammot szüretelhet.

Az angolok azért folytatják nagy lendülettel a mezőgazdasági robotok fejlesztését mert a Brexit utáni időkre készülnek. Amint a Daily Mail írta, körülbelül 75 ezer – főként kelet-európai – szezonmunkást foglalkoztatnak a földeken minden évben, akik nélkül a farmerek semmire sem mennek. A farmerszövetség, a National Farmers Union szerint ugyanis a zöldség- és gyümölcsszedő munkások mindössze egy százaléka brit állampolgár.

Tizenöt százalékos pluszban a hazai autópiac októberben

2019. november 21. 11:06

A két évvel ezelőttihez képest jóval nagyobb 37 százalékos a bővülés. Ha csak az októbert nézzük akkor a 14 583 eladás 14,6 százalékos bővülés tavalyhoz képest és 16,2 százalékos plusz 2017 októberéhez viszonyítva.

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2020 - Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázat

2019. november 18. 18:47

2019. október 30-án indult az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny. A nevező cégek 2019. november 21-ig tölthetik fel pályázataikat a www.termekfejlesztesidij.hu oldalra.

A New Holland három ezüstérmet szerzett az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 17. 11:17

A T7 traktorhoz kialakított bálázó szabályzó rendszer harmonikus traktor-munkagép együttműködést biztosít, amelynek eredményeként növelhető a teljesítmény, 12%-kal csökkenthető a hajtóanyag fogyasztás és komfortosabb a gépkezelés.

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

A Brexit az ír gombatermesztőket sem kíméli

2019. február 25. 04:47

Az ír gombatermesztők bevételének 60 százaléka származik manapság az Egyesült Királyságból, bár 2012-ben még 90 százalékkal, 2016-ban még 80 százalékkal büszkélkedhettek.

Nagy-Britanniának a kilépés után is szüksége lesz az EU-munkaerőre

2018. május 28. 14:19

Az utóbbi időben több más brit szakmai szervezet is a külföldi EU-munkaerő szükségességére hívta fel a brit kormány figyelmét a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban.

A Brexit miatt hiány lehet Nagy-Britanniában a friss árukból

2019. augusztus 8. 10:46

Az importőrök raktározással és alternatív útvonalak kiépítésével igyekeznek megelőzni a kellemetlen meglepetéseket, de mindezt nem adják ingyen.

A no-deal Brexit katasztrófa lenne a brit mezőgazdaság számára

2019. szeptember 7. 13:06

A brit farmerszövetség, a National Farmers Union (NFU) levelet írt Boris Johnson miniszterelnöknek, amelyben azt kérte, hogy ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, vámolják meg a tojás, egyes tejtermékek, kertészeti termékek és gabonafélék behozatalát.