Gépinfo
Gépinfo

Százezer felett a Nissan SUV-okba szerelt, hibrid jellegű hajtáslánca

Százezer felett a Nissan SUV-okba szerelt, hibrid jellegű hajtáslánca

Agrofórum Online

2022. szeptemberi debütálása óta az innovatív Nissan e-Power hajtást több mint 100 ezer ügyfél választotta. Európában eddig 65 367 Qashqai és 34 663 X-Trail kelt el ezzel az erőforrással felszerelve.

Az e-Power-t az különbözteti meg a többi hasonló hibrid jellegű hajtástól, hogy a kerekeket kizárólag egy elektromos motor hajtja. Ez azt jelenti, hogy a meghajtás könnyed, sima és csendes – akárcsak egy teljesen elektromos jármű esetében.

Az e-Power vásárlóinak visszajelzései valóban azt mutatják, hogy nagyra értékelik a hajtáslánc csendességét és könnyű vezethetőségét. Az e-Power rendszerben a benzinmotor csak áramtermelésre szolgál, amely feltölti a fedélzeti akkumulátort, és az elektromotoron keresztül hajtja a kerekeket.

Összetett rendszer

Ha a jármű meghajtásához kis teljesítményre van szükség és az akkumulátor elegendő energiával rendelkezik, a kerekeket hajtó villanymotor csak az akkumulátorból származó áramot használja. Ha több erőre van szükség, a motor áramot termel az elektromotor működtetéséhez és az akkumulátor feltöltéséhez.

Ha maximális teljesítményre van szükség, akkor az elektromotor mind a motorból mind pedig az akkumulátorból vesz fel áramot. Ezenkívül bármikor, amikor csak lehetséges, áram-visszatáplálás történik, és a jármű mozgásából származó energia is visszakerül az akkumulátorba.

Ezenkívül az elektromos energiatermelést az útviszonyoknak megfelelően szabályozzák. Amikor a burkolati viszonyok és a jármű sebessége miatt megnő az útzaj, a motor bekapcsol, hogy feltöltse az e-Power akkumulátorcsomagot. Ez csökkenti a motor működésének szükségességét az egyébként csendesebb körülmények között. 

Kulcsfontosságú elem

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Qashqai és az X-Trail vásárlói elismerik az egyedülálló e-Power technológiánk előnyeit – mind a hatékonyság, mind a vezetési élmény révén. Ennek a mérföldkőnek az elérése kiemelkedő eredmény az e-Power 2022. szeptemberi bevezetése óta, és meggyőző bizonyítéka a terméktervezési, valamint a mérnöki csapatunk bátor, innovatív szellemének” – mondta Arnaud Charpentier, a Nissan AMIEO (Afrika, Közel-Kelet, India, Európa és Óceánia) régió termékstratégiáért és árképzésért felelős alelnöke.

„Az e-Power a Nissan villamosítási stratégiájának kulcsfontosságú eleme, amely tökéletes megoldást jelent azon ügyfeleknek, akik még nem állnak készen arra, hogy 100%-ban elektromos járműre váltsanak, de szeretnék élvezni azt a könnyed haladást, amelyet csak az elektromos motorral hajtott kerekek tudnak biztosítani” – mondta David Moss, a Nissan AMIEO régiójának kutatás-fejlesztési alelnöke.

Európán túl

A Nissan egyedülálló technológiája túlmutat Európán: Ausztráliában és Új-Zélandon mindkét járműben, Marokkóban pedig a Qashqaiban kerül az utakra.

A jelenlegi Qashqai a Nissan városi crossoverének harmadik generációja. A 2021-ben bemutatott modell az európai autóipar úttörő státuszára építve a markáns formatervet és a kissé megemelt vezetési pozíciót agilitással, intuitív technikával és prémium minőséggel ötvözte.

Az X-Trail egy kalandvágyó családok számára tervezett SUV, amely az e-Power technológiával és az opcionális, kétmotoros e-4ORCE összkerékhajtási rendszerrel az izgalmas vezetés új szintjét hozza el. 

(Fotó: Nissan)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Izgalmas „ezüst rakéta” került be a John Deere kínálatába

2024. február 20. 14:10

Az ültetvénytulajdonosok örülhetnek a legjobban a John Deere kínálatába nemrég bekerült, autonóm (humán kezelő nélküli), elektromos hajtású permetezőgépnek.

Durva visszaesés a traktoreladások terén, de a jövő fényesnek ígérkezik

2024. február 20. 10:40

2023-ban a különféle negatív hatások következtében a mezőgazdaság teljesítménye csökkent. A szakértők szerint azonban a Föld népességszámának növekedésével szükséges az élelmiszer-előállítás intenzitásának fokozása, amihez viszont gépek kellenek. Így a traktoreladások stabilan nőni fognak.

Teleszkópos rakodógéppel lepte meg a mezőgazdaságot a Kubota

2024. február 19. 11:10

Két méter alatti magasságával a legalacsonyabb bejáratokon is átfér a japán Kubota teleszkópos rakodógépe, amelyet elsősorban a mezőgazdasági felhasználók részére fejlesztettek.

Magyar mezőgazdasági robot, mesterséges intelligenciával

2024. február 18. 16:10

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával ellátott kisméretű robot, amelyet a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja fejlesztett.

Visszaesett a hazai autópiac novemberben

2018. december 9. 03:33

Az összevont listán novemberben Ford, Suzuki, Volkswagen sorrend alakult ki. A múlt havi 13 495 darabos értékesítés 7 százalékos éves visszaesést jelent. Idén ez a második hónap, amikor mínuszt regisztráltak.

Kia XCeed: a hagyományos SUV-ok sportos alternatívája

2019. július 11. 10:29

A Kia XCeed a Kia Motors vadonatúj kompakt crossovere (CUV), amely a SUV-ok sokoldalúságát egyesíti a kompaktokra jellemző sportos megjelenéssel és kezelhetőséggel.

Nincs meglepetés: a Suzuki Vitara és a Ford Ranger a legnépszerűbb

2018. június 6. 09:30

Májusban összesen 14 620 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami éves alapon 42,8 százalékkal haladja meg a bázisidőszakot – derült ki a Datahouse közleményéből.

Tizenegy százalékos mínuszban a pick-up-piac

2023. július 24. 06:40

Tizenkét százalékkal nőtt éves alapon júniusban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma.