Gépinfo
Gépinfo

Távirányítású csónak a rizsföldek gondozására

Távirányítású csónak a rizsföldek gondozására

Agrofórum Online

Tavaly a Yamaha bemutatta a Breeze10 elnevezésű, radarral ellátott automata csónakját, amit gátak ellenőrzésére hoztak létre. Áprilisban pedig 8500 dolláros áron piacra lép ennek kistestvére, a mindössze 1,6 méter hosszú Water Strider. A Vízivándor (mert ezt jelenti a permetezőcsónak neve), pedig nem más, mint egy olyan sekély merülésű, de távirányítású csónak, amely a rizsföldeken fog hajózni.

A rizsültetvény gondozása nedves, piszkos, és hátfájást okozó munka, a palánták elültetésétől kezdve a gyomirtáson át a betakarításig. És a munka nagy része még mindig kézzel történik. Ezért a japán kormány azt szeretné, ha 40 százalékkal csökkennének a rizstermesztés költségei, tehát csökkenteni kell a rizs munkáskéz-igényét. Ezért döntött úgy a Yamaha, hogy létrehozza a mindössze 5 centiméter mély vízben is elevickélő és gyomirtót permetező hajócskát.

Amint képeinken jól látható a Water Strider közepén egy gyomirtóval teli nyolcliteres tartály utazik, ami cserélhető, vagyis már a földekre feltöltött tartályokkal lehet kimenni, és nem kell helyben pepecselni a permetlé keverésével. A 24 kilogramm össztömegű hajócskát 34 köbcentis, négyütemű motor hajtja, amelynek üzemanyagtartálya 6,5 deciliteres. A Yamaha idén 150 ilyen Water Strider eladására számít Japánban.

(blog.syngenta.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Izgalmas „ezüst rakéta” került be a John Deere kínálatába

2024. február 20. 14:10

Az ültetvénytulajdonosok örülhetnek a legjobban a John Deere kínálatába nemrég bekerült, autonóm (humán kezelő nélküli), elektromos hajtású permetezőgépnek.

Durva visszaesés a traktoreladások terén, de a jövő fényesnek ígérkezik

2024. február 20. 10:40

2023-ban a különféle negatív hatások következtében a mezőgazdaság teljesítménye csökkent. A szakértők szerint azonban a Föld népességszámának növekedésével szükséges az élelmiszer-előállítás intenzitásának fokozása, amihez viszont gépek kellenek. Így a traktoreladások stabilan nőni fognak.

Teleszkópos rakodógéppel lepte meg a mezőgazdaságot a Kubota

2024. február 19. 11:10

Két méter alatti magasságával a legalacsonyabb bejáratokon is átfér a japán Kubota teleszkópos rakodógépe, amelyet elsősorban a mezőgazdasági felhasználók részére fejlesztettek.

Magyar mezőgazdasági robot, mesterséges intelligenciával

2024. február 18. 16:10

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával ellátott kisméretű robot, amelyet a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja fejlesztett.

A vietnámi esőzések miatt nyolc éves csúcson a rizs ára

2020. június 9. 08:47

A kereslet továbbra is rendkívül erős, míg a rendelkezésre álló készletek nem elégítik ki az igényeket. Nehezen tudunk elegendő rizst biztosítani a malajziai és kubai vevők számára.

Több mint 8 százalékkal drágult múlt héten a kukorica

2020. július 6. 12:02

Párizsban a malmi búza ára 6,5 euróval a tonnánkénti 182,75 euró/tonnás értékig emelkedett öt nap alatt, ami 3,7 százalékos plusznak felel meg.

Új rizsfajták a fókuszban

2021. július 31. 09:37

Egy új, a Rice folyóiratban publikált kutatás eredményei szerint olyan rizsfajtákat fedeztek fel Vietnamban, amelyek hozzájárulhatnak klímaadaptív rizsfajták nemesítéséhez. A munka jelenleg olyan fajták azonosítására irányul, amelyek nagyfokú vitalitásuk révén képesek lehetnek átvészelni a – klimatikus értelemben – kiszámíthatatlan jövőt.

Márciusban 19 százalékkal drágult a rizs

2021. április 15. 07:03

Egy év alatt 28 százalékkal drágult az étolaj, ezután 19 százalékkal a hántolt fényezetlen rizs, majd a fehér kenyér 17 százalékos drágulása emelkedik ki.