Gépinfo
Gépinfo

Terményszárítás és -tárolás a Szentgyörgy napi traktorkiálláson

Terményszárítás és -tárolás a Szentgyörgy napi traktorkiálláson

Agrofórum Online

A tavasz megérkezésének biztos jele a hagyományos gulyakihajtás modern változata, a Szentgyörgy napi traktorkiállás Gödöllőn. Az évek óta megszokott esemény 2018. április 26-án zajlott. Jelentőségének növelése érdekében egy aktuális témát feldolgozó tudományos konferenciát is szerveztek a vendéglátók, az idei program a „Szemestermények korszerű szárítási, tárolási, feldolgozási és mérési technológiái” témakör megtárgyalását tűzte célul.

A szépszámú látogató közönséget Dr. Gulyás Zoltán, a vendéglátó NAIK MGI intézetigazgatója és Dragovácz Nikoletta, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) koordinációs főigazgató helyettese üdvözölte. A konferenciát jelenlétével megtisztelte Dr. Feldman Zsolt, az FM helyettes államtitkára, aki megnyitójában hangsúlyozta a konferencia témájának fontosságát. A szárítás, tárolás minőségmegőrző, költséghatékony megvalósításának lehetőségét a kormányzat 38 milliárd forintos pályázattal támogatja, amelyet a kisméretű gazdaságok vehetnek igénybe.

A konferencia előadásait két blokkra bontották. Az elsőben a nedvességmérés módszereiről, műszereiről és a vetőmag-kezelésről hangoztak el előadások. Dr. Gillay Zoltán adjunktus (SZIE Élelmiszertudományi Kar) a kapacitív nedvességmérés tudományos hátteréről adott rövid tájékoztatást, ill. az amerikai kutatókkal együttműködésben kialakított UGMA (Unified Grain Moisture Algorithm) módszert ismertette.

A második előadás a szerbiai alapítású Metron Kft. tevékenységét és a Dickey John minőségvizsgáló műszereket mutatta be. A legújabb nedvességmérő műszerek (GAC 2500 INTL) már alkalmazzák az UGMA módszert.

Dickey John 2500 UGMA nedvességmérő

A harmadik előadást Horváth Zoltán, a CHH Kft. ügyvezetője tartotta. „A vetőmag kikészítés, avagy magkezelés felsőfokon” című előadás, a Cimbria cég vetőmag kezelési és betárolási technológiáit és berendezéseit ismertette. A vetített képes előadás magában foglalta a tisztítási, osztályozási, csávázási és kondicionálási megoldásokat, sőt kitért az elektronikus szín szerinti osztályozásra is.

Cimbria Delta magtisztító

A szünet utáni előadások főleg a terményszárítás témakörével foglalkoztak. Farkas László, a Seed-Imex Kft. ügyvezető igazgatója a cég széleskörű tevékenységéből az alacsony hőmérsékletű terményszárítás fémsilókban történő megvalósításának alkalmazását szemléltette. A szárítás, nedvesítés, szellőztetés folyamatát alkalmazó módszert, a 22% alatti betáplálási nedvesség és 2-3 hónap időtartam jellemzi.

Az alacsony hőmérsékletű terményszárítás követelményrendszere

Bessenyei Kornél tanársegéd (SZIE Gépészmérnöki Kar) egy Delux DPSL 4530 típusú szemestermény-szárító berendezés üzemi vizsgálatának eredményeit ismertette. A kidolgozott vizsgálati módszer más szárítók esetén is sikeresen alkalmazható.

A kevésbé tehetős termelőknek

A következő előadás különlegesnek tekinthető, mivel Kertész András, a Patento Kft. alapítója és ügyvezetője azoknak a kevésbé tehetős termelőknek kíván segíteni, akik a régi szárítójukat nem képesek újra cserélni, de a megtermelt terményük értékeit meg kívánják őrizni. A még sok helyen megtalálható B1-15 szárítók felújítására és továbbfejlesztésére kidolgozott módszerük sikeresen alkalmazható. A cég tapasztalatait azonban nemcsak a felújításra, hanem új típusú szárító kifejlesztésére is felhasználta, amelyet az előadás során szintén bemutattak.

A technológiai előadások sorát a felvázolt megoldások megvalósítását segítő beruházástámogatási program ismertetése zárta le. Dr. Sebestyén Róbert, az MFB Zrt. vezető szakértője bemutatta az MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Programját. A 80 milliárd Ft összegű teljes programból a Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram 30 milliárd Ft-tal részesül. A beruházást segítő támogatásból KKV-k juthatnak minimum 1 millió és maximum 3 milliárd Ft összegű hitelhez.

A konferencia programját lezáró büféebéd előtt bárki kipróbálhatta a matuzsálemi korú HSCS G35 traktort, amely az őszi behajtási programig az intézet főépülete előtt megtekinthető.

Szombaton Dutra-találkozót tartanak Komáromban

A találkozóra 180 embert várnak az ország minden részéből. A rendezvényen szó lesz a tavalyi géptalálkozókról, külön programpont a 2018-ban Balatonbogláron nyílt Dutra Múzeum bemutatása.

A békéscsabai AXIÁL pont elnyerte az AGRARTECHNIK Service Award díját

A Service Award-ot 2001 óta ítélik oda olyan vállalatoknak, amelyek kiemelkedően teljesítenek a díjazást megelőző versenyen.

A kanadai Versatile traktorok új magyarországi márkaimportőre a Start Agro Kft.

2019. január 1-től a Start Agro Kft. látja el márkaimportőrként a Versatile márka magyarországi kereskedelmi, szerviz és alkatrészellátási feladatait.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

2018. január 30. 19:30

Minőség és precizitás - Cimbria SEA CHROMEX színosztályozó gép

Az AGROmashEXPO-n a CIMBRIA SEA CHROMEX elektronikus osztályozógépe nyerte el a kiállítás Termékfejlesztési Különdíját.

2017. február 1. 08:02

AGROmashEXPO 2017 - Bemutatjuk a különdíjas gépeket és technológiákat

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk az AGROmashEXPO és AgrárgépShow nagydíjas gépekeit és technológiáit, ezúttal a különdíjas termékekről nyújtunk bővebb információt.

2017. január 9. 08:35

Cimbria – Magfeldolgozó gépek az élelmiszeripari támogatások reflektorfényében

A Cimbria magfeldolgozó gépeinek egy része a vetőmag-készítés területén tölt be nagy szerepet, de a gyártó a magasabb célú feldolgozásra is számos megoldást kínál.

2016. február 17. 23:26