Gépinfo
Gépinfo

Cimbria – Magfeldolgozó gépek az élelmiszeripari támogatások reflektorfényében

Cimbria – Magfeldolgozó gépek az élelmiszeripari támogatások reflektorfényében

Agrofórum Online

A Cimbria magfeldolgozó gépeinek egy része a vetőmag-készítés területén tölt be nagy szerepet, de a gyártó a magasabb célú feldolgozásra is számos megoldást kínál.

A méltán népszerű Cimbria gépeket forgalmazó CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft.  2016-ban sem hiányozhatott az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításról, ám a partnerek ezúttal nem a „B”, hanem a legnépszerűbb „A” pavilonban tekinthették meg a termékpaletta egy kis darabját. Hiába volt ugyanis számos gép kiállítva, a Cimbria csak a síkrostákból mintegy 47 különböző típussal tudja kielégíteni a partnerek igényeit. Ilyen választék mellett pedig nem csoda, hogy az érdeklődés is jelentős volt, amit az élelmiszeripari pályázatok kiírása is erősített.

„A gazdálkodók nagyon várták már a támogatásokat, amit ha csúszva is, de szépen lassan, folyamatosan meghirdetnek. Nem meglepő, hogy mi is tele vagyunk várakozásokkal, hiszen a tavalyi évben is érezhető volt, hogy a termelők visszafogták a beruházásokat, vártak a pályázatokra” – mondta el az Agrofórum Online kérdésére Horváth Zoltán ügyvezető/tulajdonos, aki azt is hangsúlyozta, hogy a CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft. több pályázatban is érintett, de leginkább az élelmiszeripari feldolgozáshoz szükséges gépberuházásokat tudják segíteni.

A Cimbria magfeldolgozó gépeinek egy része a vetőmag-készítés területén tölt be nagy szerepet, de a gyártó a magasabb célú feldolgozásra is számos megoldást kínál. „Mindkét esetben egészséges, szép megjelenésű, tetszetős magokra van szükség, amelyeket gyakran egyéb szempontok szerint is osztályozni, válogatni kell. Ilyen például a vetőmag esetében a csíraképesség, az élelmiszereknél a szennyeződések, fertőzések, esetleg a rovarrágás. A lényeg, hogy a végtermék tökéletes legyen” – magyarázta Horváth Zoltán.

A tökéletességet jól felépített technológiai sorral lehet elérni. Nem meglepő, hogy a nagyobb tisztasághoz több gépre és azok kapcsolatára van szükség, ahogy az is alapvető fontosságú, hogy mindig a legegyszerűbb feldolgozással kell kezdeni a műveletet, amihez a Cimbria 47 különböző síkrostát tud ajánlani. „Bármely magkikészítésnek a síkrosta az alapja. Nem ritka, hogy már az alapos rostálás is elegendő a jó áron történő értékesítéshez” – hangsúlyozta a szakember.

A síkrosták általában szélesség szerint osztályoznak. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy a hosszúság is fontos. Ekkor van szükség triőrökre, amivel a fizikai méretek szerinti további osztályozást lehet elvégezni. A technológiai sorrendben ezután következik a fajsúly szerinti osztályozás, ami a mag beltartalmi értékét veszi figyelembe. „Az elmúlt 100 évben a legutóbbi 10 évet leszámítva ezzel le is zárult a sor, ám napjainkban a technológiai sor kiegészülhet színosztályozó géppel. A magról visszaverődő fény hullámhosszát érzékelve dolgoznak, és a számítógépes program alapján a legapróbb szennyeződést is észreveszik, kiszűrik” – mondta el Horváth Zoltán, aki felhívta a gazdálkodók figyelmét arra is, hogy egy színosztályozó bármilyen hatékony is, önmagában soha nem elég, a fizikai magtisztítást nem váltja ki.

„Arra is felhívnám a figyelmet, hogy amit színosztályozó gépeknek hívunk, csak az elnevezésük alapján nem szabad egy kategóriába sorolni. Sok variációja létezik, különbözhet egymástól a jelfeldolgozó rendszer, a kamerarendszer.”

A CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft.-nek is három teljesen különböző színosztályozó gépcsaládja van a kínálatában, amelyek ráadásul opcióként további kamerákkal is felszerelhetők. Ilyen például az infra kamera, amely nem tartozik az alapfelszereltséghez, ám sok esetben szükség van rá. A termékpalettán a legmodernebb színosztályozó gép a piacon egyedülálló Sea-Chrome, amely teljes színképre dolgozó kamerarendszerrel van ellátva, így minden olyan színt meg tud különböztetni amit az emberi szem.

„A felsoroltak mellett természetesen léteznek még másfajta osztályozó gépek is, a speciális feladatok megoldására. Ilyen például a gördülékenység szerint osztályozó eszközök. A legnépszerűbb termékeink természetesen a rosták, de a fajsúly-szeparátorok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a toxinok miatt” – tudtuk meg a szakembertől, aki a helyszínen azt is elárulta, hogy az utóbbi idők legsikeresebb expójának tartják a mostanit.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

Massey Ferguson koncepció a közeljövőből – így ünnepli a Massey Ferguson a Holdraszállás 50. évfordulóját!

2019. november 14. 07:33

A Massey Ferguson egy különleges koncepciótraktorral ünnepelte az első Holdraszállás 50. évfordulóját. A fehér színre festett traktor egy 200-250 LE-s erőgép méretében mutatta meg, hogy gondolja az MF a következő 10 év technológiáját és formatervét.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

E-Control Mobile alkalmazással kalibrálható Väderstad vetőgépek

2019. november 11. 14:50

Mivel az okostelefon vezeték nélkül kapcsolódik a Väderstad vetőgéphez, a gép kezelője szabadon mozoghat a gép körül a kalibrálás közben.

Könnyebb és rövidebb lett az Omega direktvetőgép

2018. március 12. 18:57

A Bednar vetőgépe több vonatkozásban is megújult az előző szériához képest, a magtartályt a gyártó például mostantól műanyagból készíti.

Gépészet Videó

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

Mit tehetünk a szárazsággal szemben? Öt nemesítő cég képviselőjét kérdeztük az aszályról

2019. február 13. 14:45

Milyen megoldásokkal tudják a nemesítők segíteni a termelőket az egyre fokozódó aszályban?

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

2019. február 21. 08:13

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó